Forum

Hp StorageWorks X16...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Hp StorageWorks X1600 Raid Yapılandırması

4 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
542 Görüntüleme
(@ramazanozcan)
Gönderiler: 35
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

Hali hazırda kurulu storage yapımda 4 adet 2tb disk raid 0 olarak yapılandırılmış durumda.Boşta kalan slotlara yeni bir array oluşturup disk kapasitemi arttırmak istiyorum.Pratikte bilgi sahibi olmama rağmen daha önce hiç uygulama aşamasına geçmedim.Bundan dolayı kafamda bazı soru işaretleri var yardımcı olabilirseniz sevinirim;

1-Varolan bu raid 0 yapısını bozmadan yeni bir array ile raid 5 yapabilir miyim ? Çünkü varolan raid yapısını bozmam durumunda yedekleri alabilecek kapasitede sunucu & disk yok.

2- 3.5" 2 TB sas disk piyasada zor bulunuyor bir kaç yere sordum uzun termin süresi verdiler 4-6 hafta nereden bulabilirim bu diskleri 7.2 K 6 G DP Spare no : 508-010-001

3-Farzı misal 2 TB disk bulamadım ve 1 TB ile kapasite arttırmak istedim kurulu olan array 2tb disklerden oluştuğu yeni array tanımlarken sorun yaşar mıyım?

Şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 10/08/2016 12:09

(@turkerata)
Gönderiler: 178
Estimable Member
 

selamlar,

 

1-Varolan bu raid 0 yapısını bozmadan yeni bir array ile raid 5 yapabilir miyim ? Çünkü varolan raid yapısını bozmam durumunda yedekleri alabilecek kapasitede sunucu & disk yok

cevap: raid migrationlarda > kuralı vardır. 10 > 6 > 5 > 0 olacak şekilde yapılabilir. yani raid0 da datayı kaybetmeden raid5 yapman mümkün değil

 

2- 3.5" 2 TB sas disk piyasada zor bulunuyor bir kaç yere sordum uzun termin süresi verdiler 4-6 hafta nereden bulabilirim bu diskleri 7.2 K 6 G DP Spare no : 508-010-001

cevap : official olarak, 4-6 hafta. değişik partner lara sormanız gerek. bir ihtimal kendi ya da disti stoğunda bulunabilir.

 

 

3-Farzı misal 2 TB disk bulamadım ve 1 TB ile kapasite arttırmak istedim kurulu olan array 2tb disklerden oluştuğu yeni array tanımlarken sorun yaşar mıyım?

cevap: aynı raid kümesine 1TB ile expand yaptığınız anda tüm disklerinizde 1 TB alan kullanılarak RAID yapılmış olur. yani sonuç bol masraflı facia 🙂

1-yeni disklerle yeni TB olarak büyük array yap,

2-eski array içindeki datayı buraya taşı

3-eskisini sil farklı raid yap. raid0 nedir üstad, koruma yok, yedeklilik yok...

 
Gönderildi : 10/08/2016 13:07

(@ramazanozcan)
Gönderiler: 35
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler,

Aynı storage sunucu içinde farklı raidler kurulabiliyor anladığım kadarıyla yeni diskler ile farklı bir raid kurmamı ardından yeni kurulan raid yapısına eski raid yapısındaki diskleri yedeklememi ardından eski raidi bozup yeniden yapılandırmamı öneriyorsunuz.

Verdiğiniz öneriler ışığında diskleri temin ettikten sonra uygulama aşamasına geçeceğim.Sonuçları buradan paylaşırım inş.

 
Gönderildi : 10/08/2016 13:30

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4293
Co-Helper
 
  1. Evet, birbirini bozmadan farklı array'ler ekleyebilirsiniz. Doğru anlıyorsam mevcut raid0 içeren array'i bozmadan yeni bir dize kurmak istiyorsunuz Array'in mantığı zaten bu.. evet ayrı bir raid x içeren raid tanımlayabilirsiniz. Bu tabi ayrı bir disk havuzu demek olur raid 0'ı upgrade etmiş olmazsınız. Şayet raid 0 içeren array'i genişletmek istiyorsanız bu durumda Türker beyin belirttiği geçerli.
  2. 2 TB SAS dediğimiz zaten nearline sas denilen 7200 rpm'lik sata disklerden pek farkı olmayan portu sas olan disklerdir. Doğru olan ürünün uyum listlerinde olan model diskleri kullanmaktır. Bekleme imkanı yoksa WD gibi üreticilerin near line sas disklerinden temine bakabilirsiniz sanırım WD RE serisiydi yada yine acil durumlarda storage'in sata konvertor'ü temin edilip edilmediğine bakılıp WD RED gibi sata disklere bakılabilir.
  3. Farklı array boyutlarında çalışmada sorun olmaz. Sadece bazı storage'lerde array'ler arası sağlanan ek opsiyonlarda destek sunulmayabilir.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 10/08/2016 16:15

Paylaş: