Meta Veri Merkezleri İçin Büyük Nükleer Enerji Anlaşmaları İmzaladı
Facebook, WhatsApp, Instagram ve Threads’in çatı şirketi Meta, enerji ihtiyacını karşılamak için önemli bir adım attı. Şirket, yeni nesil nükleer enerji şirketleri TerraPower, Oklo ve mevcut bir enerji üreticisi olan Vistra ile uzun vadeli anlaşmalar yaptı. Bu anlaşmalarla Meta, 2035 yılına kadar toplam 6,6 gigavat nükleer enerji satın alma taahhüdünde bulundu. Karar, veri merkezlerinin ve yapay zekâ sistemlerinin artan enerji talebini karşılamaya yönelik.
Meta Amerika’nın En Büyük Kurumsal Nükleer Enerji Alıcılarından Biri Haline Geliyor
Meta Küresel Politika Başkanı Joel Kaplan, yaptığı açıklamada bu anlaşmaların şirketi tarihin en büyük kurumsal nükleer enerji alıcılarından biri yaptığını belirtti. Kaplan, modern veri merkezleri ve yapay zekâ altyapısının Amerika’nın teknoloji liderliği için hayati olduğunu vurguladı. Nükleer enerjinin, şirketin yapay zekâ vizyonunu desteklerken aynı zamanda ülkenin enerji şebekesini güçlendireceğini ifade etti. Meta, geçen yıl Constellation şirketi ile de benzer bir iş birliği yapmıştı.
Joel Kaplan’ın açıklamasına göre bu projelerin birkaç olumlu sonucu olacak. Ohio ve Pennsylvania eyaletlerinde binlerce yeni iş imkânı oluşacak. Mevcut üç nükleer santralin faaliyet ömrü uzatılacak. Ayrıca yeni nesil reaktör teknolojilerinin gelişim süreci hız kazanacak. Meta’nın bu yatırımları, temiz ve sürekli enerji sağlayarak ülkenin enerji altyapısını desteklemeyi amaçlıyor.
Meta’nın bu hamlesi, teknoloji sektöründeki daha büyük bir eğilimi yansıtıyor. Büyük dil modelleri ve yapay zekâ sistemlerini eğitmek ve çalıştırmak, muazzam miktarda elektrik tüketimi gerektiriyor. Şirketler, bu devasa enerji ihtiyacını karşılamak için fosil yakıtlara alternatif arıyor. Nükleer enerji, karbon emisyonu üretmeden kesintisiz ve yüksek kapasiteli güç sağladığı için bu devler için cazip bir seçenek haline geliyor.
Meta’nın anlaşma yaptığı şirketler, nükleer enerjinin farklı alanlarında faaliyet gösteriyor. Bill Gates tarafından desteklenen TerraPower, gelişmiş sıvı metal soğutmalı reaktörler üzerinde çalışıyor. Sam Altman’ın desteklediği Oklo şirketi ise küçük modüler ve mikro reaktörler geliştiriyor. Vistra ise geleneksel nükleer santralleri işleten büyük bir enerji üreticisi. Meta’nın bu çeşitli portföyü, hem mevcut altyapıyı korumayı hem de geleceğin teknolojilerine yatırım yapmayı hedefliyor. Bu strateji, şirketin uzun vadeli enerji güvenliğini sağlamasına yardımcı olacak.









