Forum

storage arrray diza...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

storage arrray dizayn

8 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
641 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

forumda biraz okudum ama tam olarak yanıtı bulamadım. ibm storage vmware kurulacak . storage uzerinde 12 disk yuvası var tek array 2-3 lun mu performans için onerilir. yoksa 2-3 array onların altında lun'mu oluşturulması onerilir. yani array tek olması yada 2-3 tane oluşturulmasının avantajı dezavantajı nedir tam olarak. ibm neden tek array dizayn ettirmemiş de 2-3 tanesine izin vermiş tabiki yapıya göre ama .....  nokta vuruşu bir cevap almak için foruma yazayım dedim. bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. sahada boyle yaptık şöyle kuruldu gibi örnek verme şansınız varmı acaba


tesekkurler.

 
Gönderildi : 22/08/2012 20:06

(@gokhancakir)
Gönderiler: 51
Trusted Member
 

Merhaba,

Storage üzerinde oluşturacağınız Array-Lun yapısı performans ve güvenlik gereksinimlerinizin en önemli adımıdır.  Bu yapıyı tasarlarken dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta bulunmaktadır;

1- Performans;

Bir array'i oluştururken ne kadar çok disk kullanırsanız bu array üzerinde ki lun'ların performansı o kadar iyi olacaktır. tabi burada seçmiş olduğunuz Raid teknolojisi de önemlidir.Mesela sizin yapınızda 12 diskten 1 adet spare disk bırakırsanız 11 disk ile de raid 5 yaparsanız toplamda ( 1 adet parity için ayrılacaktır) 10 diskiniz I/O yapacak demektir. Bu 10 disk, oluşturacağınız lun'ların read-write taleplerini aynı anda karşılayacak en geniş I/O havuzunu oluşturacaktır.

Eğer 12 diskinizden birden fazla array oluşturmak isterseniz I/O yapacak toplam disk sayınız arrayda ki disk sayısına bağlı olarak düşecek ve bu da array üzerinde ki LUN'ların performansını etkileyecektir.  

2- Güvenlik

Array oluştururken seçmiş olduğunuz Raid teknolojisi ile storage üzerinde ki datalarınızın ne kadar güvende olduğunu belirlersiniz. Örnek olarak oluşturduğunuz array'da Raid 5 seçerseniz bu 1 disk'in fail olması durumunda datalarınızın zarar görmeyeceğini ifade eder. Eğer aynı anda 2 disk fail olursa array üzerinde ki bütün LUN'larınızı kaybedersiniz. (Spare disk aynı anda 2 diskiniz fail olursa sizi kurtarmayacaktır)

Burada dikkat etmeniz gereken konu  bütün disklerinizden 1 array oluşturursanız bütün lun'larınız bu array içerisinde ki raid teknolojisine emanettir. Eğer birden fazla array oluşturursanız o zaman riski de azaltabilirsiniz.

 

Kişisel önerim;

Eğer performansa ihtiyacınız var ve dataların güvenliği çok  çok önemli değil ise, bütün disklerinizden tek bir array oluşturarak lun'ları bu array üzerinde açabilirsiniz.

Eğer çok önemli db sunucularınız var ise bu sunucular için ayrı bir array oluşturabilir ve daha güvenli raid teknolojilerini seçebilirsiniz. Diğer diskleriniz ile de ayrı bir array oluşturarak Raid 5 seçebilir ve vm'lerinizi burada saklayabilirsiniz.

Tabi toplam alan ihtiyacınız da bu seçimlerinizde önemli bir etken olacaktır.

 

  

 

 

 

 

 
Gönderildi : 23/08/2012 01:34

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Gökhan bey,

değerli yorumlarınız icin teşekkürler.

bizim sistem 5 erp vm bunlardan biri db server 5 disk raid 5 performans li çalışıyordu. yer sıkıntısı ve başka guest makina ihtiyacı icin disk ekleme yapacağız. yeni eklenilen disklere fakli array yaparsak eger su andaki array de bulunan db dahil 5 erp guestlerin performansı etkilenirmi ? eski arraydekilerin performansı artirmayacak onu anladım ama kurulu yapidaki array storage cihazından dolayı bir dez avantajı olurmu bununla ilgili yorumunuzu paylasabilirmisiniz. vendor tarafında pek yorum alamadım cozumpark ustalarının deneyimleri daha fazla diye dusunerekten tekrardan sorayım dedim. ornek sunu yapıyoruz yapıyorlar gibi örnekle paylasabilirmisiniz

 
Gönderildi : 23/08/2012 22:32

(@firatozturk)
Gönderiler: 29
Eminent Member
 

 


Merhaba ,


 


Oncelikler RAID tipine karar vermek lazım. Mirror'mı olacak parite'mi (raid 1, 1/0 veya raid5, 6) bunun için is yukune bakmak lazım. Eger yazma yogun bir ortam varsa, mirror raid tipi kullanmak , aks taktirde parite raid tipi kullanmak lazım


Bir raid grubu üzerine birden fazla LUN acmak iyi fikirdir. Disk sistemleri dogası geregi tembel cihazlardır. Eger zorlamazsanız performans gostermezler. Uygulamalarda (VMware buna dahil) thread saglamak zordur. Bunun bir yontemide raid grubu uzerine aynı anda farkli LUN'lar ile trafik gondermektir. Ama ote yandan guvenlik icin raid grubları arasında yedeklilik saglamak gerekir.


Sanal makinelerin ne oldugunu bilemiyorum ama VMware ortamlarında genelde okuma yogun trafik vardır. Sanırım VMware'in 5.x versiyonunu kullanacaksınız, eger disk sisteminizin VAAI ozelligi varsa bunu acmanız ve (FC SAN kullancaginizi varsayıyorum) path policy'leri disk sistemi ureticisinin tavsiye ettigi sekilde duzgun yapmanızı tavsiye ederim (Round robin, fixed path, MRU)


Iyi calismalar

 
Gönderildi : 23/08/2012 22:40

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

oracle erp kullanılıyor ve toplam erp icin guest sayısı 4 bunlardan 1 tanesi oracle db. yeni eklenecek 2008 fileserver, vcenter ve 2 tane sirket ici kullanılacak 2008 server. 12 disk raid kaç yapılmasını önerirsiniz ve tek array yada bir kaç array dizayn hakkında önerinizi paylasabilirmisiniz 

round robin policy lerde hangisini secmek mantıklı olur. 

 
Gönderildi : 24/08/2012 03:59

(@firatozturk)
Gönderiler: 29
Eminent Member
 

 


Sadece Oracle DB cok hassas. Digerlerinin tamamını (fileserver, vcenter, diger 2008 sunucular bunların ozel birsey yapmadıgını varsayıyorum) aynı disklere koyabilirsiniz bunlar raid5 olabilir. Sadece 12 tane disk oldugu icin yapacak cok bisi yok. Oracle icin normalde DB filerini ayrı radi gruba, log, index vs'yı mumkunse raid1 veya 10 alana koymak lazım.


 


Mesela Oracle icin bir tane raid5, bir tane raid1; digerleri icin bir tane raid5 olabilir. Kapasite yeterli ise, 1 adet Raid5(4+1) Oracle DB, 1 adet Raid1 Oracle Index, log vs; 1 adet Raid5(4+1) vCenter, Fileserver,2x2008.


Disk sisteminizi tanımıyorum, ALUA destegi olup olmamasına gore degisir. VMWare'in kendi best practicelarini kullanmanızı oneririm. Genelde fixedpath daha avantajlı oluyor (arıza durumları harıc)

 
Gönderildi : 24/08/2012 16:08

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

 


1 storage uzerine  2 array oluşturacagım


raid 5 oracle server lar db dahil


raid 5 diğer 2008 serverlar


storagede 2 array gerekli hallerde array altına lun lar oluşturacağım. storage için array sayısı performansı etkilemez performans array'in altındaki raid ve disk sayısı doğrumu ? vendorlar array sayısını sorduğumda performansı etkilermi etkilemezmi tam yanıt veremiyor. acıklamalarınız altın değerinde görüyorum konu hakkında ileri derecece bilgim olmadığından bazılarını tekrar soruyorum kusura bakmayın

 
Gönderildi : 24/08/2012 17:21

(@firatozturk)
Gönderiler: 29
Eminent Member
 

Evet aynen dediginiz gibi.. Array dediginiz (benım raid group demeyi tercih ettigim) geometri onemli. Storage sisteminin denetleyici gucude onemli ama bu sistem disklerle dolmaya basladıgı ve uzerındeki sunucu IO trafigi artmaya basladıgı zaman devreye girer.Storage sisteminizin raid group sayısı ve tipleri ile ilgilili bir sorunu olmadıgını varsayıyorum.


Kucuk raid grubuna gore buyuk raid grubu daha fazla performans verir. Ama okuma yogun calısan bir sistemle, yazma yogun bir sistem veya random access calisan bir sistemle, sequantial access yapan bir sistem aynı raid grupda olmamalı. Burda en kritik olan Oracle. File server sanılanın aksıne random access yapar ama okuma yogun calısır. vCenter pek bisi yapmaz zaten. Ikı tane Windows sunucunuz benim icin soru isareti.Oracle ise Datawarehouse, OLTP veya OLAP olmasına gore farklı trafik uretir. Sızde OLTP oldugunu varsayıyorum. Her halukarda Oracle'ın kendi diskleri uzerınde olması size guvence saglar. 


Eger sadece iki tane raid grup ile ilerlemeniz gerekiyorsa, ve kapasiteniz yeterli ile su sekilde yapabilirsiniz. Oracle icin 1 tane raid1/0 , data file LUN'lari, index ve log'larda buraya. Kalan disklerden bir tane raid5, vcenter, fileserver ve windows 2008'ler buraya.


Su noktayıda atlamayın, bir raid gruptan bir LUN kesmek yerine , iki tane kesip ayrı ayrı denetleyicilere, ordan da sunucuya atayın ,mesela oracle icin bir tane 500GB LUN kesmek yerine, 2 tane 250GB kesin ve database partioning yapın. Inanılmaz faydası vardır. Sunucu uzerinde disk queue'ların verimli kullanılması, storage kontroller'ın raid'deki disklerde queue olusturması. Queue ıyıdır, olmazsa disklerden max fayda alınmaz. Queue'un cok fazla olması sorun... neyse bu baska bir konu.


 

 
Gönderildi : 24/08/2012 17:37

Paylaş: