Forum

Data kablosu
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Data kablosu

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
417 Görüntüleme
(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Geçen gün bir tartışmada network kablosunun hatalarını ethernet tarafında giderildiği yanılgısını fark ettim. Maalesef gideremiyor. Yani Layer 1 hatalarını Layer 2 katmanı gideremez. Bir takım error checking işlemleri yapar fakat bunlar hatayı gidermeye değil önlemeye yöneliktir. Eğer bunu yapsaydı 20 yıl önceki kablolama teknolojisini kullanırdık.

Basit bir örnekle anlatmak gerekirse; 250 mhz olan cat6 kablo ile (atıyorum) 150 metreye 1 gbit/sn data taşıyabilirken, 500 mhz olan cat6 ile (atıyorum) 200 metreye 1 gbit/sn data taşıyabiliriz. 250 mhz cat 6 kablo ile 200 metreye data taşımaya kalktığımızda lose (kayıp) oluşacağı için bant genişliğini ethernet kartı 100 mbit/sn hızına çekecektir. Burada ethernet kartı hata kontrol ve giderme işlemini hızı düşürerek yapar. Her halde data kablosuna 250 mhz data ilave edecek değil ethenet kartı. Mevcut olanı en iyi değerlendirme yoluna gider.

 Bir başka yanlış anlaşılmada csma/cd kısmında olur. Algoritmaya bakarsanız çarpışmayı gidermeye değil önlemeye yöneliktir. Eğer data hattı sorunlu ise buna yapacağı bir şey yoktur. Çarpışma olur ve önlemini işletir. Ezilmiş data kablosunu değiştirecek değil.

NOT: Sadece yanlış bilinen bir konuyu olabildiğince basit anlatmaya çalıştım. Umarım anlatabilmişimdir. Data ister frekansla, ister ışıkla, isterse elektrikle taşınsın hepsinde hatalar olur.

 
Gönderildi : 24/12/2014 18:04

(@yasarkiyak)
Gönderiler: 507
Honorable Member
 

İncelediğimizde zaten ethernet - bus topoloji mantığında hep çarpışma var ve o yüzden CSMA/ CD çarpışma algılama var. Benim şahsi fikrim o konuda token ring iyiymiş, ama diğer özellikler kıyaslanınca bilemem. Ne de olsa token ring de çarpışma olayı yok. Yıllar öncesinin teknolojisi yeni 34G Bit di sanırım maks test başarısı, onunla birlikte birkaç yıla bir şeyler yaparlar diye ümid ediyorum. Ama malesef yaparlar diyerek de yakınıyorum, biz yapmadığımız için ...

 
Gönderildi : 27/12/2014 16:16

Paylaş: