Blog

Microsoft Teams Exploratory Lisansı nedir?

Merhabalar,

Bu blog yazımda “Teams Exploratory” lisansını inceleyeceğiz.

Microsoft öncesinde “Commercial Cloud” olarak isimlerdiği ancak şuanda “Teams Exploratory” lisansı olarak ismini güncellediği lisans tipinden müşterilere 100 adet ücretsiz lisans vermişti.

Teams Exploratory lisansı şuanda dünya genelinde süre gelen Covid-19 salgınından dolayı birçok firmanın uzaktan çalışmaya başlamasının ardından kullanıcılarına sunulan ücretsiz bir lisanstır.

Tabiki bu lisansın içerisine baktığınızda birçok kullanıcıda bitiş tarihi 2083 olarak görüntüleniyor ancak kullanıcıların bir kısmıda herhangi bir bitiş tarihi görüntüleyemiyor. Bundan dolayı bu lisansı kullanırken Microsoft’un isteği zaman geri çekebileceğini unutmayalım. 😊

Microsoft bu lisanslama yapısını çıkarttıktan sonra daha büyük yapısı olan müşterileri için 3000 adet olarak şekilde Teams Commercial lisansını çıkarttı ve bu lisansı kullanıcılar bağlı oldukları bayilerden talep edebilmektedirler.

Dilerseniz şimdi ürün içeriklerine geçelim.

Yukarıdaki listede görüntüleyebilceginiz gibi Microsoft bu Lisans içerisinde Exchange online , Sharepoint ve diğer online hizmetlerin bir çoğunu eklemiş durumda.

Merak edilen önemli sorulardan biri bu paket içerisinde bulunun Exchange Online Plan 1 ve Sharepoint lisanslarının deneme sürümü olmasına ragmen aynı özellikleri kapsayıp kapmasadıgı oluyor.

Burada size güzel haber verebilirim EOP1 ürününü 50gb olarak kullanabilirsiniz ve SharePoint lisansını  haklarını ve tabiki Teams uygulamasını firma özelinde kullanabileceksiniz.

Şuanda aktif bir şekilde bir çok firma bu paketi kullanıyor tabiki ancak özellikle belirtmek isterimki daha önceden bir mail lisansınız yok ise ve Teams Exploratory lisansı ile kullanıcılarınıza bu hizmeti sağlıyorsanız Microsoft’un paketi geri çekmesi durumunda sorunlar yaşayabilirsiniz.

Bu makalemizde Teams Exploratory lisansını incelemiş ve içeriklerini ögrenmiş olduk.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

Veysel Onat

Profesyonel iş hayatıma, Teleperformance Microsoft Operasyonu Up&Running destek Uzmanı olarak Assure üyeliklerine destek vererek başladım.Saha problemlerine daha yakın olabilmek amacı ile Nexgen bünyesindeki Fatih Ökçe kurumunda Bilgi İşlem Sorumlusu olarak devam ettim.Microsoft Bulut Çözümleri 'ne olan ilgim sebebi ile LTS Bilişim bünyesine geçerek, Microsoft Bulut Çözümleri Danışmanı olarak bilgi ve tecrübe edindim.Süreç içerisinde, Distribütör 'de çalışmanın bana katacaklarını gördüğüm için de Arena Bilgisayar bünyesinde Microsoft Bulut Çözümleri Danışmanı olarak çalıştım. Aktif olarak şuanda BDH Bilişim Destek Hizmetlerinde Microsoft Bulut Çözümleri Teknik Danışmanı olarak çalışmaktayım. Kendini ritmik ve sistemli olarak geliştiren, süreçlere ve müşterilere katkıda bulunmaktan mutluluk duyan biri olarak daha da ileriye götürebileceğime inanmaktayım.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. 2 yıl dolması üzerine panellerde bu yaz bitiyor gibi uyarı iletileri gelmeye başladı fakat ürünler altında halen 2183, 2853 gibi tarihlere kadar geçerlilik yazıyor hangisine itibar etmeliyiz? 🙂

  2. Abonelik bazlı süreç devam ediyor, o nedenle ne zaman lisansların alınacağı belli olmadığı için en azından bütçeye koymak gerekli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu