Forum

Fiber Optik kablo i...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Fiber Optik kablo ile yapısal kablolama

32 Yazılar
7 Üyeler
0 Likes
8,489 Görüntüleme
(@ismailSolmaz)
Gönderiler: 26
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar herkese mrb

 

Çalıştığım kamu kurumunun yeni binasında yapısal kablolama tasarımı yaptırmam gerekiyor. Nasıl bişe istemelıyım suan hız ve performens onemlı 

cunku sısıtem uzerınden çalışan bir program vasıtasıyla iş yapılıyor kısaca özetlersem 

 

  1. Yaklaşık  binada 400  civarında cat6  rj45 data ucu olacak 
  2. herkata  kabinet koymalımıyım sıstem odasına tek bır kabınettenmı dagıtmalıyım yoksa herkatta kabınet olmalımı buna neye göre karar veriyoruz.
  3. sistem hızı 1 gb gıbı dusunuyorum yanlışmıyım
  4. her katta kabinet olacaksa araya fiber kablo mu yoksa  fıber optık patch kablomu olmalı yanı hazır sonlanmıs kablomu cekılmelı.
  5. bı katta sısıtem odası olacak varsayalım dıger katlarda kabınetler var sıstem odasından dıger katlara kabloloma her kata ayrı ayrımı yoksa serı bağlantı gıbı gır cık sekıldemı olur.
  6. sıstem odasına  telekomun metro ethernetı ve swıcı gelıyor ordan routerımıza gırıyo ama ondan sonra nasıl cıhazlar olmalı mesela  once bı fıber swıtc koyup sfp  portlarından dıger katlaramı gıtmelı yoksa tek porttan ust kata ordan dıger katamı olmalı
  7. fıber kablo hangı tıpte olmalı mm sm 62,5  mı 50/125 mı hangısı ? konnektor hangısı daha revacta sc lc?

 

degerlı zamanınızı ayırır cevaplarsanız sevınırım ıyı calısmalar

 

 

 
Gönderildi : 25/06/2016 00:38

(@ZaferSEN)
Gönderiler: 213
Estimable Member
 

merhaba

bina mimarinizi bilmiyorum ama kabaca anlatmak gerekirse;

toplam 400 uç olacak demişsiniz, bina kaç katlı? bir katta kaç uç var?

örneğin bir katta 40 uç ve bina 10 katlı dersek o zaman her kata bir kenar switch (40 uç için 48port switch) koymanız gerekecek yani kat kabini olacak,

bu kenar switchler merkezdeki omurgaya Core Switch veya Backbone da deniyor, buraya sonlanacak.

kenar switchleri, omurgaya MM 50/125 mikron, 850nm OM3 (OM4 de olabilir) fiber kablo ile bağlayın. herkata giden fiber 8 core olursa diğer core'ları da kullanma şansınız olur.

kenar switchler omurgaya 10G bağlansın,

Sistem odanızda yani merkezde Core yani backbone switch olacağı ve kenar switchler buna 10G SFP modüllerle Fiber bağlanacak.

fiber paneli kablolamayı yapan firma kabine göre seçebilir, şartname hazırlayacaksanız detay verebiliriz.

panel sonlandırma tipine göre fiber patch cord kablolar LC SC olur genel de,

sistem odanızda bakır portlara ihtiyacınız olacaksa core switch üzerinde bakır port tercih edebileceğiniz gibi buradaki kabinlerinizi de kenar kabin gibi düşünüp bir (veya birkaç) kenar switch koyarak omurgadan fiberle bağlayabilirsiniz.

 

bu tür yapılarda bizim tercihimiz merkezde yedekli yapıda omurga olmasıdır, hem yedeklilik sağlamış olursunuz hem de yük dengeleme,

bakır kablomama da Cat6e tercih edebilirsiniz, kullanılacak kablonun, priz sonlandırmasnın da önemi var, mutlaka test ve etiketleme yaptırın ayrıca isterseniz sertifikalı test yaptırabilirsiniz yapınızda herhangi bir standart uygulanıyorsa iyi olur.

bunun dışında sormak istediğiniz birşey olursa yardımcı olmaya çalışırım.

 
Gönderildi : 25/06/2016 11:58

(@ismailSolmaz)
Gönderiler: 26
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

http://s5.dosya.tc/server2/tl979m/Data_ve_TV_Sistemleri_Dagitim_Plani-Model.pdf.html

 

Zafer Bey merhaba 

 

Cevaplarınız için teşekkürler ancak anlamadığım noktalar var cevaplarsanız sevinirim.

Ana kolon şemasını yükledim bina bodrum+zemin + 5 katlı yaklaşık 400 uç  ip kamerlarda var ayrıca ip telefon var  telekomun metro ethernet altyapısı kullanılıyor yanı onlar fiber kabloyu çekip switch takıp bize bırakıyor daha  sonrakı kullanılacak switlerin seçimi  bize  kalıyor 

cisco kullanıyoruz ve maliyet sıkıntısı yok ileriye  dönelik hızlı esnek yedekli sistem olmalı yapılan iş devlete para kazandırdığı için sistemde kopmaya  tahamül yok o yüzden sorularım şunlar

 

1) Uygulama da yetersız olduğum için net olarak hangi cihazlar seçilebilir aklınızda varsa yazabılırmısınız yanı core swıtch su olsun kenar switch su olsun gibi cisco olması gerekiyor yanlız. 

2) fiber kabloyu sonlandırma nasıl oluyor ana sistem odasına kaçlık terminasyon kutusu koymalıyım  en önemli sorum her kata ayrı 8 core kablomu gıdecek bu kabloların her ucu sonlanacakmı ve mesela gelıs gıdıs ıkı  core mu kullanılıyo yanı bır kenar swıtche fıber patch cord 2 ucu var ozaman o 8 lık fiber optik kablonun iki ucunumu kullanıyoruz 6 sı yedekmı oluyo yoksa tek core dan geliş gidişmi oluyor.

3) hangi sfpyı kullanmalıyım 10 gb hız olacak demişsiniz bir arkadaşım cizimdeki  şekilde olsun dedi yani core switchden bır ustteki kenar switche fiber  patch kabloyla atlayarak uplink çıkışıyla seri bir şekilde bağlanırsa ip çakışması olmaz dedi doğrumu

4 bana en güvenilir ve arıza annda kablo yu tak çıkar devam et bı sıstem lazım maliyet önemli değil bi şartname veya cihaz listesi verebilirmisiniz yapısal kablolamayı yapan kişi ona gore yapsın   

5) kabinetler her katta ust uste geliyor yaklaşık 5-6 mt mesafeleri var fiber optik 8 core yerine hazır sonlanmıs patch kablo kullanılabılıyormu uygulamada ? 

Son olarak tek bir merkezden hıc fıber kullanmadan her uca cat 6 çekmek nezaman mantıklı nezaman değil yanı arıza olasılığını azaltmazmı performans  cokmu düser 

 

çok teşekkürler

 

 
Gönderildi : 25/06/2016 15:28

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Arkadaşlar herkese mrb

 

Çalıştığım kamu kurumunun yeni binasında yapısal kablolama tasarımı yaptırmam gerekiyor. Nasıl bişe istemelıyım suan hız ve performens onemlı 

cunku sısıtem uzerınden çalışan bir program vasıtasıyla iş yapılıyor kısaca özetlersem 

 

  1. Yaklaşık  binada 400  civarında cat6  rj45 data ucu olacak 
  2. herkata  kabinet koymalımıyım sıstem odasına tek bır kabınettenmı dagıtmalıyım yoksa herkatta kabınet olmalımı buna neye göre karar veriyoruz. 

Mesafe 100 metreyi aşmıyor ise ve kablo çekimi yapıldıktan sonra sonra ilave olma durumu az ve kablo çekim güzergahı rahat harekete izin vermiyor ise fazla kabin iyi değil.

Ancak ilave kablo çok olabilir, güzergah zor ise ilave kabin konulabilir. Burada kablo metrajlarıda düşer. 

  1. sistem hızı 1 gb gıbı dusunuyorum yanlışmıyım

Genelde 1 gbit kullanılır. Son kullanıcı ethernet kartları ve günümüzde yaygın olan yapı düşünüldüğünde ideal.

  1. her katta kabinet olacaksa araya fiber kablo mu yoksa  fıber optık patch kablomu olmalı yanı hazır sonlanmıs kablomu cekılmelı.

Metraj 100 metreden fazla değil ise bakır çekilmesi mantıklı. Fiber, Gbic ve Fiber switch düşünüldüğünde maliyeti aynı performans olmasına rağmen şişirir.

  1. bı katta sısıtem odası olacak varsayalım dıger katlarda kabınetler var sıstem odasından dıger katlara kabloloma her kata ayrı ayrımı yoksa serı bağlantı gıbı gır cık sekıldemı olur.

Ben yerinizde olsam kabinler ayrı olacak ise sistem odasında toplarım tüm kabinleri. Neticede seri bağlantıda problemden sonrası çalışmaz. Örnek olarak bir switch bozulursa o birim ve devamı gider. En iyisi star topoloji.

  1. sıstem odasına  telekomun metro ethernetı ve swıcı gelıyor ordan routerımıza gırıyo ama ondan sonra nasıl cıhazlar olmalı mesela  once bı fıber swıtc koyup sfp  portlarından dıger katlaramı gıtmelı yoksa tek porttan ust kata ordan dıger katamı olmalı

Telekomdan gelen hat zatan telekom huawei switch üzerinde sonlanır. Siz oradan bakır rj45 ile alıp direk firewall üzerine girerek neti dağıtabilirsiniz.

 

  1. fıber kablo hangı tıpte olmalı mm sm 62,5  mı 50/125 mı hangısı ? konnektor hangısı daha revacta sc lc?

Sizin mesaferler uzun olmadığından multi mode kullanmanız gerekir.

http://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2013/03/10/sistem-odas-kurulumu-ve-network-dizayn-na-dair-saha-g-zlemler.aspx

 

degerlı zamanınızı ayırır cevaplarsanız sevınırım ıyı calısmalar

 

 

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 26/06/2016 01:02

(@ismailSolmaz)
Gönderiler: 26
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Cevaplara Teşekkürler 

 

Ancak burda iki yaklaşım var . Bir arkadaşım fiber kullan diyor diğeri 100 mt geçmiyorsa bakır daha iyi olur diyor. Özetlersem

 

1) Sistem odasından en son kullanıcıy kadar 100 mt gecmiyor. Hız performans ve arıza yapmama kolay takip gibi kriterlerde tamamı bakır kablo ve mümkün olduğunca az kabinet dahamı iyi?

2) Fiber sistemde 100 mt geçmediği için sfp terminasyon gibi ara  elemanlar hız kaybına yol açarmı yani kabinetten kabinete diyelim 15mt var bakır kablo dahamı performanslı ?

3) Sonuç olarak kafam karışık bizim kurumda sistem altyapısı için maliyet sıkıntısı yok performans güvenlik kesintisizlik önemli  ancak ileri sistemlerden anlayan uzman personelde yok mesela bu proje zonguldkta uygulanacak bunları göz  önüne  alarak nasıl bise önerirsiniz .

Deneyimleriniz paylaşmanızı bekliyorum.

 
Gönderildi : 26/06/2016 13:57

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Merhaba,

1-Fiber tabiki üstün teknoloji ancak. Size bir pist veriyorlar bir ferrari birde egea veriyorlar. Hız sabit 100 KM olsun. Burada iki araçta aynı hıza ulaşabilmekte neden fazla maliyet ödeyesiniz o kısım önemli. Ödellikle dolar kuru 3'lerde gezerken.

2-İkiside aynı neticede kullanılan port ların hızı belli.

3-Maliyet yoksa fiber ancak aynı performansta bence gerek yok. Biraz fantazi olur. Ama derseniz bende para çok switchleri 10 gbit ile bağlayacağım. Sunucular 10 Gbit çalışacak o zaman zaten meburen fiber yapmalısınız.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 26/06/2016 19:52

(@ismailSolmaz)
Gönderiler: 26
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Rıza bey anlatmak istedğinizi anladım peki sizin şu sistem odası hakkındaki yazınızı okudum orda yaptığınız iş hakkında deneyimleriniz paylaşırmmısınız uygulamacı olarak tam olarak ne nereye bağlanıyor yapmışsınız.

 

1) mesela katlardan kabinetler var her kabinetten diyelim mm 4 core fiber cektiniz bu 4 coreun hepsini sonlandırıyormusunuz data tek core damı taşınıyor

2) tx rx ıki kablo olması gerekmıyormu sonuçta patch kablolar dublex  cıft gırıslı

3) kabinetten merkeze kablo geldi pig tail le  sonlanıyo ve patch panelin içinde kalıyor ozaman bır çıkış ıcıcn  2 pig tailmı var karşı tarafına  patch kablo bağlanıyo cunku

4) sfp ler neye  gore secılıyo hızmı  konnektor cesıdımı yoksa  kablo cesıdımı

 

 
Gönderildi : 27/06/2016 00:38

(@ZaferSEN)
Gönderiler: 213
Estimable Member
 

Rıza hocamın sözünün üstüne söz söylemek abes olacak ama sadece birkaç şey eklemek istedim.

fiber, sfp vs pahalı olsa da şöyle bir durum var, anladığım kadarıyla 7 katlı bir binanız var, bu durumda 400 kullanıcıyı katlara dağıttığımız zaman kimi katlarda 2x48port switch kullacanaksınız (hatta belki 3x48)

binanızı vs bilmiyorum sadece yine örnek vererek anlatmak istiyorum, diyelim ki bir katta 48 port switch var, bu katımızda 10 ip kamera olsun, belki iptv olacak veya digital signage, ip telefon da kullanacaksınız diyelim, 20-25 civarında da pc olsun, bu durumda kenar switch bağlantılarınızı 1G kullanmanız yetmeyecek kanaatindeyim.

10G olursa ileriye dönük de yatırım yapmış olursunuz. Cat6e veya Cat7 kablo ile de 10G hızları yakalamanız mümkün peki bu modüller kablolar ucuz mu tabi ki hayır, neredeyse aynı fiyatlara gelecektir.

bundan 3-5 sene önce 10G bağlantı yapmak evet maliyetliydi ama şuan o kadarda ütopik veya pahalı değil, ha evet dolar 3tl civarlarında ama dolar kuru yüksekte olsa belli kar marjları ve indirimlerle bu farkı kapatmaya çalışıyorlar.

1) mesela katlardan kabinetler var her kabinetten diyelim mm 4 core fiber cektiniz bu 4 coreun hepsini sonlandırıyormusunuz data tek core damı taşınıyor

katlara çekilen 4-6-8 veya 12 core fark etmez, hepsini sonlandırmak isteyebilirsiniz, 8 core fiber dememin nedeni şuydu, sizin bir katınızda 2 veya 3 switch stack yapmanız durumunda her switch için iki core kullanmanız gerecek ve yedek core bırakacaksınız.

2) tx rx ıki kablo olması gerekmıyormu sonuçta patch kablolar dublex  cıft gırıslı

kata çekilen fiber 4 core ise ve siz 1 switch bağladıysanız 2 core kullanıyorsunuz 2 core yedek kalıyor, ayrıca o kata bir fiber daha çekmiyorsunuz, 1 switch için tx ve rx için birer core kullanıyoruz,

3) kabinetten merkeze kablo geldi pig tail le  sonlanıyo ve patch panelin içinde kalıyor ozaman bır çıkış ıcıcn  2 pig tailmı var karşı tarafına  patch kablo bağlanıyo cunku

fiber içindeki her bir core karşılıklı olarak kenarda ve merkezde panele sonlandırılacağı için burada tam olarak neyi soruyorsunuz anlamadım.

4) sfp ler neye  gore secılıyo hızmı  konnektor cesıdımı yoksa  kablo cesıdımı

SFP'ler iki şeye göre seçiliyor birincisi hız, çünkü 10G hız istiyorsanız 10G SFP olmalı, diğeri de kablo tipi yani MM veya SM, bina içinde genel de MM kablo kullanılır, SM daha uzun mesafelerde kullanıldığı için bu da SFP tipi için bir etkendir.

 

bu arada birkaç mesaj önceki sorunuza da Rıza hocam cevap vermiş, her kata uplink bağlantı konusunda, ideal olarak star topolojiyle her switch için merkezden kenara bir kablo olmasıdır, uplink yapmak kablolama açısından kolay görünsede işletme açısından risktir, Rıza hocamın dediği gibi uplink bağlanılan cihaz bozulursa diğer cihazlar fiziksel olarak çalışıyor olsa bile iletişim anlamında çalışmayacaktır.

 
Gönderildi : 27/06/2016 11:53

(@ismailSolmaz)
Gönderiler: 26
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar açıklamalarınız güzel peki yazıda geçen şı kavramlar nedir bilmiyorum onlarıda açıklarmısınız.

1) switch stack yapmak nedir cisco switcler yapılırmı örneğin biz kat kabinetinde iki 24 switch var onların 1. portundan çıkıp diğer switch in 1. portuna takarak ağı paylaşıldığını biliyoruz farklı ve daha iyi bir bağlantı varmı?

2) uplink portu nasıl çaılışır ?

3) cat6 e kablonun cat 6 dan farkı ? 

4)2 adet 24 lük switch kullanmakmı 1 48 likmi performanslıdır.

 
Gönderildi : 27/06/2016 16:25

(@ZaferSEN)
Gönderiler: 213
Estimable Member
 

1) switch stack yapmak nedir cisco switcler yapılırmı örneğin biz kat kabinetinde iki 24 switch var onların 1. portundan çıkıp diğer switch in 1. portuna takarak ağı paylaşıldığını biliyoruz farklı ve daha iyi bir bağlantı varmı?

stack yapmak demek, iki cihazı birleştirmek tek bir cihaz gibi yönetmek demektir, stack bağlantı iki cihaz arasında 10G (cihaz ve duruma göre 40G) haberleştiği için sizin uplink ile yaptığınızdan çok daha hızlı da çalışmaktadır. cihazlardan birine birşey olursa config aynı zamanda öteki cihazda durmaktadır.

2) uplink portu nasıl çaılışır ?

uplink portu artık pek revaçta değil aslında, iki veya daha fazla cihazı haberleştirmek için kullanılır, star topoloji kullanılırsa gerek kalmıyor, stack yapılınca da gerek kalmıyor. ayrıca uplink ve downlink için cihaz üzerindeki portları kullanıyorsunuz bu durumda geriye daha az aktif portunuz kalıyor.

3) cat6 e kablonun cat 6 dan farkı ? 

cat6 1G çalışıyor, cat6e ve cat6a gibi kablolarla 10G hız elde edilebilmektedir, ama 10G hız için ideal olan Cat7 kablodur.

http://pctechgo.blogspot.com.tr/2012/01/basic-differences-between-cat5-cat5e.html

http://www.cablek.com/technical-reference/cat-5---5e--6--6a---7--standards

4)2 adet 24 lük switch kullanmakmı 1 48 likmi performanslıdır.

iki adet 24'lük switch aynı kattaysa aslında bir nevi yedekli çalıştırıyorsunuz ama canlı uç sayısı 24'den fazlaysa gerçek anlamda yedek olmayacak. ve tabi ki hız, uplink portlarından aldığınız 1G, LACP yapmanız durumunda bu hız artacaktır ama stack diye de birşey var, uplink yapıp switch üzerineki portları işgal etmektense stack yapmak bu açıdan da avantajlı.

hatta son yıllarda cisco da VSS (HP de IRF) teknolojisi switchlerin stack için yakın olması mecburiyetini de ortadan kaldırmış durumda.

kişisel kanaatim 1 48 port kullanmaktan geçer, (uç sayısı 48'den fazlaysa 48+24 veya 48+48)

 
Gönderildi : 27/06/2016 16:54

(@ismailSolmaz)
Gönderiler: 26
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Zafer Hocam 

Bir binada  kat kabininde switchlerin portlar üzerinden birbirine bağlanması (yani birinci portatan bakır kabloyla diğer switchin 1. portuna bağlamak)  ip çakışmasının sebebi olabilirmi stack yapmak yada yıldız bağlantı ile core switche bağlamak buna çözümmüdür.

 

 
Gönderildi : 27/06/2016 18:11

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Rıza hocamın sözünün üstüne söz söylemek abes olacak ama sadece birkaç şey eklemek istedim.

fiber, sfp vs pahalı olsa da şöyle bir durum var, anladığım kadarıyla 7 katlı bir binanız var, bu durumda 400 kullanıcıyı katlara dağıttığımız zaman kimi katlarda 2x48port switch kullacanaksınız (hatta belki 3x48)

binanızı vs bilmiyorum sadece yine örnek vererek anlatmak istiyorum, diyelim ki bir katta 48 port switch var, bu katımızda 10 ip kamera olsun, belki iptv olacak veya digital signage, ip telefon da kullanacaksınız diyelim, 20-25 civarında da pc olsun, bu durumda kenar switch bağlantılarınızı 1G kullanmanız yetmeyecek kanaatindeyim.

10G olursa ileriye dönük de yatırım yapmış olursunuz. Cat6e veya Cat7 kablo ile de 10G hızları yakalamanız mümkün peki bu modüller kablolar ucuz mu tabi ki hayır, neredeyse aynı fiyatlara gelecektir.

bundan 3-5 sene önce 10G bağlantı yapmak evet maliyetliydi ama şuan o kadarda ütopik veya pahalı değil, ha evet dolar 3tl civarlarında ama dolar kuru yüksekte olsa belli kar marjları ve indirimlerle bu farkı kapatmaya çalışıyorlar.

1) mesela katlardan kabinetler var her kabinetten diyelim mm 4 core fiber cektiniz bu 4 coreun hepsini sonlandırıyormusunuz data tek core damı taşınıyor

katlara çekilen 4-6-8 veya 12 core fark etmez, hepsini sonlandırmak isteyebilirsiniz, 8 core fiber dememin nedeni şuydu, sizin bir katınızda 2 veya 3 switch stack yapmanız durumunda her switch için iki core kullanmanız gerecek ve yedek core bırakacaksınız.

2) tx rx ıki kablo olması gerekmıyormu sonuçta patch kablolar dublex  cıft gırıslı

kata çekilen fiber 4 core ise ve siz 1 switch bağladıysanız 2 core kullanıyorsunuz 2 core yedek kalıyor, ayrıca o kata bir fiber daha çekmiyorsunuz, 1 switch için tx ve rx için birer core kullanıyoruz,

3) kabinetten merkeze kablo geldi pig tail le  sonlanıyo ve patch panelin içinde kalıyor ozaman bır çıkış ıcıcn  2 pig tailmı var karşı tarafına  patch kablo bağlanıyo cunku

fiber içindeki her bir core karşılıklı olarak kenarda ve merkezde panele sonlandırılacağı için burada tam olarak neyi soruyorsunuz anlamadım.

4) sfp ler neye  gore secılıyo hızmı  konnektor cesıdımı yoksa  kablo cesıdımı

SFP'ler iki şeye göre seçiliyor birincisi hız, çünkü 10G hız istiyorsanız 10G SFP olmalı, diğeri de kablo tipi yani MM veya SM, bina içinde genel de MM kablo kullanılır, SM daha uzun mesafelerde kullanıldığı için bu da SFP tipi için bir etkendir.

 

bu arada birkaç mesaj önceki sorunuza da Rıza hocam cevap vermiş, her kata uplink bağlantı konusunda, ideal olarak star topolojiyle her switch için merkezden kenara bir kablo olmasıdır, uplink yapmak kablolama açısından kolay görünsede işletme açısından risktir, Rıza hocamın dediği gibi uplink bağlanılan cihaz bozulursa diğer cihazlar fiziksel olarak çalışıyor olsa bile iletişim anlamında çalışmayacaktır.

 

Bu gibi durumlarda Kamera, Güvenlik gibi networkleri fiziksel olarakta yapıdan ayırmak lazım. Bende 4 farklı fiziksel olarakta birbirinden ayrı ağ var.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 27/06/2016 19:12

(@ZaferSEN)
Gönderiler: 213
Estimable Member
 

cihazları isterseniz birbirinin portuna bağlayın isterseniz stack bağlayın ip çakışması olması için bu cihazlarda aynı ip adreslerinin olması lazım ki bu olunca nasıl bağlarsanız bağlayın ip çakışması olur.

bunun önüne geçmek için her switch farklı ip adresi almalı, yani özetle networkdeki her Mac adresinin veya interface'in uniq bir ip adresi olmalı.

 

 

 
Gönderildi : 27/06/2016 19:40

(@ZaferSEN)
Gönderiler: 213
Estimable Member
 

Rıza hocam, selamlar

Para var huzur var demişsiniz resmen 🙂

 
Gönderildi : 27/06/2016 19:44

(@ismailSolmaz)
Gönderiler: 26
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Rıza hocam

 

1)Bu switclerin çalışma  mantığını anlasam baya bi ilerleme kaydedecem . örneğin config atmadan switch çlışırmı config ne için yapılıyor temel amacı nedir.

 

2) iki switch portların dan birbirine bağlandığında bir hiyerarji olusuyomu otomatik olarak config olmadan tabi.

 

3) bide bu fiber optik kablonun düzgün yapıldığını test raporu almadan nasıl anlarız yanı ufak bi pürüz sistemi çökertmezmi? 

 

sorularımla inşallah sıkmıyorumdur ancak bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanıza çok memnun kaldım network işinde öğrenmem gereken çok şey var  🙂 

hepinize saygılar selamlar

 

 

 

 

 

 

 

 
Gönderildi : 27/06/2016 22:35

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Binanızın yapısı ve kablo güzergahını nerden geçireceğiniz bu işte çok önemli. Mesafeyi, işçiliği ve maliyet etkileyen en büyük etken güzergahtır. Katlara kabinleri koyacaksanız bu bir odamı olcak yoksa duvaramı asacaksınız? Güvenliğini nasıl sağlayacaksınız vs. bir çok etken ortaya çıkar. Kabloları duvardan kanalla da çekebilirsiniz veya yükseltilmiş zemin / tavan da kullanabilirsiniz. Bakır kabloda 100mt sınırını bu güzergah belirleyecek.

 

Kablolama önemli ise bu işte profesyonel firmalardan yardım almalısınız. Proje çizdirip nerde bakır, nerede fiber kullanacağınız ve maliyet ortaya çıkacaktır. 

 
Gönderildi : 28/06/2016 01:30

(@ZaferSEN)
Gönderiler: 213
Estimable Member
 

Rıza hocama sormuşsunuz ama ben de naçizane cevap vermek isterim 🙂

 

1)Bu switclerin çalışma  mantığını anlasam baya bi ilerleme kaydedecem . örneğin config atmadan switch çlışırmı config ne için yapılıyor temel amacı nedir.

genel anlamda iki tip switch var, management ve unmanage (yönetilebilir ve yönetilemez switch bunlara akıllı switch ve aptal switch de deniyor) management switchleri kullanma nedeni kabaca; Vlan'lar oluşturmak, birden fazla ip networkü yönetmek, bu networkleri ACL ile birbirinden izole etmek, bunun de iki nedeni var, ip sayısı çok ise broadcast'i azaltmak ve güvenlik.

management switch alıp config yapmazsanız çalışır mı çalışır ama verdiğiniz paranın bir kısmı çöp olur nedeni de madem config yapmayacasınız o zaman unmanage switch alın daha ucuz ve tak çalıştır.

400 kullanıcı demişsiniz, bu kullanıcıları birbirinden farklı Vlanlara almanız gerekir,

1-server vlanı yapın,

2-management vlan (network device ve server storage management ipleri burada olsun)

3-user vlanı

4-user2 vlanı bunu şöyle düşünebilirsiniz, personeliniz birkaç gruba ayrılıyor diyelim, hastaneyi örnek verecek olursak tıbbi kadro ve idari kadro diye ayrılıyor bunu iki ayrı vlan yapabilirsiniz mesela, duruma göre daha fazla vlan.

5-wireless yayın için vlan yapın (örneğin wifi yayını yapıyorsunuz bunu ayrı bir vlan da daha doğrusu wlanda toplayın buradaki kullanıcılar çoğunlukla cep telefonu, tablet ve laptop olacaktır bu nedenle networkünüzden izole edebilirsiniz, yada bir veya iki sunucuya erişiyorlarsa sadece bu sunuculara erişecekleri ACL oluşturursunuz. ayrıca bu wifi ağını sadece personelin kullanmasını istiyorsanız Active Directory kullanıcılarının bağlanmasını sağlamak için 802.1x (radius server auth) uygularsınız. belki misafirler için de bir wifi yayını yaparsınız.

 

işte tüm bunları yapabilmeniz için management switchler üzerinde config yapmalısınız.

 

2) iki switch portların dan birbirine bağlandığında bir hiyerarji olusuyomu otomatik olarak config olmadan tabi.

iki switch birbirine bağlandığında eğer yukarıdaki yazdığım gibi bir yapı kuruyorsanız yani switchlere config yapmışsanız bu iki switch arasında da port config yapmanız lazım. ama unmanage switch kullanırsanız iki switch arasında config yapmanıza gerek yok, yada management switch portuna unmanage switch taktınız o zaman da ikinci cihazı taktığınız portun configi vlanı neyse ikinci cihazın tüm portları bu porta uyacaktır (tabi management switch porta güvenlik için config yapılmamışsa)

 

3) bide bu fiber optik kablonun düzgün yapıldığını test raporu almadan nasıl anlarız yanı ufak bi pürüz sistemi çökertmezmi? 

sadece fiber optik değil aslında bakır kablo da düzgün sonlandırılmamışsa sorun yaşarsınız, bağlantı hiç çalışmayacağı gibi cihazlarınıza zarar da verebilir. bu nedenle kablolama yapılırken belli bir standartta yapısal kablolama yapılmasını talep edersiniz, bu işi daha profesyonel yapmak istiyorsanız bu işin en ideali kablolamanın test ve sertifikasyonlarını istemektir, bu durumda bakır ve fiber kablolarla ilgili testler yapılır belli değerlerde olması istenir bu değerleri karşılamayan bağlantıların giderilmesi istenir.

fiber optik sonlandıran firma bu işi karadüzen yapıyorsa ufak bir fenerle bir ucundan ışık tutarak size kablo çalışıyor da diyebilir, ama bakır ve fiber test aletleri ile ölçüm yaptırırsanız size tüm test sonuçlarını verecektir.

 

kamu kurumu olduğunuz yazmıştınız sizin burada yapabileceğiniz iki şey var, ya profesyonel olarak danışmanlık alabilir teknik şartnameyi danışmanlarınızın hazırlamasını isteyebilirsiniz. veya kendiniz bu işi araştırarak yapmayı deneyebilirsiniz ki bunun için zaman ayırıp eğitim almanız gerekir diye düşünüyorum.

kısa sürede öğrenilecek konular değil çünkü burada yapısal kablolama (pasif network) ve aktif network dizaynı var. yapısal kablolama da ayrıca bir uzmanlık gerektirdiği gibi aktif network tarafı zaten başlı başına bir uzmanlık gerektiriyor, mevcut bir yapınız varsa bunun analizi, yeni yapınızın dizaynı için gerekli çalışmaların yapılması, cihazlara yapılacak configlerin belirlenmesi, bu sadece switching ve routing konusu da değil bunun güvenlik tarafınında enine boyuna hesaplanması planlanması gerekir.

 
Gönderildi : 28/06/2016 12:04

(@muhammedbektas)
Gönderiler: 6
Active Member
 

Merhabalar,

 

belki tekrar tekrar aynı soru sorulmuş olacak ama emin olmak adına ben de soracağım? şu anda kablolama sistemi yaptırıyoruz. ben omurga switchten kat switchlerine ayrı ayrı fiber çekilecek diye biliyordum. ancak ilgili firma ayrı ayrı çekilmeyeceğini, 12 core bir f/o kablonun switchlere seri bağlanacağını ifade etti, daha doğrusu bu 12 core'un her bir core'u bir switche gidecek. bir başka deyişle ring yaparak switchleri dolaşacak. sistemi yana kişinin bana anlattığı böyle. benim burada yazılanlardan anladığım ise, f/o kablo hem ring hem de star olarak çekilebilir, ancak star olarak çekilmesinde(switchler birbirine yakın değilse) çok fayda var. öncelikle ben bunu doğru anlamış mıyım?

 

ikinci olarak ise; eğer star bağlantı yapacak olursam bu durumda benim omurga switchimde kat switchlerim kadar gbic portum olmalı diye düşünüyorum. benim şu anda uygulamamda toplam 12 tane switchim var, ozaman 12 portum olacak, ve omurga swithe girerken de 12 adet sfp modülüm olacak. doğru muyum? 

yok ring bağlantı yapacak isek bu durumda 1 tane gbic port ve 1 tane sfp modül yeterli mi olacak. bu modüle giren 12 core de bu port ile haberleşme sağlayacak. doğru muyum?

 

 

 
Gönderildi : 29/06/2016 15:31

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Merhabalar,

 

belki tekrar tekrar aynı soru sorulmuş olacak ama emin olmak adına ben de soracağım? şu anda kablolama sistemi yaptırıyoruz. ben omurga switchten kat switchlerine ayrı ayrı fiber çekilecek diye biliyordum. ancak ilgili firma ayrı ayrı çekilmeyeceğini, 12 core bir f/o kablonun switchlere seri bağlanacağını ifade etti, daha doğrusu bu 12 core'un her bir core'u bir switche gidecek. bir başka deyişle ring yaparak switchleri dolaşacak. sistemi yana kişinin bana anlattığı böyle. benim burada yazılanlardan anladığım ise, f/o kablo hem ring hem de star olarak çekilebilir, ancak star olarak çekilmesinde(switchler birbirine yakın değilse) çok fayda var. öncelikle ben bunu doğru anlamış mıyım?

 

ikinci olarak ise; eğer star bağlantı yapacak olursam bu durumda benim omurga switchimde kat switchlerim kadar gbic portum olmalı diye düşünüyorum. benim şu anda uygulamamda toplam 12 tane switchim var, ozaman 12 portum olacak, ve omurga swithe girerken de 12 adet sfp modülüm olacak. doğru muyum? 

yok ring bağlantı yapacak isek bu durumda 1 tane gbic port ve 1 tane sfp modül yeterli mi olacak. bu modüle giren 12 core de bu port ile haberleşme sağlayacak. doğru muyum?

 

 

Sağlıklı olan her switch e (switchler ayrı katlarda ise) omurga switch den ayrı bir F/O kablo gitmesi hatta yedek olarak mesafe yetiyorsa 1 tanede bakır kablo çekilebilir. Ring bağlantıda arada bir tanesi koprsa sonrası da kopacaktır. Omurga switch ten birinciye bağlayıp en son switch ten tekrar omurgaya da kablo çekebilirsiniz. bunun switchlerinizin management olması ve düzgün konfigüre edilmesi gerekir.

 

Omurga switch ten katta ki switchlere giderseniz aynı sayıda mdüle ihtiyacınız olacaktır.

Indoor kullanılan fiber kablolar oldukça ince hatta cat6 kablodan daha ince, bu nedenle rahatlıkla kullanılabilir. Her kata fiber patch panel koyacaksınız, omurga switch in olduğu yerede kablo sayısı x core sayısı kadar patch panel koymanız gerekecek.

 

 
Gönderildi : 29/06/2016 18:59

Sayfa 1 / 2
Paylaş: