Forum

Dell T410 Server &a...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Dell T410 Server & Windows Server Enterprise 2008 R2 Kurulum ve Tavsiye

7 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
378 Görüntüleme
(@MertSert)
Gönderiler: 474
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Arkadaşlar ;

Yakın zaman içinde Server almayı düşünüyorum. Sizlere sormak istediğim bir kaç sorum var, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Dell T410 Server almayı düşünüyorum (( Dell T410 1x5620 CPU 3x4 GB RAM 3x146 SAS HDD )) Bu server sizce Windows Server Enterprise 2008 R2 için uygunmudur, ayrıca içinde barındıracağı AD + DHCP + DNS + Eta 8 Muh.Programı + SQLSvr Std 2008 R2 + 20 Client + 1 Adet Rmt Dsktp bağlanacak bir kullanıcı.

Daha önce ki Server'da Backup'ı manuel Ext HDD alıyordum ve Tek Disk vardı Serverda. Nas cihazı almak çok isterdim fakat alamadım bazı nedenlerden dolayı Manuel backup la bir şekilde hallediyordum. Şimdi sormak istediğim soru ise yeni alacağım Server'da 3 Adet 146 SAS HDD var. Ve ben Raid yapılandırmasına gitmek istiyorum. Fakat sorun şu ki, daha önce Raid kurmadım. Yada şöyle bir şey söyleyeyim, 2 diskli bir donanım yoktu elimde. Raid 1'in güvenlik açısından tercih sebebi fakat veri yazma konusunda pek tercih edilmediğini duydum. Peki Eta'ya 10 kişi bağlanıyor, Raid 1 yapmaya karar verirsem kullanıcılarda hissedilir bir yavaşlık olurmu. Yada sizin tavsiye ettiğiniz bir Raid yapılandırması varmıdır. Benim istediğim bir disk arızalandığında diğer diskten devam etmesi, aksaklıklar yaşanmaması, işyeyişin ara vermeden devam etmesi örnek vermek gerekirse. Şunu demeye getiriyorum. Ben daha önce kurduğum Server'ı 5 yıldan beri tık demeden kullanıyorum, bir IT uzmanı arkadaşım seneler önce bir öğüt vermişti bana, kurduğun sistemi Bızıklamazsan sorun olmaz diye, bende bızıklamıyorum güncellemeler hariç tabii.

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 03/02/2012 20:51

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

İlk önerim tüm saydığınız rolleri aynı server  kurmamanız. Giriş seviyesi bir server daha alın DC-DHCP-DNS rollerini bu server a yükleyin. Dell server ada Eta, SQL ve Terminal Server rolünü yükleyin. Dell sunucu ile bir kurulum  veya RAID kartın DVD si geliyordur, bununla RAID yapabilirsiniz. 3 diskle RAID5 yapabilirsiniz.


http://sozluk.cozumpark.com/goster.aspx?id=246&kelime=RAiD5-Striped-with-Parity


RAID5 kurulumu için en az üç adet sabit diske ihtiyacınız olacaktır. Ve bu üç diskten herhangi biri bozulsa dahi geri kalan iki disk sayesinde datalarınıza ulaşabilirsiniz. Tabii ki ikinci bir diskin gitmesi durumunda bütün datalarınızı kaybedersiniz. Bu yüzden RAID5 sistemlerde bir disk arızası oluşur oluşmaz arızalı disk hemen yenisi ile değiştirilip yeni diskin Regenerate yapılması şarttır. Sistem basitçe bir bilgiyi yazarken parity hesaplayıp bu parity bilgisini de yazar .Böylece sağlam disklerdeki bilgi + parity bilgisi ile arızalı diskteki bilgiyi oluşturabilir. Elbette RAID5 in performansı bu parity i hesaplayarak yazması sebebi ile düşse de sağladığı fault tolerans sebebi ile tercih edilmektedir. RAID-5 te kaybettiğimiz sabitdisk alanı RAID-1 den düşüktür.

 
Gönderildi : 03/02/2012 23:42

(@MertSert)
Gönderiler: 474
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Uğur Bey ;

Teşekkür ederim yönlendirmeniz için, siz  diyorsunuzki Giriş seviyesi bir server daha alın, o zaman bir lisansa daha ihtiyacım olacak. Benim elimde  2000 Advanced Server lisansı var, Dell Server'a alacağım Server 2008 R2. Çok alakasız olmayacakmı. Sizce yazdığım o tüm rolleri tek bir server kaldırmazmı. 12 GB Ram ve 1x5620 CPU yetersizmi kalır. Bütçe yetersizliğinde sınıfta kaldım açıkçası, IT Depertmanına tanınan bütçenin dışına çıkamıyorum şu an için, Xp'den Win7 Upgrade, SQL 2008 ve bunların yanında elbette hem server, hem sql, hem TS vs. Cal'ların da lisanları alınacak extra bir harcama yapamıyorum, yada başka bir server mı almalıyım, yani Dell'in dışında. Kafam çok karıştı. Zamanım o kadar çok kısıtlıkı, her an alabilirim server'ı. Yanlış bir tercih yapmak istemiyorum açıkçası.

Syg.

 
Gönderildi : 04/02/2012 02:13

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Yüklenmez diye birşey yok elbet yüklenir. Ama güvenlik konusu devreye girince DC ve uygulama sunucusunun bir arada olması önerilmez. Bunlar sadece tavsiye, bütçe ön plana çıkınca pek bir anlamı kalmıyor tabiki. Diğer IBM ve HP dende aynı özelliklerde server için fiyat alın belki bütçenizi biraz daha uygun kullanabilirsiniz ve pazarlık edin.

 
Gönderildi : 04/02/2012 14:40

(@MertSert)
Gönderiler: 474
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Uğur Bey ;

Raid 5 konusunda kurulum nasıl yapabilirim. Raid konusunda pek bilgi sahibi değilim. Raid 5 yapabilmek için Makale okumak yeterlimi sizce. Raid konusunda tedirginliğim olduğunu söylemek isterim. Bu tedirginliğimi aşmanın nasıl bir yol izleyeceğim konusunda yardımınızı bekliyorum, yada yönlendirmenizi.

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 05/02/2012 15:50

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

İyi bir kurulum önemlidir, sonrasında size problem çıkarmaz. Eğer çekinceleriniz var ise iyi bir firmaya kurulum yaptırmanızı öneririm. Makalelerde ve dökümanlarda kurulumlar çok basit görünür fakat bir sorunla karşılaşırsanız uğraşırsınız.

 
Gönderildi : 05/02/2012 16:06

(@umitfatihcigdem)
Gönderiler: 2
New Member
 

selam arkadaşım dell 410 server almak istemişsin ama yanılmıyorsam dell 410 modelindeki raid kartları raid5 desteklemiyor almadan önce bu konuya dikkat edersen iyi olur

raid olarak sadece raid0 ve raid 1 destekliyor diye hatırlıyorum

 

alacağın server üzerindeki raid kartının özelliklerini iyi öğren hangi destekleri var ona göre seçim yap,

en başta seçimini isteklerin doğrultusunda yaparsan sonradan ek maliyet çıkmaz,

aksi halde serverına yeni bir kart takmak zorunda kalabilirsin

 

dell sunuculardaki her içini görecek raid kartı PERC H700A RAID ve baya kaliteli bir karttır detaylı araştırmayı dell sitesinden yapabilirsin raid kartlarının dataylı bilgisi ve neyi destekledikleri yazılmıştır

 
Gönderildi : 18/02/2012 12:20

Paylaş: