Forum

Linux ve virusler
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Linux ve virusler

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
470 Görüntüleme
(@metinok)
Gönderiler: 12
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Forumda okuduklarımdan en çok dikkatimi çeken, Linux un virüs derdinin olmayışı. Bu konuda şunları sormak istiyorum, henüz tanışma aşamasında bile değilim Linux ile.


Birincisi, Linux un virus derdinin olmaması Linux üzerinde çalışan bir virüs programının yazılamamasındanmı kaynaklanıyor, nasıl oluyor bu? Yoksa virusyazarlar   uğraşmıyorlar mı Linux un açıklarıyla?


 İkincisi, Linux un GUI arabirimi yuklenmeden kurulduğundamı virus bulasmıyor, GUI yuklense de mi bulaşmaz


Bunları acizane sormak istedim

 
Gönderildi : 12/11/2008 00:00

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba Metin Bey,


Linux'un virüs derdi olmayışı diye gerçek bir kavram yok (az da olsa tabiki virüs yazılmıştır). Burada dünya çapında en çok kullanılan OS için çok fazla virüs yazılır ki yazılan virüsün yayılması bu orantıda daha hızlı ve etkili olacaktır. Bu nedenle linux üzerinde virüs yazarlar çok fazla durmamaktadırlar.


 GUI arabirimi yüklenen sistemde daha fazla açık bulmak GUI'siz arabime oranla daha fazladır bu nedenle GUI'siz kullandığınızda çok nadir virüslerle karşı karşıya kalırsınız. Ve eklemek isterim ki stabilitede bu oranda artmaktadır. Düşününüz ki windows server'ın yeni sürümü olan 2008 de bu şekilde çalışabilmektedir.

 
Gönderildi : 12/11/2008 04:11

(@alikemalturker)
Gönderiler: 1016
Noble Member
 

Linux yada Unix  sistemi ile ne yaptığınızı bildiğiniz sürece virüs derdi yoktur.  Zaten bu işletim sistemleri için yazılmış bir antivirüs programı da yoktur. Siz gidip root kullanıcısı olarak makinenizi kullanmadığınız sürece sorun yok. root ile girseniz bile sizin hakkınızı alacak, otomatik olarak çalışacak falan filan zor işler.. O yüzden linux de virüs derdi YOKTUR..

Dünya çapında derken son kullanıcıyı kastettiniz... Son sunucular üzerinde bazı sistemler hala yerlerde ve güvensizliği kanıtlanmış durumda...Sonuçta biz son kullanıcı değiliz değil mi?

Linux üzerinde virüz yazarlar durmazlar öünkü, yazanlar biliyor ki onu kullananlar ne yaptıklarını biliyorlar, öyle kolay kolay işletim sistemini ele geçiremezler.

GUI için dedikleriniz MS için geçerli, zaten onun için Power Shell çıktıç Gerçi onu da sonradan yüklemek gerekiyor galiba. Benim için tam bir hayal kırıklığı oldu yani.. Linux GUI'de bulduğunuz bir açığı yazarsanız, biz de belki nerede açık var bilir, o açığı kapatmaya çalışırız.

Linux kullanmanın son kullanıcı için yararları

1. Hiç bir antivirüs programı yüklemezsin

2. Hiç bir firewall a para ödemezsin

3. Hiç bir ofis programına para ödenmezsin

4. Getirdiği programlar ile istediğini yapabilirsin.. mesela PDF yapma gibi.

5. Lisanslama derdin yok... Sınırlı kullanıcı derdin yok..

6. Multimode.. Aynı anda istediğin kadar kullanıcı senin makinende çalışır..

7. Sanallaştırma mı? Vmware mi? Bedava... Build in geliyor. Vista dan Sun'a kadar istediğin işletim sistemini kur. Beraber çalışsınlar..

8. Ayda bir 3 ayda bir format derdi.. Çünkü makine kaynaklarını sömürmüyor..

Bu liste uzar gider... Ha bir de Linux de çok mu yenisin.. Kullanmak için Ubuntu Desktop Edition ı indir.. Her laptop ile sorunsuz çalışır. Fedora için biraz uğraşman gerekir. 

İşte böyle... 

 
Gönderildi : 12/11/2008 12:41

Paylaş: