Blog

Microsoft Endpoint Configuration Manager ve Intune Çözümleri

Merhabalar,

Bu makalemizde ;

Günümüz koşullarında Desktop , Notebook, Mobil ve Taşınabilir cihazları yönetmenin bazı zorlukları Nelerdir ?

Microsoft Endpoint Configuration Manager , Intune ve Cloud Hizmetleri bu süreçte nasıl bir rol oynamaktadır ?

Organizasyonumuz için ne gibi yararlar sağlamaktadır ?

Bu soruların üzerinde detaylıca bahsediyor olacağız. Ozaman başlayalım..

Geçmişte, sistemleri ve kullanıcıları yönetmek genellikle zordu. Kullanıcıların artması ve sistemin gelişmesiyle birlikte, bununla ilgili yönetim sorunlarının üstesinden gelmek için yazılım üretme ihtiyacı doğmuştur. Şu anda benzer şekilde aynı zorluklarla karşı karşıyayız. Ama eskisi kadar zorlanmamaktayız.

Bu zorluklar nelerdir?

Standardizasyon

Uygulama Yönetimi

Güvenlik

Mobil Cihazlar.

Ortamı yönetmek için öncelikle yönetmek istediğimiz bazı kullanıcılar var. Genellikle; ” ileri düzey kullanıcılar, sıradan kullanıcılar ve bu profillere uygun olmayan kullanıcı türleri ” için cihazları yönetmemiz gerekir. Yönettiğimiz organizasyonda her türlü donanım ve yazılımı yönetmemiz gerekiyor. Donanım ve yazılım çeşitliliği yönetmemizi zorlaştırıyor. Kuruluşunuzdaki kullanıcıların cihazlarını sorunsuz bir şekilde kullanmalarını ve şirket güvenliği ve stratejisine olan bağlılıklarını nasıl sürdüreceğimizi nasıl sağlayabiliriz?

Kuruluşunuzda yazılımları veya uygulamaları verimli bir şekilde yönetmek için Bilgi Teknolojileri görevlileri hizmet vermektedir. Yeni insanlar organizasyonlara katılmaktadır. Yeni çalışanlara teslim etmemiz gereken ekipman işleme süreci uzun zaman alacağından bazı gecikmeler olabilir. Bunları otomatikleştirmek veya standartlaştırmak istiyoruz. Mevcut çalışanların uygulama ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini karşılamak için ” süreç, e-posta, vaka ve çağrı “ şeklinde Helpdesk, yani hizmet masası departmanına aktarılacaktır. Hizmet masası bu süreç ve işlemler için ” SLA (Service Level Agreement) ” zamanını belirler. Bu aralıkta kullanıcının bir süre beklemesi gerekebilir. Aynı zamanda, SLA son tarihini geçtik , Bazı program kurulumlarında yöneticinin onayı gerekebilir. Onay sürecinin başlaması ve bitmesi uzun zaman alabilir.

Bu süreçler hızlı bir şekilde işleyebilir mi?

Elbette mümkün …

Onaylı uygulamaların kurulmasına ve kurulum sürecinin verimli ve hızlı tamamlanmasına izin veren bir yönetim aracına ihtiyacımız var. Ayrıca bahsettiğim zamanı beklemek istemeyen kullanıcılar için intranet veya web servisleri oluşturabilir, Self Servis uygulama ve işlemlerini devreye alabilir. Kullanıcılara kendi hazırlayacağımız dokümanlar ile yol göstererek , onaylanmış yada kontrollü şekilde uygulama erişimi veya kurulumları sağlayabiliriz.

Çağımızın en önemli kavramının güvenlik olduğu söylenebilir. Bu amaçla, organizasyonumuzdaki cihazlarımızı dış siber tehditlerden korumamız gerekiyor. Birçok tehdidi veya korumayı artırmak için işletim sistemi için güvenlik yamaları geçeriz. Ek olarak, işletim sisteminin yeni görsel efektlerine veya işlevlerine sahip oluruz. Bu güncellemeler yalnızca görsel efektler veya işlevler sağlamakla kalmaz, aynı zamanda güvenlik ihlallerini ciddi şekilde önler. Kurumlar tarafından yayınlanan güncellemeleri mümkün olan en kısa sürede test edip yaygınlaştırdığımızdan emin olmalıyız.

Çalışmalarımızı Mobil ve Bulut ortamlarında nasıl yönetiriz?

Organizasyonlar, dahili veya harici verilere erişmek için çalışanlarını mobil ortama ve bulut ortamlarına taşıyor ve gönderiyor. Bunu yapmak için, şirketinizin ağına erişen çeşitli cihazları yönetmemiz gerekiyor. Genellikle dahili bir cihaz olabilir ve bazen kullanıcılar kendi cihazlarına sahip olabilir ( Organizasyon Envanterinde olmayan). Kullanıcıların en son teknoloji ve kurumsal standartlara uygun en son hızlı cihazları kullanmasını sağlamalıyız.

Microsoft Office 365 ve Microsoft Azure gibi bulut tabanlı servislere alışmamız gerekiyor. Şimdi ve yakın gelecekte karşılaşacağımız teknoloji budur ve bu olacaktır.

Endpoint Configuration Manager , Microsoft Intune çözümlerini kullanarak nasıl sistem yönetimi sağlayabiliriz ?

Organizasyonumuzun ekipman ve hizmetlerini yönetmeniz gerekiyor. Doğal olarak , Kötü amaçlı yazılımların veya kullanıcıların şirket ağınıza zarar vermesini önlemek için sistem politikaları uygulamanız gerekebilir. Configuration Manager, Intune ve Microsoft Azure, bu zorlukları çözmek için kullanılabilecek teknolojilerden yalnızca birkaçıdır. Dahili ağ yönetimi, dahili ağdaki kullanıcıları ve bilgisayarları yönetmeyi kolaylaştırır. Kontrol, dağıtım süreci, dağıtım sonrası izleme ve raporlama için Congifuration Manager’ı kullanabilirsiniz. Bu üründe yazılım ve donanım envanteri takibi, donanım değişiklikleri ve daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Günümüz organizasyonlarında, özellikle pandemi sırasında, evde dizüstü bilgisayar veya mobil cihaz kullanmamızı ve dışarıda çalışmamızı istiyorlar. Bilgi teknolojisi, ” Configuration Manager “ aracılığıyla harici veya dahili kullanıcılar için yazılım dağıtımını, güncellemeleri, donanım ve yazılım envanterini yönetir. Ayrıca, kullanıcıların kişisel veya şirket cihazlarını yönetmek için mobil cihaz yönetimi (MDM) işlevlerini de içerir. Bu teknolojiyi kullanan cihazları yönetmek ve korumak için kuruluşumuzun Configuration Manager ürününü kullanmaya başvurmaktadır.

Microsoft Intune, mobil cihazları ve bilgisayarları yönetmek için abonelik tabanlı bir bulut hizmetidir. Intune’u dağıtabilir. İstemcileri yönetmek için Configuration Manager ve Intune’u birlikte kullanabilirsiniz. Bu, hibrit bir sistem şeklinde olabilir. On-Premise ve Bulut tabanlı konumlardan yönetim işlevleri sağlar. Ek olarak, bazı ortamlar oluşturmak için Microsoft Azure çözümlerini de kullanabiliriz, böylece müşteriler kaynak yönetimine (yani kaynak yönetimi) her yerden güvenle erişebilir ve böylece bazı zorlukları çözebilir. Örneğin; İnternet üzerinden erişim sağlayan istemcileriniz On-Premise ortamınıza gelmeden yazılım, kurulum, güncelleme işlemlerini Microsoft Azure’da işlem yapmasını sağlayabilirsiniz.

Endpoint Configuration Manager ile ne mümküdür ?

Yazılım Dağıtımı , Güncelleme dağıtımı, Envanter , İnternal ve External Kaynakları keşfetmek , yönetmek ve izleme gibi işlemleri yapmak mümkündür. Configuration Manager’ı ortamda yalnız bırakmak istemiyorsak ve desteklemek istiyorsak onun yanında da Intune kullanabiliriz. Bunun yanına da Yazılım uygulamalarını güvenli bir şekilde muhafaza etmek ve yönetmek için ” Azure Storage (Depolama ) “ çözümünü kullanabiliriz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Kaynakça : https://docs.microsoft.com/tr-tr/learn/

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu