Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

VMWare ESXi5 - Yeni Sanal Makine

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
320 Görüntüleme
(@SerhatDundar)
Gönderiler: 9
Active Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

Kurumumuzda VMWare ESXi5 kurulu bir sunucu var ve depolama alanı olarak kullanıyoruz. Ekip üyeleri makineye WinSCP ile bağlanıyor ve sFTP üzerinden dosyaları gönderiyorlar.

Açıkçası sunucu hakkında pek bilgim yok. Deneme-yanılma pek çok şeyi öğrendim sayılır. VMWare Client ile sunucuya bağlanarak ufak denemeler yapıyorum.

Fikir vermesi açısından sunucunun bir kaç görüntüsü:

 

Şuan bu sunucuda yeni bir sanal alan oluşturarak web sunucusu kurmak istiyorum. Bu web sunucusu sadece ofis içerisinde hizmet verecek, yani internete çıkmayacak. Personel bu sayede ufak tefek web uygulamalarını makine üzerinde deneyebilsin istiyorum.

Hazır LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) imajlarından birisini yazdırarak sorunu çözmeyi düşünüyorum. Eğer başka bir çözüm öneriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.

Inventory şu şekilde:

Burada görmüş olduğunuz gibi FaksSunucu ve OptikForm var. Ancak personel dosya atarken bu alanlarla hiç etkileşim kurmuyor. O halde personelin dosya yedeklerken kullandığı kullanıcı adı-şifre kombinasyonu (herkes aynı hesabı kullanıyor) nereden yönetiliyor? Ve bunların disk üzerinde hangi alanlara erişebilecekleri hangi menü altında?

Aşağıda veritabanlarını görebilirsiniz. Buradan sanal sunucu oluşturdum:

Acaba doğru mu yapıyorum?

Aşağıda ki şekilde son adıma geldim ve sunucuyu oluşturdum:

Bura içinde sorayım, acaba doğru mu yapmışım? Gördüğünüz gibi alan olarak datastore seçtim ve 16GB. alan ayırdım. ThinProvision neden seçtim bi fikrim yok 🙂 İnternette okuduklarım sonucunda bunu seçmeye karar verdim.

Bu adımdam sonra artık bu oluşturduğum sanal makineye Ubuntu kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim kısaca yol gösterirseniz çok sevinirim.

Herkese teşekkürler, iyi bayramlar. 

 
Gönderildi : 24/10/2012 03:36

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Merhaba,

VMware ortamınız 1 adet sunucu ve 1 adet storage'de oluşuyor anlaşıldığı kadarı ile. Yeni sanal sunucu disklerini storage üzerindeki disk alanı olan DataStoreVMFS üzerinde oluşturmanızı tavsiye ederim.

Yeni oluşturmuş olduğunuz sunucu özelliklerine girerek CD/DVD bölümüne gelip kurulumunu yapmak istediğiniz işletim sistemine ait CD/DVD veya .ISO dosyasını bağlanmanız gerekiyor. Sonrasında o sunucunun ekranını open console ile alabilirsiniz, sanal sunucuyu start edip işletim sistemi kuruluma devam edebilirsiniz.

VMware vesanal ortamdaki sunucularının yönetimi konusunda bilgi edinmek için öncelikle aşağıdaki makaleleri okumanızı tavsiye derim.

http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2008/04/26/vmware-esx-server-nedir-ve-ne-e-yarar.aspx

http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2012/01/29/vmware-vsphere-esx_3101_-5-0-kurulumu-ve-y-netimi-b-l-m-2.aspx

http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2010/05/02/vmware-vsphere-zerinde-sanal-sunucu-olu-turulmas.aspx

http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2009/04/05/vmware-esx-server-da-yeni-virtual-server-olusturmak.aspx

Saygılarımla.

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 26/10/2012 12:30

Paylaş: