3. Parti Yazılımlar

Veeam Backup & Replication 9.5 Hyper-V Ve Vmware Sanal Makina Yedekleme – Bölüm5

Önceki makale serilerimizde Veeam Backup & Replication 9.5 kurulumu, Proxy ekleme, repository ekleme, yedeklenecek olan platform ekleme işlemlerini yapmıştık. Kurulum ve alt yapı işlemlerimizi tamamladıktan sonra artık yedekleme yapmaya başlayabiliriz. Bu makalemizde Hyper-V hostu üzerinde çalışan sanal Makina yedeklemesi ve VMware hostu üzerinde çalışan sanal makina yedeklemesini ele alıyor olacağız. Adımlarımıza başlayalım.

Yedekleme işlemi için öncelikle yedeklemesi yapılacak olan sistemler için bir görev oluşturmamız gerekiyor. Biz ilk önce Hyper-V hostu üzerinde yer alan sanal makina yedeklemesi yapacağımız için Backup Job butonuna tıklayarak açılan menüden Virtual machine->Microsoft Hyper-V… adımlarını seçelim.

Açılan sihirbaz ekranında görevimize Name alanından bir isim verip Next ile sonraki adıma geçelim.

Öncelikle Hyper-V hostu üzerinden makina veya makinalar eklemek için Add… butonuna tıklayalım.

Sistemimize eklenmiş olduğumuz Hyper-V hostu üzerinde yedekle yapabileceğimiz sanal makinalarımız gözükmekte. Ben bir tane sanal makinanın yedeklemesini yapacağım için makinayı seçip Add butonuna tıklıyorum.

Makina ekledikten sonra Exclusions… butonuna tıklayarak dilersek üstten hostu olduğu gibi eklememiz durumunda host içerisinden sanal makinayı hariç tutabilir veya disklerden bazılarını hariç tutarak yedekleme yapabiliriz. Bu kısımda işlem yapmıyorum sadece bu konuya değinmek istedim.

Yedeklemesi yapılacak olan sanal makinamız Hyper-V hostu içerisinden seçilerek eklendi. Total Size kısmında ise yedeklenecek sanal makinanın boyutu yer almakta. Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

Bu adımımızda yedekleme yapılacak olan storage ile ilgili bir seçim yapmamız gerekmekte. Bizim daha önceki makalemizde eklemiş olduğumuz repository alanımız vardı bu alanı mevcut halde seçili bırakıyoruz. Alt kısmında kullanılan ve boş alan bilgisini görüyoruz. Biz ilk yedekleme işlemini yapacağımız için Repository alanımız tamamı ile boş.

Proxy server olarak ise sistem kendisi otomatik bir seçim yapmakta burada performansa göre optimize edilmiş Proxy özellikle otomatik olarak seçilmekte. Dilersek değişim yapabiliriz ancak ben sistemin varsayılanına dokunmuyorum.

Retention Policy ayarında, yedeklemesi yapılacak olan sanal makinanın, Repository üzerinde kaç adet yedeğinin olacağının belirlendiği kısım. Örnek olarak bu değeri 14 olarak bırakırsak ve günlük bir yedekleme yapacak olursak 14 gün önceki yedeğe dönebiliriz.

Advanced butonuna tıklayarak yedekleme görevinde ne gibi işlevler yapılabilir bunlara göz atalım.

Genel olarak burada Script çalıştırma, Hyper-V script çalıştırma yedekleme sırasındaki durumların Nodifications seçimi ile mail şeklinde bildirim yapılması, bakım gibi işlerin yapılması söz konusu en önemli iki başlık ise Reverse incremaltal ve Incremental bunları açıklayalım.

Reversed incremental : Bu seçenek ile ilk Sanal makina yedekleme işleminde full backup alınır. Sonraki yedekler ise incremental olarak alınır. Veeam sadece en son yedekten sonra değişen Data Bloklarını yedekler. Bu seçenek ile alınan yedek yapılandırmasında periyodik olarak full backup almaya gerek yoktur.

Incremental : İlk yedeklemede full yedek olarak alınır. Bundan sonraki yedekler incremental alınır ve en son full veya incremental yedekten sonra değişen kısımlar alınmaktadır. Incremental backup seçilir ise periyodik olarak full backup almak gerekir. Create Synthetic Full Backups oluşturmak için Days butonu ile full backup alınacak günlerin seçilmesi gerekir.

Bu ekranımızdaki gerekli yapılandırmaları tamamladıktan ve Advanced seçimlerine göz attıktan sonra Next butonu ile bir sonraki adıma ilerleyelim.

Bu adımda yedekleme sırasında kullanıma sunulabilecek iki özellik sunulmakta bunları inceleyelim.

Enable application -aware processing:  Exchane, SQL, Oracle, DC gibi sunucularımızın yedeği alınırken DB dosyaları ile log dosyaları arasında tutarlılığın sağlanması ve sorunsuz yedekten geri dönüş işlemi için bu seçimin yapılması gerekir.

Enable guest file system indexing: Sanal makinalar içinde yer alan dosyaların indexleme işlemini yaparak yedekten hızlı dönüş imkanı sağlar.

Next ile sonraki ekrana ilerleyelim.

Bu ekranda oluşturacağımız görev için zamanlama planlaması yapabiliriz. Ben test ortamında olduğumuz için manuel tetikleme yapacağım için Apply ile bu adımı tamamlıyorum.

Oluşturulacak Görev için yapılacak işlemler listelendi. Run the job when I click Finish seçimini yaparak görev oluşturma sonrasında Finish butonuna tıklayınca yedekleme işleminin başlamasını sağlamak istiyorum. Finish ile bu adımı da bitirelim.

Görevimiz oluştur. Jobs->Backup menüsü altında görünüyor ve yedekleme işlemi başladı.

Görevin üzerine tıklayarak detayını görebiliriz. Bu şekilde üstte gelen menülerden görev üzerinde yapmak istenilen değişiklik var ise bunu da yapmamız mümkün.

Görevin üzerine çift tıkladığımızda ise tüm detayları görebiliriz. Şu anda yedekleme işlemi başladı. Burada okuma, yazma disk değerleri, oluşan hata gibi durumların tamamını görebiliriz.

Yedekleme işlemimiz başarı ile tamamlandı. OK ile bu ekrandan çıkabiliriz.

Yedeğimiz alındı ve görev Stop duruma geldi. Şimdi ise VMware hostu üzerindeki bir sanal makinanın yedeklemesini yapalım. VMware hostu üzerindeki sanal makine yedeklemesi için Backup Job->Virtual machine->VMware vSphere… menüsüne tıklayalım.

Göreve İsim verip Next ile ilerleyelim.

Vmware Hostu üzerinden makina veya makinalar eklemek için Add… butonuna tıklayalım.

Sistemimize eklenmiş olduğumuz VMware hostu üzerinde yedekle yapabileceğimiz sanal makinalarımız gözükmekte. Ben bir tane sanal makinanın yedeklemesini yapacağım için makinayı seçip Add butonuna tıklıyorum.

Yedeklemesi yapılacak olan sanal makinamız VMware hostu içerisinden seçilerek eklendi. Total Size kısmında ise yedeklenecek sanal makinanın boyutu yer almakta. Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

Buradaki ekranlarda yer alan bileşenleri makalemizin üst kısmında yer alan Hyper-V hostu üzerinde yer alan sanal makina yedekleme adımında anlattığımız için burada tekrar detaya girmiyoruz. Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Bu ekrandaki adımları yine yukarıda açıkladığımız için Next ile sonraki adıma ilerleyelim.

Zamanlama oluşturma ekranında yedekleme için zamanlama tanımlaması yapabilirsiniz. Biz test ortamında olduğumuz için bu adımı Apply ile sonraki adıma ilerleyerek geçiyoruz.

Oluşturulacak Görev için yapılacak işlemler listelendi. Run the job when I click Finish seçimini yaparak görev oluşturma sonrasında Finish butonuna tıklayınca yedekleme işleminin başlamasını sağlamak istiyorum. Finish ile bu adımı da bitirelim.

Görevimiz oluştur. Jobs->Backup menüsü altında görünüyor ve yedekleme işlemi başladı.

Görevin üzerine çift tıkladığımızda tüm detayları görebiliriz. Şu anda yedekleme işlemi başladı. Burada okuma, yazma disk değerleri, oluşan hata gibi durumların tamamını görebiliriz.

Görevin başarı ile tamamlandığı gözükmekte.

Yedeklerdeki başarı ve hataları ise Last 24 Hours özeti altından görebiliriz.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir sonraki Veeam makalemizde görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Öncelikle elinize sağlık, konuyla pek alakalı olmasa da bir sorum olacak. Nagios ile HYPERV üzerindeki sanal windows ve linux makinaların monitoring işlemleriyle ilgili bir sıkıntım var o da şu ; bu monitoring işlemlerinde her sanal makinaya NSClient veya NRPE agentlarını tek tek yüklemem gerekli mi ? Böyle bir yükten kurtulmanın bir yolu var mıdır acaba bilginiz varsa yardım rica edecektim, iyi çalışmalar dilerim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu