Forum

mx kaydı, Mail pake...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

mx kaydı, Mail paket yapısı

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
455 Görüntüleme
(@gokaykaradaban)
Gönderiler: 19
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar


Exchange server kousunda biraz acemiyim mail olaylarını kavramaya çalışıyorum bu nedenle burdaki makaleler sayesinde  evime exchange server kurdum çalıştırdım şuan bir problemim yok. Fakat deneyimli arkadaşlar bir kaç sorum olacak. Bu mx  kaydı ne işe yarıyor mail gidecek yere varması için neden buna ihtiyaç duyuyor bide bu mx kaydı exchange server'ın olduğu bilgisyardamı açılması gerekiyor yoksa gerçek dns server'damı açılması gerekiyor.


Son bir soru mail paket içeriğini ve yollanmak için send denildikten sonra hangi evreler den geçtiğini anlatabailcek uzman arkadaşlar varsa çok arkadaşın olayı kavramasına yardımcı olabileceğini düşünüyorum.


Teşekkür ederim

 
Gönderildi : 21/09/2008 21:03

(@esersolmaz)
Gönderiler: 3204
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba;


MX kaydının ne oldugunu nasıl oluşturuldugunu ve ne işe yaradıgını aşağıdaki makaleden ögrenebilirsiniz.
http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2008/05/12/dns-doma_3101_n-name-system.aspx


Mail paketinin nasıl gittigini kabaca anlatmaya çalışayım.


Kullanıcı bir yöntemle mail sunucusuna baglanmıştır. RPC oldugunu var sayarsak (microsoft outlook yani) yeni bir mail dediginiz ve yazdınız çizdiniz göndere bastınız işte o anda siz mail sunucusuna verdiginiz pakette fromda sizin mail adresiniz to/cc/bcc kısmında ise alıcıların mail adresleri yazar altındada mailin içerigi vardır diyebiliriz. Mail sunucusu bu paketi öncelikle kuyruguna koyar ve burdan alıcıların @öncesinde ki domain adını DNS servisi ile çözmeye çalışır. @attimtuttum.com olsun mesela mail serverin DNS hizmeti aldıgı kişi bu kendiside olabilir gider önceklile domain in DNS ini bulur ve ondan o domaine ait MX kaydını ister MX kaydındaki ip adresini alır ve o ip adresine kuyrukta tuttugu mail paketini yollar. Bu sayede mail gitmiş olur.


Kısaca bu şekildedir.


İyi günler...

 
Gönderildi : 21/09/2008 22:47

(@gokaykaradaban)
Gönderiler: 19
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba


Cevap için teşekkürler. bir kaç sorum daha olacak 🙂


Dışarıdan mail atanlar benim mx kaydımı internet üzerindeki dns serverdan sorguluyorlar. Localdaki exchange makineme gelmiyorlar anladığım kadarıyla benim ozman içerideki exchange server'ımda mx kaydı açmama gerek yok diye bilirmiyiz  Bu seferde ben şirket içindeki arkadaşlara mail attığımda mx kaydını dışarıdanmı sorgulayıp gelir acaba?

 
Gönderildi : 22/09/2008 00:16

(@esersolmaz)
Gönderiler: 3204
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba;


Öncelikle bilmelisin ki MX kaydı her halükarda gerekli bir kayıttır ki içerdeki kullanıcılarda mail server in kim oldugunu MX kaydından ögrenir.


Sonrasında DNS hizmetini sen içerdeki makina aracılıgı ilede verebilirsin bu durumda içerde açacagın MX kaydına dış dünyadanda sorgular gelebilir.


 

 
Gönderildi : 22/09/2008 00:42

Paylaş: