Forum

Gigabit Ethernet ve...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Gigabit Ethernet ve Bağlantı sorunları

7 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
1,705 Görüntüleme
(@HavanaNYX)
Gönderiler: 11
Active Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar

Öncelikle sorunumu en başından anlatayım.
Bilgisayarımda birisi Onboard diğeri ise PCI olmak üzere iki adet ethernet kartı var. Her ikisi de Gigabit.
İki ethernet kullanmamım amacı firmamızda bulunan iki adet network.
Şöyle açıklıyayım. Bir adet hub internet kullanıcıları için kullanılmakta bu hub 100mb'lik. Diğer hub ise Gigabit network.

iki network arasında kablo bağlantısı yok. dolayısı ile internet hub'ında bulunan pc'ler gigabit hub'ında bulunan pc'lere erişemiyor yada tam tersi.

yalnız benim kullandığım pc'nin her iki ağada bağlanması gerektiğinden çift ethernet kullanıyorum.

sorunum şudur.

ufak bir oda değişikliğinden sonra kendi odamdan sistem odasındaki gigabit hub'a kablo çektik. yaklaşık olarak 20m uzunluğunda tek bir kablo. network kablosunu gigabit ethernete taktığımda ışığı hemen yanmadı acaba enable mi yapmadım diye baktım. hayır network enable ve windows kablo takılı değil uyarısı yaptı. bende acaba socketleri mi yanlış bastım diye düşündüm her iki ucunu da tekrardan socketledim sonuç aynı. "kablo takılı değil"

ben pc'ye pc'de bana bakarken birden (2-3dk sonra) gigabit ethernet kartım ip almaya ve bağlanmaya başladı.
bu geçikmenin şaşkınlığını yaşarken gigabit olan ethernet kartımın gigabit hub'a 100mb olarak bağlandığını farkettim. sorun sorun üstüne 🙁

internet'in bağlı olduğu ethernet kartının özelliklerine baktığımda ise internete bağlı hiçbir program açık olmamasına rağmen GELEN ve GİDEN değerleri sürekli değişiyor.

Sistemimde Kasperksy Internet Security kurulu. Firewall kısmından trafiğe baktığımda ise internet ağımızdaki bir çok pc'ye/den veri alış-verişi yapıldığını gördüm.

iki defa format attım, bitdefender, kaspersky internet security ve AVG Internet Security 8.0'i sırayla formatladığım pc'me kurdum ama hiçbir virüs trojan vb. zararlı bulamadılar. sadece Kasperksy'e göre local ağ'da veri akışı var diğer pc'lere.

Gigabit olan ağımın 100mb çalışması işlerimi çok aksatıyor.

İlgi ve alakanız için şimdiden teşekkür ederim...

msn adresim: info@havananyx.tk

 
Gönderildi : 05/06/2008 23:10

(@ismailcelikbas)
Gönderiler: 315
Reputable Member
 

1- once kablo test cihazi ile kabolonuzda kopuk olup olmadıgınızı test ediniz,
2- Kablonuz herhangi bir dıs etkene ses gürültü ve elektirik gibi sistemler arasında gecmiyordur umarım izoleli bir alandadır,
3- Ethernet sürücülerinin IRQ cakısması yasamiyordur, sisteminizde virus yok ama local agınız temizmidir.
4- kurulumdan sonra ethetnet sürücülerini dogru kurdunuzmu ayni sorun varsa ethetnet kartınızın yerini degistiriniz,
5- network yapınızı anlatiniz dhcp servisleri varmi kablo türünüz nedir, aklıma gelen bunlar.
 

 
Gönderildi : 06/06/2008 04:19

(@HavanaNYX)
Gönderiler: 11
Active Member
Konu başlatıcı
 

1-) Kablo test cihazı ile değil ama şu şekilde yaptım. Kendi pc'imdeki kabloyu başka bir pc'ye taktığımda sorunsuz çalışıyor.

2-) Belirttiğiniz dış etkenlerden elektrik kablosu ve tv kartımın uydu kablosu ile yanyana gidiyor. Yalnız önceki odamda da elektrik kablosu ve network kablom birbirine bantlı olmasına rağmen sorunsuz çalışıyordu.

3-) Kartın IRQ çakışması olabileceğini düşünmüyorum. Önceden sorunsuz kullanıyordum. Bildiğim kadarı ile yeni sistem (winxp) kurduktan sonra IRQ çakışması yapmaz başka bir slota takmadığım sürece. Kart yerli yerinde duruyor. Kaldı ki onboard olan ethernete taktığımda da aynı problem ile karşılaşıyorum. Yani ethernet kartı sorunlu değil kanımca.

Local ağımızda virüs olduğu doğrudur. Yalnız şunu belirtmekte yarar var. Sistemimi fdisk ile formatlıyorum. Ethernet kartlarımın kablolarını (Gigabit ve Internet) söküyorum o şekilde orjinal Windows XP cd'si ile kuruyorum. Hiç bir ağa bağlanmadan temiz bir cd'den sırası ile Kaspersky Internet Security, Avira, AVG Internet Security, Bitdefender kurup sistemimi taratıyorum temiz çıkıyor. Ethernet kartlarımı tanıtıp kabloları taktığım zaman da internet ağımızdaki pc'lere veri akışı başlıyor. Yalnız veri akışı 200 byte en fazla gördüğüm değer 300 byte.

4-) Evet kesinlikle doğru kurduğuma eminim. Önce aylardır kurduğum her zamanki driverimi kurdum. sonuç aynı... Realtek'in sitesindeki setup driverini kurdum gene aynı

5-)  Network yapımız gayet basit. Internet ağımızda 2 adet 100mbitlik hub var. Bir adet adsl modem. Modem'in çıkışı hublara giriyor. O şekilde internet dağıtılıyor. Gigabit ethernet ağımız ise internet ağından tamamen bağımsız gigabit hub ile yaklaşık 10 adet pc'ye dağılıyor. Sadece benim kullandığım pc'de iki ethernet var. Birisi internet ağına diğeri ise gigabit ağına gidiyor.

 
Gönderildi : 06/06/2008 18:56

(@ismailcelikbas)
Gönderiler: 315
Reputable Member
 

 modemin dhcp servisi acıkmı birde static ip yazarak deneyiniz, yane sizin sorununuzda aklıma cok sey geliyor anlattiklariniza göre sorun olmamasi lazim ama problem yasıyorsunuz buda bir sorun var demektir bir yerde bastan aşağı inceleyiniz sisteminizi.

 
Gönderildi : 07/06/2008 02:51

(@beyhanosmanoglu)
Gönderiler: 52
Trusted Member
 

Çok yüksek ihtimal kablodan kaynaklı br sorun. Kablonuzun tipi nedir CAT-5 - CAT-6 ? İsmail beyin dediği gibi kablo test cihazı ile kablonuzu test edin. Sonuçta bu kablonun çalışabilmesi için 4 damar yeterli. Kablonun Mhz sine bağlı olarak bu değerler değişebilir.

 
Gönderildi : 10/06/2008 14:28

(@beyhanosmanoglu)
Gönderiler: 52
Trusted Member
 

Aynı kablo ile 100 mb ethernetin çalıştığı 1000 mb lik ethernetin çalışmadığı ortamlar var.

 
Gönderildi : 10/06/2008 14:30

(@HavanaNYX)
Gönderiler: 11
Active Member
Konu başlatıcı
 

iki adet kablo ile her iki uçlarını 2'şer defa tekrardan basarak denedim

 
Gönderildi : 17/06/2008 02:42

Paylaş: