Forum

Exchange 2007 Publi...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Exchange 2007 Public Folder

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
492 Görüntüleme
(@tezcankarahan)
Gönderiler: 101
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba
Şirketimizde detaylı bir den fazla adres defteri oluşturmak istiyoruz ve bu adres defterlerinin farklı güvenlik ayarları olmasını istiyoruz. Mesela yöneticilerin sadece görebileceği işte satıştakilerin görebileceği vb.
1. sorum bunu exchange 2007 public folder ile yapabilirmiyim. Güvenlik ile ilgili ayarları bulamadım
2. deneme için bir public folder oluşturdum. Buraya Outlook 2007 ile oluşturduğum listeyi nasıl alırım.
3. sorum ise kullanıcı mail atmak yeni ve kime seçeneğine girdiğinde public folderdaki adres defteri görünmüyor. Bu konuda fikirleri olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 30/12/2008 15:12

(@ErdemHACISALIHOGLU)
Gönderiler: 542
Honorable Member
 

Exchange Server 2003 uzerinde Public Folder Bolum -1


Exchange Server'ı diğer mail server lardan ayıran en önemli özelliklerinden birisi Public Folder kavramıdır. Exchange üzerinde Public Folder, bir domain ortamındaki dosya sunucusu üzerine paylaştırılmış bir klasöre benzer. Kullanıcıların bilgisayarında belgelerini saklamak için bir dizin bulunmasına rağmen, her kullanıcı tarafından erişilmesi gereken dosyalar ise bir dosya sunucusu üzerine konularak buradan tüm kullanıcılara paylaştırılır. Exchange Server üzerinde de buna benzer bir mantık ile çalışan Public Folder yapısı vardır. Bu makalemde Exchange üzerinde Public Folder ların nasıl yönetildiğini göreceğiz.


 


Exchange üzerinde kurulum ile beraber bir adet depolama grubu gelmektedir. ( First Storage Group ) . Bu depolama grubu içerisinde ise iki adet depolama birimi yer almaktadır. Bunlardan biri posta kutuları için, diğeri ise Public Folder lar içindir. Eğer kurduğunuz Exchange Server Standart versiyon ise bu depolama grubu içerisindeki depolama birimlerinin sayısını arttırma şansına sahip değilsiniz. Ancak Enterprise versiyonunu kurmuş iseniz bir depolama grubunda maksimum 5 adet depolama birimi oluşturabilirsiniz ( Mailbox Store ve Public Folder için ortak sayıdır ) .


 



 


Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, Standart kurulmuş bir Exchange üzerinde, bir adet depolama grubu ve bunun altında birer adet posta kutusu depolama birimi ile Public Folder depolama birimi bulunmaktadır. Bizim ilgileneceğimiz alan ise aslında “Folders” menüsündeki “Public Folders” tır. Standart olarak tanımlı tek Public Folder gelmektedir ; “internet Newsgroups” . Bunu dışındaki yeni Public Folder ları biz kendimizde tanımlayabiliyoruz.


 


İncelemeye Public Folders Store dan başlayalım. [ bu depolama birimi, ortak klasörlerimizi barındırmaktadır. Burada yapılacak değişiklikler ortak klasörler için geçerlidir. ]


 



 


Bu Public Folder Storage, Folders sekmesi altındaki “Public Folders “ dalının altında bulunan ortak klasörleri barındırmaktadır.


 


Public Folder Store un özelliklerini incelediğimizde ; “General” sekmesinde bu depolama biriminin hangi ortak klasörlere bağlı olduğunu göstermektedir. Sizlerin Folders menüsünün altında açacağınız her hangi yeni bir ortak klasör eğer “Public Folders” dalında ise , saklama yeri de “Public Folder Storage” olacaktır. Eğer siz Folders altında yeni bir Public Folder dalı açacak olursanız , öncelikle bunun için bir Storage açmanız gerekecektir . Eğer Exchange 2003 Standart kullanıyorsanız da bunu yapma imkânınız olmayacaktır . Hemen altta yer alan iki kutucuk ise ;


 


Public Folder a bağlanan istemcilerden herhangi birinin kullandığı program “S/MIME” destekli ise , program tarafından gelen isteklerin Exchange üzerinde karşılık bulması için standart olarak işaretlidir .


 


İkinci kutucuk ise ; yine Public Folder a bağlanan istemci makinelerin dış domain lere attığı maillerde karakter sorunu olması halinde bu kutucukta işaretlenebilir .


 


Ben var olan Storage i inceleyemeye devam ediyorum.


 



 


Bu sekmede ortak klasörlerin tutulması için kullanılan veri tabanı dosyalarının dizinlerini görebilmekte ve istenmesi halinde değiştirebilmekteyiz. Aynı zamanda bu depolama birimi için bakım işlemlerinin hangi saatlerde başlayacağını da belirleyebiliyoruz. Daha alt bölümde ise bu depolama biriminin en son alınan “Full” ve yine en son alınan “Incremental” yedek tarihlerini görebilmekteyiz. En altta bulunan iki kutucuk ise sırası ile


 


Sistem başlangıcında bu depolama biriminin aktif hale gelmesini engeller. Yani depolama birimi mount edilmez.


 


Geri yükleme işlemlerinde yedekten geri dönülen veri tabanının var olan veri tabanı üzerine yazılmasına izin verilir.


 


Yine bu sekmede bu depolama birimi için bakım işlemlerini yönetebiliriz. Bakım periyodu pek çok bakım işlemini içermektedir. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için belirlenen zaman aralığını istersek elle değiştirme imkânına sahibiz. Bu bakım işlemleri sırası ile


 


Bakım periyodu geldiğinde ilk olarak bu depolama biriminden silinen objelerin içersinde saklama süreleri dolmuş olan objeleri tespit etmek ve kalıcı olarak silmek


 


Depolama birimi için index oluşturmak ( istemci makinelerin arama işlemlerinin hızlanması için depolama birimindeki objeler indekslenir). Bir index oluşturulduktan sonra 40 gün geçerli olur. Kayıt defteri ile oynamadığınız sürece de bu geçerlilik süresince çalışan bakım işlemleri sırasında index leme yapılmaz.


 


Yine silinmiş ve varsayılan olarak “180” gün olan geri alınma süresini doldurmuş olan ortak klasörlerin tespiti ve silinmesi.


 


Bakım işlemleri sırası ile çalışmaktadır ve bu çalışmaların hepsinin bitmesi kesin değildir. Örneğin yoğun bir depolama biriminde indexleme işlemi uzaması halinde bakım işlemleri sırasında sadece bu tamamlanmış olur. Bakım saati geçmesine karşın indexleme veya bir diğer bakım işlemi durdurulmaz. Ancak işlem bittikten sonra bir sonraki bakım işlemine geçilmez. Eğer her şey yolunda gitmiş ve bütün işlemler bitmiş ise en son işlem bittikten 15 dk. sonra online defrag işlemi başlar.


 



 


Bir sonraki sekme ise “Limits” sekmesidir. Burada ise Public Folder lar üzerindeki limitleri tanımladığımız yerdir. Public Folder için tanımlanmış her bir öğe için depolama sınırı varsayılan olarak 10mb tır. Yani bir istemci bu alana koyacağı bir veriyi 10mb tan büyük tutamaz, tabiî ki bunu düşürmek sizin elinizde. Diğer sınır olan “Issue warning” ise, toplam olarak bu Public Folder içerisindeki öğelerin depolama sınırı için uyarı limitidir, Bu limite ulaşıldığında “Warning message interval” zamanlamasına göre uyarı verilir. Bu uyarı zamanını değiştirebiliriz. Uyarı ise o Public Folder ın sahibine gönderilecektir. ( izinlerdeki owner ) . “Prohibit post” değeri ise artık bu depolama birimine hiçbir şekilde öğe kabul edilmeyeceği sınırdır.


 


Deletion Settins” bölümünde ise, Public Folder üzerinden silinen bir öğenin kaç gün saklanacağı ayarlanmaktadır. Yani bu bölümden bir mail, kontak vb bir öğe silinir ise bu 7 gün boyunca geri döndürülmek üzere saklanır. Daha sonra ise silinir. Eğer bu objelerin tam bir yedek alma işlemi gerçekleşene kadar saklanmasını istiyorsanız eğer ; “Do not permanently delete items until he store has been backed up” kutucuğunu işaretlemeniz gereklidir . Son olarak ise “Age Limits” bölümünde , bu Public Folder bölümünde saklanacak bir öğenin kaç gün tutulacağı belirtilir . Bu belirtilen gün den daha eski olan objeler silinecektir . Bu özellikle haber grupları mantığı ile çalışan sınırlı yer ve dinamik bir içerik için uygun bir ayardır.


 



 


Bu bölümde ise birden çok Exchange sunucusunun olması durumunda Public Folder içerisindeki verilerin diğer sunucular ile de paylaşılmasını sağlıyoruz. Replikasyonun hangi aralıklar ile yapılacağını yine biz belirleyebiliyoruz . Eğer replikasyonda “Always Run” seçeneğini seçti iseniz bunun tekrarlanması için bir süre belirtmelisiniz . Yani 5dk da bir gibi . Sürekli replikasyon sunucuları yoracaktır . Bunu altında ise replike edilecek objeler için bir boyut sınırı tanımlayabiliyoruz. İsterseniz sahip olduğunuz “Restore Defaults” butonu ile ayarlarları resetleyebilirsiniz .


 



 


Full-Text indexing özelliği ; istemcilerin kullandıkları programlar da yaptıkları aramaları hızlandırmak için arka planda çalışan bir servistir . Varsayılanda açık olmadığı için ayarlarını da yapamıyoruz. Full-Text indexing ‘ i açmak için aşağıdaki adımları izlememiz gerekmektedir .


 



 


ESM üzerinden Public Folders a geliyoruz ve sağ tıklayarak “Create Full-Text Index” seçeneğini seçiyoruz. Full-Text index , sayesinde kullanıcılar aramalarını daha hızlı yapmaktadır . Ayrıca istemci makinelerin yaptıkları arama , canlı data üzerinden değil , en son “Full-Text Index” şablonu üzerinden yapılmaktadır . Bu değişiklik yapıldıktan sonra artık “Full-Text indexing” sekmesinde değişiklikler yapabiliriz.


 



 


İndexleme servisinin hangi aralıklar ile çalışacağını biz belirliyoruz. Ayrıca hazırlanan index lerin kullanılabilmesi için , “This index is currently available for searcing by clients” kutucuğunu işaretlememiz gerekmektedir .


 



 


Bu bölümde ise , Public Folder ı etkileyen policy leri görebiliriz . Tanımlı hiç policy olmadığı için herhangi bi policy göremiyoruz. Bu sekme ile beraber Ortak klasörlerin ( Public Folders ) depolandığı , depolama birimi ile ilgili bilgileri edinmiş olduk . Şimdi ise Public Folderları incelemeye başlayabiliriz .


 


ESM Aracını açtığımız zaman karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmektedir .


 



 



Bu ekranda standart olarak gelen Public Folders klasörünü görüyoruz. Yukarıda detaylarını gördüğümüz depolama birimi , bu ortak klasör için çalışmaktadır . Yani , standart olarak gelen bu Public Folders dizini altında tutulacak bütün objeler "Public Folder Store" ,altında depolanır .

Buraya kadar ortak klasörler için depolama birimlerini ce temel Tree yapısını gördük . Makalemin devamında ise Public Folder lar üzerinde uygulamalar yapacağım


 


 

 
Gönderildi : 30/12/2008 16:07

(@tezcankarahan)
Gönderiler: 101
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hocam 2003 değil bana Exchange 2007 için lazım.

 
Gönderildi : 30/12/2008 18:43

(@tezcankarahan)
Gönderiler: 101
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hocam bana 2003 değil 2007 Exchange için lazım.


 

 
Gönderildi : 30/12/2008 18:47

Paylaş: