Microsoft System Center Yönetim Ailesi

SCCM Software Metering

Merhaba,

Bu makalemizde SCCM ürününün en popüler özelliği olan Software Metering kavramından kısaca bahsederek , Adımlarını anlatıyor olacağım. O halde hemen başlayalım:

Software Metering yani Yazılım Ölçümleme şeklinde denilebilir. Temel olarak , Bir yazılım ölçümü oluşturabilmeniz için bir uygulamanın kullanımını kaydetmemiz gerekmektedir. Bu ölçüm kuralı ortamımızdaki tüm bilgisayarlara uygulanabilir. Organizasyonunuzdaki Son kullanıcılardan herhangi biri belirli bir uygulamayı kullanırsa, kullanımı yakalayarak ardından raporunu görebilirsinz. Örnek vermek gerekirse ,herhangi bir uygulamayı takip etmek isterseniz. O uygulamayı kullanan yada kullanmayıp bilgisayarında yüklü olanları ayırt edebilme imkanına sahipsiniz. Öyleyse SCCM sunucumuza bağlanarak işlemlere başlayalım.

Yazılım Ölçümleme işlemi için Lab ortamımdaki bilgisayara örnek program olarak WinSCP programını kurulum yapıyor olacağım.

” Assets and Compliance “ bölümünü seçerek ” Software Metering “ seçeneğine sağ tıklarız. Ardından ” Folder “ seçeneğinden ” Create Folder “ seçeneğini seçeriz. Folder oluşturmamızın sebebi organizasyonmuzda birden çok program mevcut ise , program kategorilerine klasör şeklinde ayırarak daha hızlı işlem sağlanabilmekte ve daha düzenli görünmesini sağlayabiliriz.

Applications “ adında klasör oluşturmak için ” OK “ seçeneğini seçeriz.

” Software Metering “ seçeneğini genişlettiğimizde ” Applications “ adında oluşturmuş olduğumuz klasöre sağ tıklayarak ” Create Software Metering Rule “ seçeneğini seçeriz.

Lab ortamındaki Client Bilgisayarımızın ” c$ ” erişerek ” Program Files “ klasöründen WinSCP Programının .exe uzantılı dosyasını seçerek ekleriz. Ardından ” Next “ seçeneğini seçeriz. (Bazı programlarda versiyon ve dil bilgileri otomatik gelmektedir. Bilgiler gelmezse bilgileri doldurmanız tavsiye edilmektedir. )

Yukarıda yapmış olduğumuz konfigürasyonları kontrol ederek ” Next “ seçeneğini seçeriz.

” Close “ seçeneğini seçerek Wizard pencersini kapatırız.

Kuralımızın oluştuğunu görürüz. Oluştuğu anda dikkatimizi çeken farklı birşey görürüz. ” Rule ID ” adında kural ID bilgisi oluşturulduğunu ve etkinleşmiş durumda olduğunu görürüz.

Kural oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra yapınızı göre değişiklik gösteren politika süresini beklemek istemezseniz , client bilgisayarınızdan ” Configuration Manager ” programı üzerinden ” Action ” seçeneğinden ” Machine Policy Retrieval & Evaluation Cycle “ seçeneğine tıklayarak ” Run now ” seçeneğini seçerek ilgili politikanın tetiklenmesini sağlarız.

Oluşturmuş olduğumuz kuralı alıp almadığını control etmek isterseniz. ” C:\Windows\CCM\Logs ” klasör yolundan ” mtrmgr “ logunu incelemeniz gerekir. Kuralın oluştuğunu görmüş oluruz.

Kuralın çalıştığını doğrulamak için WinSCP programını çalıştırarak ilgili logumuz dikkatlice izliyoruz ve logların alındığını görürüz. Bu Logları SCCM raporlama ekranından görebiliriz. ( Raporlamalarını görebilmeniz için bir müddet beklemeniz gerekebilir )

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu