Donanım

Dell Equallogic PS Series ISCSI SAN Storage Volume Oluşturma

Bir önceki makalemizde http://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2011/02/06/dell-equallogic-ps-series-_3101_scs_3101_-san-storage-kurulum-ve-kullan-m.aspx Dell Equallogic PS serisi Storage ürününü kurmuş ve kullanıma hazır hale getirmiştik. Bu yazımızda ise Equallogic Storage üzerinde Volume oluşturma işlemini gerçekleştireceğiz.

 

 

image001

 

 

Volume oluşturma işlemine geçmeden önce Equallogic PS Serisi Storage ürünlerinin çalışma mantığına bir göz atalım. Equallogic Storage disk sanallaştırması yapan bir storage ürünüdür, yani oluşturduğumz Storage grubuna ekleyeceğimiz her Equallogic kutusu diğer Equallogic kutularıyla beraber tek bir cihaz gibi çalışmaktadır. Storage üzerindeki diskler havuzlarda toplanarak kullanıma sunulur. Tek Equallogic kutu ile 16 diskli bir storage kullanırken 2. Kutuyu ekleyerek aynı pool içerisinde 32 disk performansını alabilmekteyiz. Aynı gruba 16 kutu ekleyerek çalıştırma imkanımız olduğundan oldukça yüksek performans alabiliriz.

 

 

image002

 

 

Örnek şekilde görülen 2 grup üyesi storage bütün kapasitesini tek bir pool üzerinde toplamış, bu cihazlar 4.5 TB kapasiteli ise pool kapasitemiz 9 TB olacaktır. Oluşturacağımız volumeler ise bu pool içinde tutulur. İsteğe bağlı olarak birden fazla pool oluşturabiliriz.

 

 

image003

 

 

Equallogic PS Serisi Storage yönetim arayüzüne web browser ile bağlanarak cihazımız ile ilgili yönetimsel işlemleri uyguluyoruz. Şekilde görüldüğü üzere sol taraftaki menüde ana başlıkları mevcut. Group menüsü altında Group Konfigrasyonu, Storage Pool ve Members başlıkları ile ilgili bilgiler var. Members altında Storage grubumuza üye olan Equallogic cihazlar listelenmektedir. Bizim elimizde bir adet PS5000 model Equallogic Storage görünmektedir. PS5000 RAID-50 yapılandırmasında ve bize 4.18 TB kullanım alanı sunmaktadır. Equallogic ilk yapılandırma esnasında üzerinde bulunan 16 diskten 2 tanesini spare olarak ayırmaktadır, herhangi bir disk arızasında iş süreçlerinin kesintiye uğramaması için bu önemli bir nokta. 

 

 

image004

 

 

Ana menüden Volume kısmına geçtiğimizde Storage Group üzerinde oluşturulmuş volume bilgilerine ulaşabiliriz. Bizim storage yapımız yeni kurulduğundan üzerinde volume bulunmamaktadır.

 

 

image005

 

 

1. adımda Create Volume linkine tıklayarak yeni bir volume oluşturmaya başlıyoruz. Öncelikle Volume Name bölümüne anlaşılır ve içinde Türkçe karakter olmayan bir isim veriyoruz. Benim örnek yapıda verdiğim isim Win2008vhd, storage pool assigment kısmında grup içerisinde mevcut olan poollar görünmekte bizim yapımızda 1 adet pool olduğundan oluşan volume onun içerisinde duracak.

 

 

image006

 

 

2. adımda Volume Size ayarını yapıyoruz, 50 GB alan seçimini yaparak Thin provsinioned seçeneğini seçiyorum. Yeri gelmişken Thin Provisioning nedir ona değineyim.  Eğer bu seçenek işaretlenmezse volume size olarak ayırdığım 50 GB lık alan storage pool üzerinde blok olarak ayrılır. Biz disk alanımızın ne kadarını kullanacağımızı tahmin edemiyorsak Thin Provisioning yaparak başlangıçta 50 GB ın %30 unu ayırıyoruz, bu miktar 15 gb yapıyor. İşletim sistemimize bu volume bağlandığında 50 GB alan olarak görünmekte fakat storage pool üzerinde 15 gb işgal etmektedir. Diskimizin doluluk oranı 15 gb ı geçse bile herhangi bir kesinti olmadan çalışmamıza devam edebiliyoruz. Bu aşamada diskmizin doluluk oranı belli bir aşamaya geldiğinde Equallogic bizi uyarsın istiyorsak onuda belirliyoruz. Örnek yapıda ayrılan bölümün doluluk oranı %70 e ulaştığında sistem bizi uyaracaktır, bu ayarı istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz.

 

Kullandığımız disk bölümü %100 e ulaştığında ise volume size ayarını daha sonra tekra değiştirerek büyütebiliriz.

 

Snapshot kullanacaksak istediğimiz miktarda snapshot reserve yapıyoruz, %100 lük bir rezervasyon bize volume büyüklüğümüzün tamamı kadar bir alan ayırmaktadır. Bu bölüm üzerinde çalışacak uygulamanın kritiklik durumuna göre snapshot space miktarını azaltabiliriz. 

 

 

image007

 

 

3. adıma geçtiğimizde volume erişim yetkilendirmesi seçenekleri karşımıza gelmekte, burada 3 farklı erişim yetkilendirmesi seçebiliriz. CHAP, ip adress ve initiator name seçeneklerini aynı anda beraber de kullanabiliriz. Şekilde ben 10.0.0.* ip bloğuna izin veridim. Access type bölümünde okuma-yazma ya da sadece okuma hakkı verebiliriz. Allow simultaneous connections seçeneği seçilir ise oluşturduğumuz bu bölüme aynı anda farklı IQN isimlerine sahip sunucular erişebilir, sunucu yapımızda cluster olacaksa bu seçeneği işaretliyoruz.

 

 

4. adımda oluşturacağımız volume için özet bilgiler görülmektedir, kontrollerimizi yaparak işlemi bitiriyoruz.

 

 

image008

 

 

Yönetim ekranına döndüğümüzde Volumes menüsü altında oluşturduğumuz volume görülmekte, Activities menüsünden ise volume üzerinde yapabileceğimiz işlemleri görebiliriz.

 

 

image009

 

 

Bu aşamadan sonra volume artık kullanıma hazır halde işletim sistemi altına bağlanmayı bekliyor. Equallogic PS Serisi Storage ISCSI bağlantısını kullandığı için windows sunucular altına ISCSI initiator ile bağlayabiliriz.

 

ISCSI initiator ile Equallogic hedefine bağlandığımızda oluşturduğumuz volume görünmektedir, seçip bağlana tıklayarak sistemimize diskimizi ekliyoruz.

 

 

image010

 

 

Sunucumuzun Disk yönetimini açtığımızda 50 gb kapasiteli lokal disk şeklinde volume bilgisini görüyoruz, formatlayarak kullanmaya başlayabiliriz.

 

 

image011

 

 

Dell Equallogic PS serisi Storage cihazların kurulum ve kullanımı gördüğünüz gibi oldukça kolay bir şekilde işliyor. Düşük maaliyetli ama enterprise seviyede projelerinizde rahatlıkla kullanılabilecek ürünler olduğunu söylemeliyim. Equallogic ürünlerinde 10 GB ethernet desteği, SATA, SAS ve SSD harddisk seçenekleri mevcut. Yüksek depolama alanı ihtiyaçlarınıza göre 48 disk kapasiteli modeller seçebiliyorsunuz, yani tek kutuda 96 TB bir kapasite sağlayabiliyor.

 

http://www.equallogic.com/resourcecenter/assetview.aspx?id=8341 linkinden ürün bilgileri ile ilgili broşürü bulabilirsiniz.

Tekrar görüşmek dileği ile hoşçakalın.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu