Haberler

Unreal Engine 5 Teknoloji Demosu Ortalığı Yıktı

Epic Games’in Unreal Engine 5’i tanıtmak için gösterdiği demo yankı yarattı. Playstation 5’te oynatılan demo, UE5 motoruna erişimi olan geliştiricilerin PS5 ve Xbox Series X donanımları ile neler yapabileceklerini gösterdi.

“Amacımız geliştiricilere sadece yeni içerik sağlamak değil. Şu anda oyun geliştirmedeki en büyük sorun, kaliteli yapımların çok uzun zaman almasıdır. Biz de oyun geliştiricilerinin hayatını kolaylaştırıp üretkenliği arttırmak istiyoruz” diyor Epic Games’in CEO’su Tim Sweeney.

Demoda görüldüğü üzere UE5 sayesinde fotorealistik kaplamalar ve aydınlatmalar mümkün oluyor. Epic’in Baş Teknoloji Sorumlusu Kim Libreri’nin söylediklerine göre herhangi bir oyun geliştirici stüdyonun bu tarz görsellere erişmesi bir hayal değil. Gördüklerimiz sadece optimize edilmiş bir teknoloji demosunu temsil etmiyor. Lakin UE5’in aygıtlarına ve yeni konsolların donanımlarına alışmak biraz zaman alabilir.

UE5’in ilk amacı, geliştiricilerin oyunlar hakkında fikrini değiştirmek ve her platformda oynanabilecek daha bütünsel ürünler ortaya çıkarmak. Cep telefonlarından en iyi PC’lere kadar uzanan bir aralıktan bahsediyoruz. “Her nesil, endişelenmenizi gerektirmeyecek yeni sorunlar türetiyor. Bizler bu nesilde içerik ölçeklendirme sorununu çözmeye çalışıyoruz” diyerek oyun geliştiricilerini daha yeni oyun fikirlerine yöneltiyor Sweeney. Dahası Fortnite örneğini vererek her platformda çıkacak yüksek kalite görsellikte bir oyun ile daha fazla kitleye ulaşılabileceğini vurguluyor.

Uzun süredir Sony ile birlikte çalıştıklarını belirten Sweeney, PS5’in sahip olduğu depolama teknolojisinin şu anda PC’de gördüklerimizden çok daha iyi olduğunu söylüyor. Bunu gören PC donanımı üreten firmaların çok daha iyi SSD’ler çıkarması gerekeceğini de belirtiyor. Sony’nin M.2 SSD’si ile oyunların çok daha hızlı yüklendiğini ve artık oyun geliştiricilerin tamamen grafiğe odaklanabileceğini anlıyoruz bu söylenilenlerden.

UE5’in 2 yeni teknolojisi Lumen ve Nanite olarak adlandırılıyor. Demoda gördüğümüze göre, Nanite insan gözünün görebildiği kadar geometrik şekiller üretip detaylandırabiliyor. ZBrush çalışmaları, fotogrammetri taramaları ve hatta CAD verileri bile direkt olarak UE5’e yüklenebiliyor.

Lumen ise küresel bir aydınlatma aygıtı. Epic’in söylediğine göre bu teknoloji sayesinde güneşin saate göre açısının değişimi, tavanda bir delik açarak içeri ışık sokmak veya el feneri kullanmak tamamen farklı şeyler. Lumen ise bunların hepsine ayak uydurup farklı aydınlatmalar sağlayabiliyor. Bu sayede oldukça gerçekçi sahneler ortaya çıkıyor, oyun ve film yapımcılarının önüne yeni yollar açılıyor.

UE5 2021’e kadar çıkmayacak olsa da UE4 ile geliştirilen oyunların UE5’e aktarımı kolay olacak. Bunlara ek olarak Epic Games’in ticari politikasında da bazı değişimler var. Epic Games 2015’te Unreal motoruna ücretsiz erişim izni veriyor, ama ortaya çıkan oyunun satışlarından %5 komisyon alıyordu. Bunun için ilk satışlardan elde edilen 3000 dolara dokunmuyordu. Son değişimlere göre artık 50.000 dolar barajı aşıldıktan sonra komisyon kesilmeye başlanacak.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu