Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Hyper-V Disk Boyut Problemi

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
3,709 Görüntüleme
(@ahmetaydin-2)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar,

Hyper-V ile oluşturulmuş 3 Sanal sunucu(WindowsServer2012) disk boyutları ile ilgili problem yaşıyorum. Bir çok deneme yaptım fakat çözüme ulaşmadım, farklı bir tavsiyeniz varsa paylaşır mısınız? 

Problem;

3 Server için oluşturulan sanal sunucu disklerinin(Dinamik) toplam boyutu fiziki disk boyutunu aşıyor. Sanal sunucular üzerinde kullanılan disklerdeki veriler kapasitenin çok altında birimi küçültüp *.vhdx dosyasının boyutunu aşağıya çekmem gerekiyor.

Çözüm İçin yaptığım denemeler;

Hyper-V üzerinden sanal diski sıkıştırmayı denedim. Sanal disk üst sınırı 1 TB, Kullanılanım alanı 400 GB(Tüm veri boyutu) ve şu anki vhdx dosyasının boyutu 915 GB yaptığım sıkıştırma işlemi sonrasında Boyut 15 GB küçüldü. Bu vhdx dosyasının boyutnu 600 GB'a çekmeliyim.

Deneme yaptığım Sanal server içinde disk yönetiminde birimi küçültü açtığım yeri hyper-v disk yönetiminden küçülttüm bu seferde sanal sunucu hiç açılmadı.

Problem yaşadığım Sanal sunucunun üzerinde birimi küçültmeyi denediğimde diskte 650 GB boş yer olmasına rağmen sadece 16 GB küçültmeme izin veriyor. Sanırım disk defrag benzeri bir işlem yapmam gerekiyor.

Önerebileceğiniz işlemler için şimdiden teşekkür ederim.

 

 

 
Gönderildi : 12/11/2018 17:34

(@zaferisik)
Gönderiler: 73
Trusted Member
 

Merhaba 

 

Öncelikle VM içerisinde disk küçültmeye izin mermemesi paging file kaynaklı olabilir. Disk küçültme işlemi yaptığınızda event viewerda handi dosyalar yüzünden yapamadığını görebilirsiniz.

 

Hyper-V manager üzerinden sanal sunucuyu kapatıp edit disk --> Action Shrink yapabilirsiniz.

 
Gönderildi : 12/11/2018 18:22

(@ahmetaydin-2)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

İlginiz için teşekkür ederim, Söylediğiniz işlemi denedim fakat olmadı. Küçültme aktif değil sıkıştırma yaptığımda 15 GB yer açıyor. Aslında sanal disk içinde C sürücüsünü küçültebilsem sanal diski de küçültebilirim diye düşünüyorum. Ama bir türlü küçültme işlemi yapamadım, diskte 700 GB boş yer var ama 100 gb bile küçültmeye kalktığımda diskte yeterli boş yer yok diyor. Boş diski dolu görüyor bu nedenle VHDx dosyasıda üst sınırda. Kabus oldu bu problem 🙁 sonunda silip baştan kurmak zorunda kalmaktan korkuyorum.

 
Gönderildi : 16/11/2018 15:50

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4297
Co-Helper
 

Boş alan kadar compres yapamazsınız öyle birşey yok fixed disk size atanmış olacağından dolayı. Bunun için öncelikle diski windows'dan resize edip boş alan miktarını küçültmeniz lazım sonra da compres ile de vm disk size düşürülmüş olur. Resize miktarı gelmiyorsa da chkdsk, defrag yapılmalı yine olmadıysa 3rd tool'lar ile defrag işlemini zorlayarak denemelisiniz yada denildiği gibi son sektörlere yakın pagefile gibi kullanımlar vardır bunları tarayıp iptal etmek restart sonrası işlem yapılması gerekir. Bunlar 2. disk ise yeni disk açıp üstünde ki datayı aktarıp eski diski silmekte bir yol olabilir. OS olan disklerde yine resize işlemi 3rd partition wizard toollarıyla halledilebilir.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 16/11/2018 18:24

(@ahmetaydin-2)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Açıklamalarınız için teşekkür ederim,

Problemimi çözdüm. Öncelikle Ccleaner ile diskte boş alan temizlemesi yaptım, Sonrasında VHDx dosyasını convert edip tekrar dinamik disk oluşturdum bu şekilde olması gerektiği gibi 100 GB 'a düştü. 

 
Gönderildi : 19/11/2018 20:54

Paylaş: