Virtualization

Vmware Esx Server Nedir Ve Ne İşe Yarar

VMware 1999 yılında kurulumuş bir şirket ve ilk ürünü hepimizin de bildiği VMware Workstation’dır. Bu ürün PC lerimize kurduğumuz ve Windows ile aynı zamanda diğer sanal pc lerin çalışamsına olanak sağlayan bir yazılım. Daha sonra bu ürünü server ortamı için geliştirmişler 2001 yılında ESX Server1’i biz kullanıcıların hizmetine sunmuşlar. Bu ürün Workstation gibi tek bir server üzerinde birden fazla işletim sisteminin çalışmasına olanak sağlamıştır, fakat Workstation’dan farkı altında çalışan her hangi bir işletim sisteminin olmamasıdır. Sıfırdan gelişştirilen ve çok iyi optimize edilen bir kernel sayesinde üzerinde çalışan sanal server lar için kaynak yönetimini en etkin şekilde yapmayı başarmıştır bu ürün. Sonraki yıllarda geliştirilmiş ve yeni özellikler eklenmiş, Virtual Center diye adlandırdıkları merkezi yönetim platformu dediğimiz uygulamayı geliştrmişler. Virtual Center sayesinde aynı anda bütün ESX Server’larınızı ve sanal server larınızı tek bir ekrandan yönetebilir duruma geldiniz.

Gelelim söylediğimiz yazılımların kurulumuna:

ESX Server söylediğimiz gibi direk donanım üzerine kurulan bir yazılım. Kurulumu çok basit, Red Hat Enterprise Linux kurmuş olanlar hiç yabancılıkla karşılaşmayacaklar, kurmamış olanlar ise hiç bir zorlukla karşılaşmayacakalrdır. Nerden çıktı bu RHEL diyebilirsiniz. ESX Server’ın kernel ı tamamen sıfırdan geliştirlmiş bir kernel dedik ama bu kernel a nasıl komut göndereceğiz? Bunun için VMware RHEL’i modifiye etmiş ve service console olarak bunu kullanmış. Ynai siz servşce console kuruyorsunuz aslında, bu esnada esx server ın kernel ı da direk yükleniyo. Kurulum sonrasında Virtual Infrastructure Client (VI Client) aracılığıyla ki bu küçük bir tool (bu tool u Service Console’a verdiğimiz IP yi web browser a yazarak açılan ekrandan indirebilirsiniz) ile yönetiyoruz. Bu tool ile sanal makine (VM) oluşturabiliyoruz, sanal donanımları değiştirebiliyoruz, VM in console ekranını alıp yönetimini yapabiliyoruz, vs, vs.

Şimdi bunu biraz da uygulamalı görelim:

CD den boot etiğmiz zaman aşağıdaki ekran geliyor, burda iki seçenek var: Grafiksel ekran ile yüklemek ve text ekranında yüklemek. Ben grafik olanı seçiyorum (bunun için Enter a basmanız yeterli)

Şekil – 1

Kurlum modunu eğer görsel bir şekilde değil de txt moda yapmak istersek text yapıp kuruluma devam edebiliriz.

Şekil – 2

Daha sonra CD Medai test ekranı var.  CD yi ilk defa kullanıyorsanız test demenizde fayda var.

Şekil – 3

Şekil – 4

Klavye ve mouse seçim ekranı

Şekil – 5

Şekil – 6 – 7

Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz. Daha sonrasında ise hard diskin initialize olması ve bütün data nın silineceğinin uyarsı geliyor.

Şekil – 8

Hangi diske kurulum ypacağınızı şeçiyorsunuz. Eğer SAN üzerinden her hangi bir LUN mapping işlemi kurulumdan önce yapıldıysa onları da burda görüeceksiniz. DİKKAT etmezniz gereken nokta kurmak istediğiniz diski burada düzgün seçmek, aksi takdirde diğer disklere format atabilirsiniz.

Şekil – 9

Zaten burada da seçilen diskteki bütün bilgilerin silineceği uyarısı geliyor.

Şekil – 10

Burada da parition tablosu ile iligili bilgiler var. Default olarak geçebiirsiniz.

Şekil -11

Boot loader seçeneklerini değiştirmek isteyip istemediğiniz sorusu. Default geçtim.

Şekil – 12

Serivce Console IP ayarlarının yapılması (ESX yönetim IP si)

Şekil -13

Saat dilimi seçimi

Şekil – 14

Şifre belirlenmesi

Şekil – 15

Onay için girilen bilgilerin kontrolü. Eğer bilgiler doğruysa yüklemeye geçebilirsiniz.

Şekil – 16

Sırasıyla paketler yükleniyor…

Şekil – 17

Yükleme bittikten sonra finish tuşuna basılıp server restart ettirilir.

Şekil – 18

Server ın restart ından sonra gelen ekran. Burada zaten web den yönetebileeğiniz IP yi yazıyor.

Şekil – 19

Web browser a IP yi yazdığımız da gelen ekranda “Download Vmware Infrastructure Client” ı seçerek bahsettiğim tool u yükleyebilirsiniz.

Şekil – 20

VI Client çalıştığında yönetim Ip si, kullanıcı adı ve şifre girilir.

Ve nihayet ESX Server ımız yönetime hazırdır…

Bu ekranda ESX Server ve VM ler hakkında her türlü bilgyi alabilir, her türlü yönetimi yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu