Forum

Bad sector hakkında
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Bad sector hakkında

8 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
508 Görüntüleme
(@okanse)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

XP yuklu sistemimde bad sector olmasından supheleniyorum, ve bu konuda 3 soru sormak istiyorum.


1.Bad saktor varsa harddiskimde bu soktoru kullanılamaz olarak işaretleyip sistemi aksatmadan calıstırmak için, yeniden işletim sistemi kurarsam ve quick degil de normal uzun format atarsam bu istedigime kavusurmuyum, yoksa low level format mı gerekir?


2.windows un checkdisk işlemi bazı hataları fix ediyor diye biliyorum, fiziksel bad sektor hatalarını duzeltebilirmiyim bununla, ya da hangi tür hataları duzeltiyor checkdisk?


3.Eger hardiskimde bad sektor varsa ve bir imaj programıyla imaj alıp tekrar baska bir diske imajı restore edersem bad eski diskteki muhtemel bad sektordeki bozuk bilgiyi de tasımıs olurmuyum, bad sektorlu bir harddiskin imajının baska diske restore edilmesi nasıl bir sıkıntı olusturabilir?

 
Gönderildi : 30/03/2009 02:04

(@ugurdasdemir)
Gönderiler: 1824
Noble Member
 

Normal Biçimlendirme yaptığınız süreçte bad sektörün çok ağır hasar lı olmadığı yüzeyleri belirlemesi mantıksal olarak tanımlanan bir durumdur.Yalnız bad sektör ciddi anlamda bir aşınmada neden olduysa  disk yüzeyinde biçimlendirme %'lik olarak bir bölümde kitlenir,mantıksal ve fiziksel bir hata olduğunu net bir şekilde belirtir.

Bu nedenle disk üzerindeki backup ve restore işlemleride az önce bahsettiğim üzere disk yüzeyinin durumundan dolayı önem arz  ediyor..

 
Gönderildi : 30/03/2009 04:22

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba, 


Uğur Arkadaşımıza ek olarak şunu söylemek istiyorum. Bad sektor disk yüzeyinde oluşmuş hasarları işaret etmektedir. Her ne kadar yazılımsal olarak bu yüzeyleri işaretleyip kullanamanızı sağlayan yazılımlar piyasa var olsada. Donanımsal bir arızanın yazılımsal olarak giderilebileceğine ben pek güvenmiyorum. Ayrıca Bad Sector ilerleyen zamanlarda farklı noktalarda tekrar etmesi muhtemel bir donanım problemidir. Bu nedenle öncelikle diskinizin imajını alıp yeni bir disk ile yola devam etmek daha yararlı olacaktır.


Saygılar

 
Gönderildi : 30/03/2009 05:30

(@doganbayraktar)
Gönderiler: 1392
Noble Member
 

Merhabalar,

Daha önce forumda bu konu açılmıştı isterseniz arama yapıp postları inceleyebilirsiniz.

Benim daha önce kullandığım ve performansı gayet iyi olan maxblast'ı öneriyorum bu programla birkaç hardiski bu şekilde kurtardım.

Kolay gelsin.

 
Gönderildi : 30/03/2009 17:50

(@aliolgun)
Gönderiler: 39
Trusted Member
 

konu ilgimi cekti ben de şunları sormak isterim,


maxblast ile dos modu gibi bir modda mı kurtardınız , ayrıca gerceten fiziksel hata var mıydı?


bir de low level format işe yaramaz mı fiziksel bad sektor olan durumlarda

 
Gönderildi : 04/04/2009 00:58

(@doganbayraktar)
Gönderiler: 1392
Noble Member
 

Merhabalar,


Harddiski maxblast ile cd den boot edip çalıştırıyorsunuz normal işletim sistemi kurar gibi kendi menüsü çıkıyor karşınıza ama burda dikkat etmeniz gerekn birşey var yedeklerinizi almanız yoksa bu program disklere format atıp en ufak sektörlerini tarayıp hataları onarıyor.Bu işlem biraz uzun sürer tahmini olarak yarım gün diyebilirim harddiskin boyutuna göre değişir.


Kullandığım harddisk çok fazla ağır ve içinden ses geliyordu bunu bu şekilde onardığımda sorunsuz ve ses olayı tamamen bitti diyebilirim performansını da etkiledi.


Low level format işe yarayabilir ben bu şekilde denememiştim.Onu da siz deneyip tecrübelerinizi bizimle paylaşırsınız artık 🙂

 
Gönderildi : 04/04/2009 01:28

(@aliolgun)
Gönderiler: 39
Trusted Member
 

hocam peki veri kaybı yasadınızmı disk tamamen sıfırlanmadı degilmi?

 
Gönderildi : 04/04/2009 01:32

(@doganbayraktar)
Gönderiler: 1392
Noble Member
 

Bu işlemi yapmadan önce yedek almayı kesinlikle unutmayın.Disk tamamen sıfırlandı çünkü bu program harddiskte ne var ne yok hepsini uçurup sonra sektörleri hepsini teker teker inceleyip hataları buluyor ve onarabildiklerini onarıyor.Çok büyük bir problem yoksa zaten harddiski komple tarayıp bad sektörleri düzelttikten sonra işlem tamamlanıyor.


İşlem bittikten sonra zaten klasik windows kurulumuna geçebilirsiniz.

 
Gönderildi : 04/04/2009 01:39

Paylaş: