Blog

SCCM Dağıtım Noktasında “Sanal Dizin Oluşturulamadı” Hatası Nasıl Çözülür?

Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM), kurumsal ölçekteki istemci yönetiminde merkezi bir bileşendir. Bu altyapıda, Dağıtım Noktası (Distribution Point) rolü, yazılım güncellemeleri, uygulamalar ve işletim sistemi görüntülerinin ağ üzerinden hedef sistemlere dağıtılmasından sorumludur. Bu rolün kurulumu sırasında, “Failed to create virtual directory” (Sanal Dizin Oluşturulamadı) hatası sıklıkla karşılaşılan ve dağıtım sürecini tamamen durdurabilen kritik bir sorundur. Hata, genellikle altyapıda gerekli web sunucusu bileşenlerinin eksik veya yanlış yapılandırılmış olmasından kaynaklanır.

Bu yazıda, söz konusu hatanın temel nedenlerini inceleyecek ve sorunu, Windows Server üzerinde PowerShell aracılığıyla gerekli IIS (Internet Information Services) rollerini ve özelliklerini hızlı bir şekilde yükleyerek nasıl çözebileceğinizi adım adım ele alacağız.

Sanal Dizin Oluşturulamadı Hatasının Kaynağı Nedir?

SCCM, bir Dağıtım Noktası (DP) rolü kurulumu sırasında, içerik sunumu için Internet Information Services (IIS) üzerinde özel bir sanal dizin oluşturmayı dener. Bu işlemin başarısız olması durumunda kurulum süreci kesintiye uğrar ve “Failed to create virtual directory” (Dağıtım noktasındaki tanımlı paylaşım veya birimde sanal dizin oluşturulamadı) hatası ile sonuçlanır.

Bu hatanın en yaygın ve temel nedeni, DP rolünün düzgün çalışması için gerekli olan IIS rol hizmetlerinin ve ön koşullarının Windows Server üzerinde eksik olmasıdır. SCCM’in Dağıtım Yöneticisi (Distribution Manager) bileşeni, sanal dizini oluşturmak için hem Site Sunucusunda hem de DP Sunucusunda belirli IIS bileşenlerinin kurulu olmasını şart koşar. Özellikle, BITS (Background Intelligent Transfer Service) desteği için gerekli Web Hizmetleri eksik olduğunda bu hata tetiklenir.

Dağıtım Noktası İçin Gereken Ön Koşullar Nelerdir?

SCCM Dağıtım Noktası rolünün hatasız bir şekilde kurulması ve işlevini yerine getirmesi için gerekli temel ön koşulların listesi aşağıdadır. Kurulum sırasında bu bileşenlerin otomatik olarak yüklenmesi beklenir, ancak nadir durumlarda manuel müdahale gerekebilir.

💡SCCM Dağıtım Noktası rolünün hatasız kurulumu için gerekli temel ön koşullar aşağıdaki gibidir:

  1. Uzaktan Diferansiyel Sıkıştırma (Remote Differential Compression – RDC): Ağ üzerinden içerik aktarımının verimliliğini artırır.
  2. IIS Rol Hizmetleri:
    • Uygulama Geliştirme: ISAPI Uzantıları
    • Güvenlik: Windows Kimlik Doğrulaması
  3. IIS Yönetim Araçları:
    • IIS 6 Yönetim Uyumluluğu
    • IIS 6 Metabase ve IIS 6 WMI Uyumluluğu
  4. PowerShell Sürümü: Windows Server 2012 veya sonraki sürümlerde, kurulum öncesinde PowerShell 3.0 veya 4.0 (veya daha yenisi) gereklidir.
  5. Microsoft Visual C++ Yeniden Dağıtılabilir Paketleri: Genellikle Visual C++ 2013; Configuration Manager tarafından otomatik olarak yüklenir.
  6. Yerel Yönetici Yetkisi: SCCM Site Sunucusunun bilgisayar hesabının, DP rolünü barındıracak sunucunun Yerel Yöneticiler grubuna eklenmesi zorunludur.

Bu bileşenlerin kurulum sırasında otomatik olarak yüklenmesi beklenir, ancak bazı durumlarda manuel müdahale gerekebilir.

Eksik IIS Bileşenleri PowerShell İle Nasıl Kurulur?

Dağıtım Noktası kurulumunda “Sanal Dizin Oluşturulamadı” (Failed to create virtual directory) hatasını çözmenin en etkili yöntemi, PowerShell aracılığıyla tüm gerekli IIS rol hizmetlerini tek bir komutla toplu olarak yüklemektir. Bu yaklaşım, BITS desteği de dahil olmak üzere tüm kritik ön koşulları sağlar ve genellikle sunucu yeniden başlatması gerektirmez.

💡Yönetici olarak çalıştırdığınız PowerShell ekranına aşağıdaki komutu girerek kurulumu başlatın:

  1. Windows Server üzerinde PowerShell’i yönetici olarak çalıştırın.
  2. Aşağıdaki komutu kopyalayıp çalıştırın. Bu komut, Dağıtım Noktası için zorunlu olan Web Sunucusu (IIS) rolünü, IIS 6 Yönetim Uyumluluğu bileşenlerini, Windows Kimlik Doğrulaması’nı, ISAPI Uzantıları’nı ve RDC (MSRDC-Infrastructure) özelliğini tek seferde yükleyecektir.
dism.exe /online /norestart /enable-feature /ignorecheck /featurename:"IIS-WebServerRole" /featurename:"IIS-WebServer" /featurename:"IIS-CommonHttpFeatures" /featurename:"IIS-StaticContent" /featurename:"IIS-DefaultDocument" /featurename:"IIS-DirectoryBrowsing" /featurename:"IIS-HttpErrors" /featurename:"IIS-HttpRedirect" /featurename:"IIS-WebServerManagementTools" /featurename:"IIS-IIS6ManagementCompatibility" /featurename:"IIS-Metabase" /featurename:"IIS-WindowsAuthentication" /featurename:"IIS-WMICompatibility" /featurename:"IIS-ISAPIExtensions" /featurename:"IIS-ManagementScriptingTools" /featurename:"MSRDC-Infrastructure" /featurename:"IIS-ManagementService"
  1. Komut tamamlandıktan sonra, tüm yeni rol hizmetlerinin doğru şekilde başlatılmasını sağlamak için DP sunucusunu yeniden başlatmanız önerilir.

Kurulum Sonrası Durum Kontrolü Nasıl Yapılır?

Komutun tamamlanmasının ardından sunucuyu yeniden başlattıktan sonra SCCM konsolu üzerinden şu adımları takip ederek doğrulamayı gerçekleştirebilirsiniz:

  1. Konsolun İzleme (Monitoring) alanına giriş yapın.
  2. Dağıtım Noktası Yapılandırma Durumu sekmesini bulun.
  3. İlgili sunucunun durumunun yeşil renkli ve sağlıklı olduğunu teyit edin.
  4. Test amaçlı bir paket dağıtarak sanal dizinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

SCCM Dağıtım Noktası kurulumundaki “Sanal Dizin Oluşturulamadı” hatası, büyük olasılıkla eksik IIS rol hizmetlerinden kaynaklanan bir ön koşul sorunudur. Yukarıdaki PowerShell komutu, bu sorunu hızlı ve güvenilir bir şekilde çözmek için kapsamlı bir çözüm sunar. Bu adımları izleyerek DP rolünü etkinleştirebilir ve içerik dağıtım işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde sürdürebilirsiniz.

Bu bilgilerin faydalı olması dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu