Forum

Windows Lisanslama ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Windows Lisanslama Hk.

5 Yazılar
3 Üyeler
2 Likes
3,223 Görüntüleme
(@MehmetAliKANMAZ)
Gönderiler: 12
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba, lisanslandırmalarla alakalı bir kaç sorum var ;

 

  1. 100 adet Free-DOS satın aldığımız bilgisyarımız var. Bu bilgisayarlar için OEM ve GGWA gibi makina bağımlı olanlar haricinde FPP gibi makina bağımsız bir lisans almak istiyoruz ancak FPP alırsak elimizde 100 ayrı kutu ve 100 ayrı lisans anahtarı olacak biz Tek bir key ile 100 pc ye kurulum yapmak istiyoruz. Bunu yapabileceğimiz bir lisanslandırma çeşidi var mıdır ?

2. Bu 100 adet Free-DOS bilgisayara lisans satın almak yerine lisans kiralayabiliyor muyuz ? Örneğin Free-DOS bir bilgisayarımızda 1 sene kullanmak için Windows 10 Pro kiralayabiliyor muyuz ?

 

teşekkürler.

iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 16/06/2016 15:42

(@m-oguzhanozkurt)
Gönderiler: 1323
Noble Member
 

Merhaba,

1- Eğer bilgisayarlarınız Free-Dos olmasaydıda Windows işletim sistemine sahip olsaydı Open Lisans Upgrade ile istediğinizi yani tek key ile çoklu kurulum yapabilir ve kutu, fatura vb saklama zorunluluğunuz olmazdı. Ancak Free-Dos makineler için maalesef öncelikle GGK-GGWA gibi bir paket ile yasallaştırma yaptıktan sonra bahsettiğim upgrade lisansı ile istediğinizi yapabiliyorsunuz bu da iki kat maliyet demek. Alternatif olarak FFP alabilirsiniz ama bunun da belge, medya vb saklama zorunluluğu var.

2- Kiralama tarafı OPEN Lisans tarafında var yine ve maalesef kiralama yapacağınız bilgisayarların Free-Dos olmaması, üzerinde Windows işletim sistemi olması gerekiyor. Konu ile ilgili bir Microsoft iş ortağı ile veya Microsoft (4446787) ile görüşmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca linkteki makaleyi inceleyebilirsiniz.

http://www.serhatakinci.com/index.php/microsoft-lisanslama-modelleri.html

 
Gönderildi : 16/06/2016 17:22

(@MehmetAliKANMAZ)
Gönderiler: 12
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim. Konuyu bayadır araştırıyorum. Ancak bu lisanslama modelleri bana çok saçma geliyor.

  1. Makinada lisansım olursa Open Lisans alabiliyorum. Yani zaten lisanslı makinama bir daha lisans satın alıyorum sadece tek key ile kurmak için mi ?
  2. Kiralamak istiyorum onun içinde işletim sistemi olması lazım konusu. Ya benim zaten sahip olduğum bir işletim sistemi varsa neden tekrar kiralayayım ? 
  3. Yaptığım araştırmalara göre SPLA ve ya Open value subscription ile baz lisans olmadan lisans kiralanabiliyor olarak anladım.

 

http://download.microsoft.com/download/7/a/a/7aa89a8b-bf4d-446b-a50c-c9b00024df33/VLP_Interactive_Commercial_Final_April%2007.pdf

Şu adresdeki lisans karşılaştırma kısmına bakınca şunu anlıyorum.

 

  1. Open Lisans için baz lisans olması gerekiyor.
  2. Open Value için baz lisansa gerek yok FPP gibi gibi pc bağımsız satın alınabiliyor.
  3. Open Value Subscription ise baz lisans olmadan Windows Kiralama seçeneği sunuyor.

Yanlış mı anlıyorum ? Microsoft Türkiye dahil kimseden net bir cevap alamıyorum. Hep acabalar üzerine konuşuyoruz.

 

teşekkürler.

 
Gönderildi : 16/06/2016 17:45

(@m-oguzhanozkurt)
Gönderiler: 1323
Noble Member
 

Merhaba,

Maalesef Microsoft Lisanslama konusu çok karışık ve gün geçtikte güncelleniyor. Benim en son hatırladığım bu yönde.

Sahip olduğunuz işletim sistemi home sürümü ise pro seviyesi bir işletim sistemini kiralamak için kiralama yapılabiliyor diye biliyorum. 

Open Value Open Lisans'ın altında bir başlık ve Open Lisans için bir işletim sistemi zorunluluğu olması nedeniyle OV da işletim sistemi isteniyor diye biliyorum. Yinede bir SAM partneri ile görüşseniz daha doğru bilgi alabilirsiniz.

 
Gönderildi : 16/06/2016 19:14

(@sakirsen)
Gönderiler: 21
Eminent Member
 

Merhaba

Lisans konusunu son bir yıldır o kadar derinlemesine araştırdım ki; Microsoft çalışanları bile üzülerek belirteyim kilit noktalara hakim değiller.

Bir bilgisayar aldığınızda ya windows lisansı olmaz (free dos) ya da olur. (Home, SL [Tüketici sürümü], Pro, Enterprise, Ultimate [Ticari sürüm] versiyon). Bu makinede lisans varsa bu OEM lisansdır. Ve Oem lisanslar sadece bu makineye aittir. OEM lisansın pc yi aldığınız faturada yer alması gerekir.

Eğer free dos bir pc aldıysanız, bunu iki şekilde lisanslı hale getirebilirsiniz; GGK ya da FFP(kutu). OPEN, OPEN Value gibi lisanslarla lisanslama yapamazsınız. GGK lisansı OEM lisanstır ve makineye aittir. FFP ise değildir.

OEM Windos 7 Home olan bir makine aldınız, bu makineyi OPEN lisans ile Windows 10 Pro ya update edemezsiniz. OPEN lisans bir update lisansıdır tam sürüm lisans değildir. Onun içindir ki ister free dos olsun isterse Tüketici sürüm ile lisanslı olan ki genelde hep böyle OPEN ile upgrade edilmez. Edebilmek için pc nin ticari sürüme sahip olması gerekir.

 

100 tane FFP alıp bunu bir kaç sene 100 key ile kullanmalısın. Burası işin angarya kısmı. Diyelimki aradan ortalam 4, 5 yıl gibi bir zaman geçti ve artık windows 12 diye bir sürüm var. Ve mevcut FFP olarak aldığın sürüm işini görmüyor. O zaman windows 12 için FFP alacağına OPEN lisans alarak windows 10 olan FFP yi OPEN ile upgarde edebilirsin ve OPEN yaptığın pc sayısı kadar tek key olur.

Free dos bir pcyi en mantıklı FFP ile lisanslarsın, GGK olduğunda makine çöp olunca GGK da çöp olacak.

 
Gönderildi : 10/07/2016 03:30

Paylaş: