Forum

iomega storcenter i...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

iomega storcenter ix2-200 de (olası) veri kaybı.

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
449 Görüntüleme
(@FahrettinKART)
Gönderiler: 15
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Tekrar merhaba. Elimizde bir iomega storcenter ix2-200  16 tb bir depolama ünitesi var. Raid 5 ile 12 tb kullanılmaktadır. %25 yedek.

Verilere  Windows dosya paylaşım yolu ile erişilmekte. Tabi kullanıcı adı şifre vs. güvenliği var.

Yetkili kullanıcılardan birisi shift del ile bütün dosyaları sildi. Dosyalar Raid depolama biriminde olduğu için, standart dosya kurtarma programları ile de verileri kurtaramayacağım.

Böyle bir olay henüz olmadı. Ancak muhtemel bir olay. Böyle bir kazanın yaşanması olası.Buna karşı ne gibi önlemler alabilirim.  Silinen dosyayı kısa süre içinde geri getirmek gibi şansım olsun.

Bildiğim kadarıyla RAID, hardware hatalarına karşı çözüm sunuyor,  bu şekilde bir veri kaybı software bazlı bir işlem olduğu için faydası olmaz diye biliyorum.

Ama bu uğurda, 16 tb lik diski 8 tb olarak ta kullanmaya razı olduğunu belirteyim. 

Not: Bu depolama biriminin, daha önce açmış olduğum diğer depolama konusu ile herhangi bir alakası yoktur. 

 

 

 

 

 
Gönderildi : 14/05/2013 12:18

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

böyle bir riske karşı yapabileceğiniz tek şey verilerinizi kullanıcıların yetkileriyle bile erişemeyecekleri bir yerde yedeklemek olabilir. iki farklı lun oluşturup third party bir programla sürekli replike olmalarını sağlayabilirsiniz.

 
Gönderildi : 22/05/2013 03:59

(@FahrettinKART)
Gönderiler: 15
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Site erişimine olan sıkıntıdan dolayı geç cevapladım. Bu yeni nesil şifre dayatmaları (Küçük büyük harf karışık olmalı rakam karakter içermeleri) artık güvenlik için büyük tehdit olmaya başladı bence. Aklımda tutabileceğim her site için farklı şifre mekanizması varken bu dayatmacalar kötü oldu. Not defterinden kopyala yapıştır yapacağım. Kusura bakmayın sinirim biraz bozuldu da :).

Bu tarz bir storage cihazına  3. parti bir görev ya da betik verebilmemiz mümkün mü? 16 tb lik diski raid 5 yerine raid 0 yaparak, 2 diski periyodik olarak yeni/değişen dosyaların geçmiş zanam görüntüsünü oluşturabilir miyiz?

 

 
Gönderildi : 31/05/2013 13:58

Paylaş: