Forum

Terminal Hizmetleri...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Terminal Hizmetleri Lisans Modu Yapılandırılmadı Uyarısı

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
4,616 Görüntüleme
(@OzerUCGUN)
Gönderiler: 23
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Herkese Merhaba,

 

Kurumumuzda benden önce yapılandırılmış bir Windows Server 2008 x86 (R2 değil) Terminal Server var. Bir süredir aşağıdaki uyarıyı veriyor:

"Terminel Hizmetleri Lisans Modu Yapılandırılmadı.

Terminal Hizmetleri XX gün içinde duracak. Terminal Hizmetleri lisans modu ve bu bilgisayar için geçerli bir lisans sunucusu belirtmek üzere Terminal Hizmetleri Yapılandırma aracını başlatmak için bu iletiyi tıklayın."

Burada XX olarak belirttiğim kalan gün sayısı her gün birer azalıyor. Microsoft Volume Licensing Service Center arayüzüne eriştiğimde "Windows Server  - User Cal 2012" 20 adet kulanım hakkımız olduğu görünüyor. Bunları Microsoft ile görüştüm 20 Kullanıcılık Server 2012 CAL lisansları imiş ve aktif haldeler. Dediğine göre Server 2008 için de kullanılabilir imiş. Fakat bu görüşmeden sonra kafam karıştı. User CAL Lisansları dışında Uzak Masaüstü (Sanırım RDS olarak geçiyor) CAL lisansları da almamız gerektiğini bildirdi. Buna sebep olarak da; kurumumuzda lokal ağımızda (Terminal server ile aynı lokal ağ) bulunan istemci bilgisayarlardan uzak masaüstü bağlantısı ile terminal servera erişmemizi gösterdi.

Bu RDS CAL lisansları gerçekten gerekli midir? Yapımızda bir firewall/Router cihazımıza giren iki internet hattımız var. Yapılandırma ile bazı istemci bilgisayarların wan1 den bazılarının wan2 den çıkmasını sağlıyoruz. Sunucularımız da Wan2 den çıkıyor. Domain sistemimiz yok, DHCP kapalı, elle IP veriyoruz. TERMINAL Server VMWare VCenter Controller Cluster yapısı altında bulunan iki adet ESX5.x yüklü hosttan birinde sanal makine olarak kurulu bulunuyor. Terminal Serverımız da kullanıcı bilgisayarları da aynı local ağda ve aynı IP bloğunda bulunuyorlar. İnternet olmadağında da kullanıcı bilgisayarlarımızın tümü (wan1 den de çıksa wan2 den de çıksa) Terminel servera erişebiliyor. Windows Server 2008 x86 olan Terminal serverımız için (Terminal Serverın kendisine) dün itibariyle yeni bir Ürün Anahtarı girerek etkinleştirdim.

100-150 civarı kullanıcı bilgisayarı mevcut. Kullanıcılar kullanmakta oldukları otomasyon programına bu terminel server üzerinden ulaşıyorlar. Kullanıcı bilgisayarların masaüstlerine birer .RDP uzantılı kısayol konulmuş ve ona tıklayıp terminal servera oturum açıyorlar. Oturum açtıkları anda ilgili otomasyon uygulaması önlerine geliyor ve explorer.exe de çalışmadığı için sadece o uygulamayı görüyorlar. Uygulamayı kapattıklarında da RDP oturumları da kapanıyor. Terminal Server üzerinde birkaç oturum oluşturulmuş. Yani her birim için bir oturum adı var Administrator oturumundan başka. Örneğin personel, satış, kalite vs. Kullanıcı bilgisayarlarının çoğunluğunda, masaüstlerindeki .rdp kısayolu o birimin oturum adı ile terminal serverda oturum açılmak üzere yapılandırılmış.

20 Gün civarı vaktimiz var (uyarıya göre). Ben bu durumda ne yapmalıyım?

Terminal hizmetlerinin durmaması ve mevcut yapı ile kullanıcıların, kullanıcı bilgisayarlarından RDP kısayoluyla terminal serverdaki uygulamayı çalıştırmalarına devam edebilmeleri için en hızlı ve en ekonomik yol nedir?

CAL Lisansı almalı mıyım?

RDS CAL Lisansı almalı mıyım? (Microsoft sadece 2016 RDS CAL lisansının satıldığını da ayrıca belirtti)

Dün Terminal Serverın kendisine girdiğim yeni ürün anahtarından sonra yukarıda bahsettiğim uyarıyı verdi mi hatırlamıyorum. Terminal Server hizmetleri lisans modunun yapılandırılması için kalan güncel süreyi nereden öğrenebilirim. Ve bu süreyi geçici olarak artırmanın bir yolu yok mu?

Sunucu Yöneticisi>Roller>Terminal Hizmetleri>Terminal Hizmetleri Yapılandırma>Ayarları Düzenle>Terminal Server Lisans Modu'na çift tıklayınca açılan Özellikler Menüsündeki Lisans sekmesinden "Henüz Yapılandırılmadı" olarak görünen değeri, "kullanıcı başına" olarak seçsem lisans olmadan bu şekilde kaydetsem olur mu? Yani bu kısma lisans girmek gerekirse de 2012 CAL 20 kullanıcılık lisansı girsem? Kullanıcıların mevcut sistemi çalıştırmasında bir sorun olur mu? Yoksa bu durumda Terminal Server hizmetlerini hiçbir kullanıcı kullanamaz mı?

Bana bir yol gösterirseniz sevinirim. Konu acil. Eğer alım yoluna gidilecekse süremiz gerçekten dar.

Çok uzun oldu ve sorular da çok ama kusura bakmayın.

 

 
Gönderildi : 22/02/2017 15:43

(@mucahityilmaz)
Gönderiler: 498
Honorable Member
 

Merhaba, hepsini okumadım kusura bakmayın ama sorununuz cevabını vereyim inşallah.

terminal server host configuration açıp ilk resimde belirtilen kısma çift tıklayın ve lisans tipininizi seçin ve ardından 2. resme göre kendi serverınızı ekleyin oraya. sorununuz düzelmiş olacaktır muhtemelen.

 
Gönderildi : 22/02/2017 18:44

Paylaş: