Forum

Hyper-V Host'u Doma...

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Hyper-V Host'u Domaine Üye Yapıyor musunuz? (DC'ler Aynı Host Üzerindeyse)

5 Yazılar
3 Üyeler
1 Reactions
444 Görüntüleme
(@kenanh)
Gönderiler: 12
Eminent Member
Konu başlatıcı

[#550962]

Merhaba arkadaşlar,

Aşağıdaki gibi bir yapıyı tasarlıyorum:

Fiziksel Sunucu
2
3
└── Windows Server 2025 Core (Hyper-V Host)
4
5
└── Hyper-V
6
7
├── VM - DC01
8
│ ├── Active Directory
9
│ └── DNS
10
11
└── VM - DC02
12
├── Active Directory
13
└── DNS

Hyper-V Host üzerinde Windows Server 2025 Core çalışıyor ve DC01 ile DC02 sanal makineleri aynı fiziksel sunucu üzerinde yer alıyor.

Bu senaryoda Hyper-V Host'u domaine üye yapmak ile Workgroup'ta bırakmak arasında kararsız kaldım.

Domaine üye yapmanın merkezi yönetim, GPO ve kimlik doğrulama gibi avantajları var. Ancak host'un üzerinde çalışan DC'lere bağımlı hale gelmesi ve olası AD/DNS problemlerinde yönetimsel zorluklar yaşanması da düşündürüyor.

Siz bu tip yapılarda nasıl bir yaklaşım izliyorsunuz?

• Hyper-V Host'u domaine üye yapıyor musunuz?
  • Workgroup'ta bırakmayı mı tercih ediyorsunuz?
  • Microsoft'un güncel best practice tavsiyeleri ve sahadaki tecrübeleriniz nelerdir?

Özellikle DC'lerin aynı fiziksel host üzerinde çalıştığı ortamlardaki deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkürler.

Gönderildi : 25/07/2026 18:08
(@resulergun)
Gönderiler: 109
Estimable Member

Merhaba,

Workgroup'ta bırakmayı mı tercih ediyorum,  host dosyasına farklı fiziksel varsa onların tanımlarını yapıyorum.

Gönderildi : 25/07/2026 18:58
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33852
Illustrious Member Yönetici

Merhaba, ben bu senaryoda Hyper-V hostu domaine üye yapmayı tercih ederdim. Domain üyeliği; merkezi yönetim, GPO, Kerberos, yetkilendirme ve izleme açısından ciddi kolaylık sağlıyor. DC'ler henüz açılmamış olsa bile Hyper-V servisleri ve VM'lerin otomatik başlatılması çalışmaya devam eder. Acil durumlar için de host üzerinde AD'den bağımsız, güçlü parolalı bir yerel yönetici hesabı ve iLO/iDRAC erişimi bulundurulmalıdır.

Ancak burada asıl risk, hostun domain üyesi olması değil, iki DC'nin de aynı fiziksel sunucuda çalışmasıdır. Fiziksel sunucu, storage veya Hyper-V host seviyesinde bir problem yaşanırsa iki DC de aynı anda devre dışı kalır. Bu nedenle imkan varsa DC02 mutlaka farklı bir fiziksel host üzerinde konumlandırılmalıdır.

Özetle benim tercihim:

Hyper-V hostu domaine üye yapmak
Host için ayrı OU ve özel GPO kullanmak
Yerel break-glass yönetici hesabı bırakmak
DC'leri otomatik başlatmak
Yedekleri host dışında tutmak
Mümkün olan ilk fırsatta DC'lerden birini farklı fiziksel sunucuya taşımak

Workgroup kullanımı desteklenir ancak uzaktan yönetim, parola yönetimi ve operasyon tarafında daha fazla yük getirir. Tek hostlu küçük ortamlarda düşünülebilir ama iki DC'nin aynı fiziksel host üzerinde bulunmasından kaynaklanan riski çözmez.

Peki biz müşterilerimizde ne yazıyoruz? Genelde enterprise şirketlerde proje yaptığımız için orada güvenlik çok daha önemli, bu nedenle hostları WG kuruyoruz, ancak bu müşterileride ivanti ve benzeri ya da SCCM gibi çok fazla merkezi yönetim aracı olduğu için yönetim sorunu yaşamıyoruz. Yani özetle bütçeniz ve ekibiniz var ise WG daha güvenli bir senaryodur. Amacınız güvenlik değil sadece DC' ler sorun çıkarırsa derseniz yine WG yapın zaten 1 sunucu, yönetmesi ne kadar zor olabilir değil mi?

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 26/07/2026 15:46
(@kenanh)
Gönderiler: 12
Eminent Member
Konu başlatıcı

Merhaba Hakan Hocam,

Geri bildiriminiz ve değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Yaptığım araştırmalarda da sizin belirttiğiniz yaklaşımın daha fazla ön plana çıktığını gördüm. Elbette bu biraz da kurumun ihtiyaçlarına, güvenlik politikalarına ve operasyonel tercihine bağlı bir konu; herkesin yoğurt yiyişi farklı. Ancak mevcut senaryom için ben de Hyper-V hostun domaine dahil edilmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum.

Ayrıca sizin de belirttiğiniz gibi, asıl kritik konu hostun domain üyeliğinden ziyade Domain Controller'ların farklı fiziksel sunuculara dağıtılması. Bu nedenle DC'lerden birinin ayrı bir fiziksel sunucuda konumlandırılmasının daha doğru bir yaklaşım olacağı kanaatindeyim.

Şu an için aşağıdaki mimariyi planlıyorum. Bu yapı ile ilgili görüş ve önerilerinizi paylaşabilirseniz memnun olurum.

Fiziksel Sunucu 1

HPE DL380 Gen11 (RAID 10)

• Windows Server 2025 Core
  • Hyper-V

Sanal Sunucular:

• DC01
    • Active Directory
    • DNS
    • DHCP
    • Üretim domaini (örneğin: xxx.local, corp.xxx.com veya önereceğiniz başka bir yapı)
  • SQL Server
  • APP Sunucusu

Fiziksel Sunucu 2

HPE DL380 Gen10 (RAID 10)

• Windows Server 2025 Core
  • Hyper-V

Sanal Sunucular:

• DC02
    • Active Directory
    • DNS
    • DHCP (yedekli yapı)

Diğer Bileşenler

• Sophos Firewall (AD entegrasyonu yapılacak)
  • NAS Depolama Ünitesi (RAID 10 AD entegrasyonu yapılacak)
  • Ağ Yapısı: 172.16.x.x

Bu mimaride özellikle:

• Domain adlandırması,
  • DHCP'nin iki DC üzerinde yedekli çalıştırılması,
  • SQL ve uygulama sunucularının konumlandırılması,
  • Hyper-V hostların domaine dahil edilmesi,

konularındaki tavsiyelerinizi almak isterim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Gönderildi : 27/07/2026 15:19
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33852
Illustrious Member Yönetici

Selamlar, local diskler var, storage yok, bu durumda HA yok demektir.

Domain için isim ok, local veya com fark etmez.

SQL için yorum yok zaten HA yok.

DHCP, yapı küçük olduğu için DC üzerinde kalabilir.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 27/07/2026 19:52
Paylaş: