Haberler

Zoom’da Uçtan Uca Şifreleme Sadece Ücretli Kullanıcılar İçin

Zoom’un son aldığı karar tepkilere sebep oldu. Bildiğiniz gibi pandemi süresince Zoom en çok kullanılan uzaktan konferans sistemlerinden biri oldu ve dünya genelinde çok kullanılmasının da getirdiği birçok eksik ve güvenlik açığı gün yüzüne çıkmıştı. Bunun üzerinde Zoom ekibi tüm eksik ve kullanıcı dönüşlerinden gelen istekleri birbiri ardına yerine getirmeye başlamıştı. Bunlardan biride uçtan uca şifreleme ile toplantıların mahremiyetinin sağlanmasıydı.

Uçtan uca şifreleme kullanıcılar tarafından memnuniyetle karşılanmıştı ancak son yapılan açıklama kullanıcıları üzecek çünkü Zoom yaptığı açıklamada uçtan uca şifrelemenin sadece ücretli kullanıcılar için olacağını duyurdu gerekçe olaraktan federal ve yerel yasaları gösteriyor.

Zoom, ücretsiz odalarda yaşanabilecek yasadışı olayların önüne geçmek için böyle bir karar alındığını açıkladı ve ekledi: “Biz bu kararları almak zorundayız, toplantılarda çocuk istismarcıları, terörizm ve diğer suç içeriklerine toplantı odalarımızda göz yumamayız” dedi.

Alınan bu karar güvenlik toplulukları tarafından büyük tepki çekti ve “eğer tüm kullanıcıların güvenliği sağlanamıyorsa kullanılan şifreleme tekniğin ne kadar iyi olduğu önemli değil” şeklinde açıklamalar geldi.

Güvenlik araştırmacısı Schneier, “Bu karar sadece protestocuları, muhalifleri ve insan hakları çalışanları ve gazetecilerini etkileyecek” dedi. “Elbette ücretli müşterilere premium özellikler sunmalısınız, ancak lütfen bu premium özelliklere güvenlik ve gizlilik eklemeyin. Herkesin erişimine açık olmalı.” dedi.

Bu tartışma daha çok su kaldıracak gibi duruyor önümüzdeki günlerde Zoom aldığı kararda ısrar edecek mi yoksa karar değiştirecek mi beraber göreceğiz.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu