Forum

ITIL v3 Intermediat...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

ITIL v3 Intermediate Level için hazırlanan var mı?

6 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
460 Görüntüleme
(@ebubekirsezer)
Gönderiler: 21
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Bilgilerimizi paylaşalım sertifikasyonu beraber alalım.. Sınavı geçen veya sınava girmeyi düşünen varsa yanıtlarınızı bekliyorum..

 
Gönderildi : 06/01/2011 13:07

(@ufuktatlidil)
Gönderiler: 5718
Illustrious Member
 

Sınava girmek isteyenlere öneri ve tavsiyelerinizi paylaşarak başlayabilirsiniz.

 
Gönderildi : 08/01/2011 01:47

(@ebubekirsezer)
Gönderiler: 21
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Intermediate Level için öncelikle ciddi bir tercih analizi yapılması gerekiyor. İki farklı yol tercih edilebilir. Lifecycle veya Capability. 

Lifecyle üzerinden bu sertifikaları almak isteyenler Service Lifecycle temel bileşenlerine hazırlanmalıdır. Bu bileşenler şunlardır:

Service Strategy(SS),
Service Design(SD),
Service Transition(ST),
Service Operation(SO)

Continual Service Improvement(CSI).

Her biri 3'er kredi olan bu bileşenleri alarak yolunuza devam edebilirsiniz. Bu yolu kimler takip eder? IT Müdürleri, Süreç Sorumluları, ITIL standartlarını uygulayan görevliler ve ITIL uzmanları. Bu sertifikalara sahip kişiler genellikle şirketin ITIL'a uygun genel standartlarını belirleyen ekiptedirler.

Capability üzerinden bu sertifikaları almak isteyenler Capability modülündeki tüm süreçlerin ve Service Lifecycle'ın en iyi şekilde anlaşıldığından emin olmalıdırlar. Buradaki bileşenler şunlardır:

Planning, Protection and Optimization (PPO),
Service Offerings and Aggreement (SOA),
Operational Support and Analysis (OSA)
Release, Control and Validation (RCV). 

Bu sertifikaların her biri de 4'er kredidir. Bu yol daha operasyonel bir yoldur. Bu yolu takip edenler Süreç Yöneticileri, Operasyonel Çalışanlar, Süreç Uzmanları ve diğer IT çalışanlarıdır. Bu kişiler genellikle süreçler üzerinde çalışırlar, onları canlıya geçirirler ve izleyerek geliştirme çalışmalarını yaparlar. Müşteriyle ilişki olan ekiptedirler. 

Öncelikle kişisel yetenek ve kariyer planınıza göre, çok genel bir tabirle, arka ofiste mi yoksa sahada mı çalışmak istersiniz sorusunun yanıtı üzerinde düşünmek gerekmektedir. Her ikisinden de sertifika almak mümkündür. Bu tamamen ihtiyaçlarınıza ve planlarınıza bağlıdır. 

Bunlar da tam bir makale konusuymuş 🙂

Size birkaç istatistik vermek istiyorum.

İlk istatistik v3 Foundation sertifikası alanlar ve geçenlerle ilgili:

Ay (Katılan Sayısı - Sınav Geçenlerin Yüzdesi) - 2010
Ocak(9900 - %84)  
Şubat(11400 - %84)  
Mart(18800 - %84)  
Nisan(15400 - %85)  
Mayıs(17600 - %85)  
Haziran(18330 - 86)  
Temmuz(16650 - %87)  
Ağustos(14790 - 87)       

Karşılaştırmayı daha net şekilde yapabilmeniz için ikinci istatistiği Service Operation(SO) Intermediate Level sertifikasyonu için veriyorum:

Ay (Katılan Sayısı - Sınav Geçenlerin Yüzdesi) - 2010
Ocak(150 - %79)
Şubat(120 - %83)
Mart(350 - %75)
Nisan(170 - %83)
Mayıs(330 - %73)
Haziran(250 - %82)
Temmuz(300 - %78)
Ağustos(360 - %78) 

 
Gönderildi : 08/01/2011 03:04

(@ilkertutu)
Gönderiler: 63
Trusted Member
 

Bildiğim kadarıyla ITIL intermediate (v3) veya ITIL practitioner (v2) kağıda basılmış sertifikalar üzerinde yazan ünvanlar değiller. Foundation üzerine devam ettiyseniz fakat henüz ITIL Expert/Master olmadıysanız kendinizi ITIL intermediate level olarak adlandırıyorsunuz.

ITIL intermediate olarak adlandırılabilecek 4 capability veya 5 lifecycle +1 managing accross the lifecylce sınavlarını alabilmek için öncesinde eğitim almanız sonra sınavına girerek başarılı olmanız gerekiyor. Sonuç olarak, sonuna kadar giderseniz şu sınavlara girmiş oluyorsunuz

1xITIL foundation    -> ITIL foundation level
4x Capability veya 5xLifecycle -> ITIL intermediate level
1x Managing accross the lifecycle - > ITIL Expert
5 yıl tecrübe, başvuru, mülakat -> ITIL Master

Türkiye'de eskiden eğitimleri HP veriyordu, bir süredir HP'nin eğitim sayfalarında Intermediate level eğitimleri görünmüyor. Eğitimleri yurt dışındaki bir kurumdan online alma şansınız da var. Bu tür uzaktan eğitimler de kabul görüyor.

Fakat Türkiye'de sınava nerede girilebildiğini bilmiyorum. HP, internetten gördüğüm birkaç eğitim firması ve EXIN global'e danıştım fakat henüz bir yanıt gelmedi. Sadece foundation eğitimi ve sınavı sunuluyor ki bence ITIL veya ITSM bilgisi adına hiçbir şey ifade etmiyor. 

 
Gönderildi : 08/01/2011 16:37

(@ilkertutu)
Gönderiler: 63
Trusted Member
 

Aldığım bilgilere göre türkiye'de intermediate eğitimlerini ve sınavlarını HP ve Educore'dan alabiliyoruz.

HP intermediate lifecycle eğitimlerini ayda bir eğitim olacak şekilde sırasıyla açarak veriyor. Devamında sınava da HP'de girebiliyorsunuz. Güncel fiyat: eğitimlerin her biri 1500 USD, Sınavlar da 400 USD.

Educore'un sürekli sınıf eğitimi açıp açmadığını bilmiyorum. Ama istediğiniz zaman online eğitim alma şansınız var, eğer onlardan online eğiim alırsanız sınava da educore'da girebiliyorsunuz.

Hem HP hem de Educore, başka yerden eğitim alıp onlarda sınava girme konusuna olumlu bakmadı. HP yurt dışına sormaları gerektiğini, Educore'da eğitimi başka yerden alırsak sınav sunmadıklarını söyledi.

Bunlar dışında eğitim ve sınav imkanı sunan bir yer bulamadım.

Şu durumda foundation'dan sonra tüm intermediate eğitim+sınavlarını almak yaklaşık 6 ay kadar bir süre ve yaklaşık 9500 USD tutuyor. Tabi maliyet tek sorun değil, ciddiye almak, zaman ayırmak ve çalışmak gerekmesi de cabası.

 
Gönderildi : 13/01/2011 00:10

(@cuneytergen)
Gönderiler: 57
Trusted Member
 

Foundation 2008'de verdim.
CSI-SS-SO-SD sınavlarını gectim. ST ve LifeCycle sınavlarını da Hazirana kadar vereceğim. Sınavları HP den alıyorum.

Saygılar,

Cuneyt Ergen

 
Gönderildi : 13/04/2011 12:48

Paylaş: