Blog

E-ticaret Nasıl Yapılır? E-ticaret Rehberi

Elektronik ticaret olarak bilinen e-ticaret, basitçe hizmet ve ürünlerin internet gibi elektronik bir ortam üzerinden satılması ve satın alınmasıdır.

Ayrıca, iki veya daha fazla taraf arasında elektronik olarak veri ve para aktarımını da içerir. Basitçe söylemek gerekirse, yaygın olarak bildiğimiz şekliyle online alışveriştir.

E-ticaret Pazarı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • 1990’lardan günümüzde oldukça popüler olan çevrimiçi alışverişte, ilk çevrimiçi satın alma, 11 Ağustos 1994’te ABD’li perakendeci NetMarket tarafından satılan bir Sting CD’siydi. Şu an e-ticaret o kadar rahat ve kolay hale geldi ki, artık herkes sadece birkaç tıklamayla istediği her şeyi satın alabilecek durumda. Bu durum, akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla daha da gelişti ve artık internete bağlı kablosuz bir cihazla her yerden alışveriş yapabilirsiniz.
  • Amazon 1995 yılında piyasaya sürüldü. Ancak, Amazon 2003 yılına kadar kâr etmeye başlamadı.
  • 2012’nin üçüncü çeyreği itibarıyla, Paypal üzerinden saniyede 4.423 dolarlık işlem gerçekleşti. Paypal, son yıllarda kredi kartı bilgilerinizi vermek zorunda kalmadan çevrimiçi ödeme yapmanın en iyi bilinen yolu haline geldi.
  • Groupon, 2010’da Google’ın 6 milyar dolarlık anlaşmasını geri çevirdi. Çevrimiçi anlaşma komisyoncusu, ertesi yıl halka arz oldu.
  • Çevrimiçi alışveriş yapanların yüzde 46’sı, çevrimiçi bir şey satın alıp almamaya karar verirken sosyal medyayı hesaba katıyor.
  • Alışveriş yapanların yüzde 47’si, Facebook’un satın aldıkları ürün üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu söylüyor.
  • Çevrimiçi nüfusun yüzde 80’inden fazlası interneti ürün ve hizmet satın almak için kullanıyor.
  • Çevrimiçi nüfusun yüzde 50’si internetten birden fazla kez alışveriş yaptı.
  • 2040 yılına kadar tüm satın almaların %95’inin e-Ticaret üzerinden yapılacağı tahmin ediliyor.
  • E-ticarette en fazla büyüyen ülke Hindistan’dır. Hindistan’ı Suudi Arabistan, Endonezya, Avustralya ve Filipinler takip etmektedir. Online alışverişte en az büyüme Letonya, Ukrayna ve Fransa’dadır.

E-Ticaret Sitesi Nedir?

E-ticaret sitesi, internet üzerinden bilgi ve fon transferi yoluyla ürün ve hizmetlerin çevrimiçi işlemlerini kolaylaştıran çevrimiçi portallardır. İlk zamanlarda, e-ticaret kısmen e-postalar ve telefon görüşmeleri yoluyla yapılsa da, artık tek bir web sitesi ile bir işletmenin ihtiyaç duyduğu her şey çevrimiçi olarak yürütülebilir.

E-Ticaret Web Sitesi Türleri

Farklı e-ticaret web siteleri, yerine getirdikleri işlevlere göre farklı şekilde etiketlenir veya adlandırılır.

Business-to-Business (B2B): Şirketler arası ürün ve hizmetlerin elektronik işlemlerini içerir. Örneğin, bir işletme, diğer işletmelere SAS ürünleri satabilir.

Business-to-Consumer (B2C): Şirketler ve tüketiciler arasındaki ürün ve hizmetlerin elektronik işlemlerini içerir. Örneğin, bir çevrimiçi mağazadan bir tişört satın alabilirsiniz.

Consumer-to-Consumer (C2C): Tüketiciler arasında gerçekleşir. Çoğunlukla üçüncü bir taraf aracılığıyla elektronik ürün ve hizmet işlemlerini içerir. Örneğin, eski akıllı telefonunuzu eBay üzerinden başka bir tüketiciye satabilirsiniz.

Consumer-to-Business (C2B): Bireylerin şirketlere ürün veya hizmet sunduğu işlemleri içerir. Örneğin, Fiverr gibi bir platformdan markalara freelance metin yazarlığı satabilirsiniz.

E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret, bir ticaret türünden başka bir şey değildir. İşleyiş tarzı, fiziksel perakende sektörününkine oldukça benzerdir. Bir fiziksel mağazadan tek farkı, burada tüm sürecin çevrimiçi gerçekleşmesidir.

Bir e-ticaret firmasının yolculuğu, bir e-ticaret web sitesi kurmakla başlar. Genellikle WooCommerce gibi eklentilerle yapılır. Bundan sonra ürünler, ürün açıklamaları ve fiyat etiketleri gibi gerekli ayrıntılarla birlikte görüntülenir.

Müşterilerin rahatlığı için ürünlerin yanına “Hemen Satın Al” gibi bir CTA butonu yerleştirilir. Bir ürün satın almak istenirse, müşteriler düğmeye tıklayıp ödeme yapabilirler.

Müşterilerden genellikle bir form doldurarak siparişlerini vermeleri istenir. Bu formda, müşterilerin teslimat adresi gibi gerekli tüm bilgileri sağlamaları gerekir. 

E-ticaret sektöründe kullanılan farklı ödeme yöntemleri vardır. Alıcılar ya PayPal gibi bir ödeme ağ geçidi üzerinden ödeme yapabilir ya da kredi kartlarını kullanabilirler. Teslimatta nakit olarak ödemenizi sağlayan başka bir seçenek daha vardır. Bu seçenekte alıcı, ödemesini sipariş ettiği ürün kişisel adresine teslim edildiğinde yapar. Ödeme, nakit olarak veya kartla veya Google Pay gibi diğer uygun seçeneklerle yapılabilir.

Ürünün kalitesinden memnun değilseniz veya yanlışlıkla size farklı bir ürün teslim edildiyse, tersine lojistik sistemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece ürünleri iade etmek ve parayı geri almaktır.

E-ticarette ürün tanıtımı da dijital olarak yapılır. En öne çıkan iki yöntem dijital reklamcılık ve e-posta pazarlamadır.

Reklamlar, hedef grupların en çok tercih ettiği sosyal medya platformlarında yer alır. Tüm ziyaretçilerden e-posta adreslerini vermeleri istenir.

Buna göre bir e-posta listesi hazırlanır. Bundan sonra müşterilere kişisel e-posta’lar gönderilir. 

Girişimciler için E-ticaret’in Avantajları Nelerdir?

Girişimciler, e-ticaret yaparak fiziksel bir mağazayı yönetmek için harcamak zorunda oldukları birçok maliyetten tasarruf edebilir. Bir çevrimiçi mağaza, girişimcilere çevrimiçi sipariş alma, ödemeleri kabul etme, ürünü gönderme ve dünyanın her yerindeki müşterilere ulaşma seçeneği sunar. E-ticaret, fiziksel mağaza ihtiyacını ortadan kaldırır ve işletmelerin müşteri tabanlarını genişletmelerine olanak tanır. Fiziksel bir mağazaya kıyasla bir e-ticaret mağazası çalıştırmanın daha düşük maliyetleri, tüketici için maliyet tasarrufu anlamına gelir. Bu en büyük e-ticaret avantajlarından biridir.

E-ticaretin avantajları listesinin başında düşük finansal maliyet gelir, ancak diğer artıları arasında uluslararası satış, müşterileri yeniden hedefleme, satın alma deneyiminin kişiselleştirilmesi vb. sayılabilir.

Türkiye’deki En Popüler E-Ticaret Siteleri Nelerdir?

Türkiye’deki e-ticaret web sitelerinin en popüler örneklerinden bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • Amazon
  • Gittigidiyor
  • N11
  • Hepsiburada
  • Trendyol

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Bir e-ticaret web sitesi aracılığıyla, ürünlerinizi aynı anda çok sayıda müşteriye kolayca tanıtabilirsiniz.

E-ticaret web sitelerinin fiziksel mağazalara göre pek çok avantajı vardır. Birçok işletme sahibinin bir e-ticaret web sitesi kurarak işini bir sonraki seviyeye taşımaya meyilli olmasının nedeni budur.

Açıkçası, işletmeniz için bir web sitesi kurmak için teknoloji meraklısı olmanıza gerek yoktur. Tek ihtiyacınız olan, WooCommerce ile uyumlu bir WordPress teması kullanmak için biraz WordPress bilgisidir. Ardından e-ticaret sitenizi birçok şekilde özelleştirebilirsiniz.

Alternatif olarak, e-ticaret web sitesi oluşturmanızda size yardımcı olacak yazılımcılarla da çalışabilirsiniz. Ayrıca, çeşitli e-ticaret platformlarının yardımıyla kendi e-ticaret web sitenizi kolayca kurabilirsiniz.

E-ticaret platformları, bir e-ticaret web sitesi oluşturmanın en hızlı yoludur.

Aşağıda, e-ticaret web sitenizi geliştirmek için göz önünde bulundurabileceğiniz en iyi e-ticaret web sitesi oluşturucularından bazılarını sizin için listeledik: 

1. WooCommerce ve WordPress

WooCommerce, WordPress gibi açık kaynaklı bir platformdur ve bir tema kullanarak bir e-ticaret web sitesi kurmak için en popüler çözümdür. Şu anda e-ticaret için kullanılan en popüler teknolojidir.

WordPress ve WooCommerce ile sattığınız ürünlere bağlı olarak sitenizi istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz.

E-ticaret sitenize daha fazla işlevsellik eklemek için çeşitli WordPress ve WooCommerce eklentilerini kolayca yükleyebilirsiniz.

WooCommerce, WordPress’in gücüyle yüksek kaliteli bir e-ticaret mağazası oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeyi size sunar.

Dünyadaki tüm web sitelerinin yaklaşık %27’si WooCommerce kullanıyor ve bu rakam yaklaşık 35.712 web sitesine denk gelir. 

2. Shopify

Shopify, dünya çapında bir milyondan fazla çevrimiçi mağaza tarafından kullanılan en popüler e-ticaret platformudur. Yüksek hacimli bir e-ticaret mağazası açmayı planlayanlar için uygundur.

Shopify, kullanımı ve özelleştirmesi kolay 70’den fazla ücretsiz ve premium tema sağlar, uygulama mağazası, e-ticaret mağazanıza özellikler ve işlevler eklemek için seçebileceğiniz 3.200’den fazla uygulama içerir.

3. Magento

Magento, herhangi bir işletme türüne ve boyutuna mükemmel şekilde uyan en güçlü CMS ve e-ticaret platformudur.

190 binden fazla e-ticaret web sitesi Magento tarafından desteklenmektedir. Magento, açık kaynaklı bir platformdur ve mağazanızı tüm durumlar için benzersiz ve uyarlanabilir hale getirebilecek 3.000’den fazla üçüncü taraf uzantı sağlar.

4. Wix

Yeni başlayan biriyseniz, Wix sizin için en uygun e-ticaret platformudur. Wix, en iyi ve en popüler çevrimiçi site oluşturma platformları arasındadır.

Wix’in kullanımı kolaydır ve sürükle ve bırak özelliği ile birlikte gelir. Wix, e-ticaret web siteleri için özel planlar sunar. Tüm planlarda sınırsız bant genişliği, bir yıllık ücretsiz alan ve ziyaretçi uygulama analizi bulunur.

Wix mağaza yöneticisi panosu ile siparişleri, envanteri ve ürün sayfalarını kolayca takip edebilirsiniz.

Dropshipping yapmak ile ilgileniyorsanız, Dropshipping (Stoksuz Satış) Nedir? Nasıl Yapılır?, yazımızı okuyabilirsiniz.

E-ticarette Pazarlama Yöntemleri

E-ticaret’te bir markaya uygulanabilecek çok sayıda e-ticaret pazarlama yöntemi vardır. Bu yöntemlerden en önemlileri aşağıdaki şekildedir:

1. Email Pazarlama

E-posta’lar hedef kitlenizin doğrudan gelen kutularına ulaşır. Bu nedenle olası satışları besleyebilir ve satışları artırabilir.

2. İçerik Pazarlama

Bu strateji; trafiği artırmak, olası satışları satışa dönüştürmek ve hem bilgi hem de erişim açısından sizi segmentin öncüsü haline getirmek için içeriğin oluşturulmasını ve kullanılmasını içerir. Bu strateji hem B2B hem de B2C işletmeleri için bir önceliktir.

3. Sosyal Medya

Sosyal medya, farklı coğrafyalarda ve yaş gruplarında kitlelere ulaşma konusunda güçlü bir araçtır. Kullanıcı katılımını ve satışları artırır. Kullanıcı katılımı, gönderilerinizdeki beğenileri, paylaşımları, yorumları ve genel etkileşimi içerir ve bu, markanızı insanların zihninde güçlendirmeye yardımcı olur.

4. Arama Motoru Pazarlama

Yaygın olarak SEM olarak bilinen Arama Motoru Pazarlama, varlığınızın çevrimiçi, özellikle de arama motorlarında reklamını yapmakla ilgilenir. Farklı biçimlerde tıklama başına ödeme (PPC) reklamlarıyla ücretli arama motoru reklamcılığına atıfta bulunur.

5. Arama Motoru Optimizasyonu

SEO olarak da bilinen Arama Motoru Optimizasyonu, bir kullanıcı bir arama motorunda bir anahtar kelime aradığında en iyi sonuç olarak görünmesini sağlamak için web içeriğinizi optimize etmek anlamına gelir. İşletmenize trafik çekmeyi amaçlar, ancak hem yüksek kaliteli hem de yüksek miktarda tıklamalara sahip olmanız için en iyi hedefler arasından seçim yapar.

6. Influencer Pazarlama

Influencer’lar, sosyal medyada veya bloglarda geniş bir takipçi kitlesine sahip olan ve kitlelerinin satın alma kararlarını etkileyebilen, ünlü olmayan popüler kişilerdir. Influencer’ların aktif olarak ilgilendikleri bir niş ve hedef kitlesi var ve artık birçok kişi tarafından ünlülerden daha güvenilir olarak kabul ediliyorlar.

7. Affiliate Marketing

Affiliate yapan pazarlamacılar, beğendikleri ürünleri bir marka kataloğundan seçip tanıtırlar ve satış, olası satış veya tıklama başına küçük bir kâr payı kazanırlar. Bu işletmeler için ucuz, hızlı bir süreçken; pazarlamacılar için evden çalışmak için pasif bir gelir kaynağıdır.

Hangi Ürünler İnternetten Satılır?

  • Tüketici elektroniği ve aksesuarları
  • Bebek ve çocuk bakım ürünleri
  • Evcil hayvanlar ve bakım ürünleri
  • Seyahat aksesuarları
  • Sağlık ve güzellik ürünleri
  • Takı ve moda aksesuarları
  • Akıllı telefon aksesuarları
  • Ev eşyaları
  • Giyim
  • Egzersiz ve spor ürünleri
  • Tıbbi malzemeler
  • Oyuncaklar ve hobi eşyaları
  • Mutfak ve yemek pişirme ürünleri
  • Çevre dostu ürünler
  • Koruma ve güvenlik ürünleri

E-ticaret ve Geleneksel Ticaret Farkı

  • E-ticaret, satıcı ve alıcı arasında sıfır yüz yüze etkileşim ile tamamen çevrimiçi dijital bir iştir. Ancak geleneksel ticaret tamamen yüz yüze yapılmaktadır.
  • E-ticaret’te iletişim, web sitesinde veya e-posta’da sohbet yoluyla dijital olarak gerçekleşir. Bununla birlikte, geleneksel ticarette müşteriler, herhangi bir soruları olması durumunda bunu mağazada bulunan personele sorabilir.
  • E-ticaret’te pazarlama; tıklama başına ödeme reklamları, SEO, içerik, sosyal medyaya vb. dijital süreçlerle de mümkündür. Oysa geleneksel ticarette pazarlama çoğunlukla dışa dönüktür. Yazılı basında, TV’de, radyoda, reklam panolarında, el ilanlarında, broşürlerde vb. reklamlarla şeklini alır.
  • E-ticaret, müşterilerine birden fazla ödeme seçeneği sunar. Ancak, geleneksel ticarette, tüm işletmeler bu olanağı sunmaz. Çoğu işletme hala sadece nakit veya kredi kartı kabul etmektedir.
  • Geleneksel ticarette alacağınız ürünler, büyük bir cihaz veya mobilya olmadığı sürece, tüketiciye neredeyse anında teslim edilir. Ancak, e-ticaret müşterinin her zaman bir süre beklemesi gerekir.
  • Geleneksel ticarette işletme maliyetleri ve genel giderler çok yüksektir. E-ticaret web sitelerinin minimum genel giderleri vardır ve e-ticaret geliştirme çok az çalışana ihtiyaç duyar.

Özetle, e-ticaret, internet sayesinde dünyayı çok daha küçük bir yer haline getirdi. Bu yüzden elektronik alışverişe yönelen insan sayısı zaman geçtikçe artacak. Bu nedenle işletmenizi çevrimiçi hale getirin, iyi bir e-ticaret platformu seçin, düzenli ve kullanımı kolay bir e-ticaret web sitesi kurun. Satışlarınızın ve kârınızın arttığını görünce siz de şaşıracaksınız.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu