Haberler

Firefox 77 Güncellemesiyle Gelen Değişiklikler

Mozilla 2 Haziran 2020 tarihinde Windows, macOS ve Linux için Firefox77 güncellemesini yayımladı. Bu güncellemeyle beraber muhtelif güvenlik problemleri ve teknik hatalar düzeltildi, about:certificate sayfası ve WebRender özellikleri geliştirildi.

WebRender büyümeye devam ediyor
Mozilla’nın bir süredir üzerinde çalıştığı WebRender, web sayfalarını render etmek için kişinin işlemcisi yerine ekran kartını kullanan bir sistem. Bu motorun kullanımı; daha yumuşak animasyonlar, hızlı render, çeşitli görsel efektler ve karmaşık gradyanlar gibi özellikleri beraberinde getiriyor. Firefox 67’de başlayan WebRender denemeleri, bugüne kadar sadece sınırlı bir kitleye sunulmuştu. 77 sürümüyle beraber, ortalama 3440×1140 çözünürlüğü destekleyen tüm NVIDIA ekran kartlarına sahip bilgisayarlar WebRender’dan faydalanabilecek.

Güncellenmiş About:certificate sayfası
Takip eden kullanıcılarımızın bildiği üzere, Firefox 71 güncellemesiyle beraber yeni bir sertifika görüntüleme sayfası yayımlamıştı. Bu sayfayla beraber bir sitenin hangi otoriteler tarafından güvenilir sayıldığı görülebiliyordu. Bunun için yeni bir sekme açıp sertifikanın hash kodunu girmek gerekiyordu. Artık Firefox 77 güncellemesiyle beraber about:certificate sayfasını açmanız, detaylı bilgilere erişmeniz için yeterli oluyor.

Diğer düzeltme ve geliştirmeler

  • Firefox ayarlarındaki uygulamalar listesi, ekran okuyucu kullanan kişiler için erişilebilir hâle getirildi.
  • JAWS ekran okuyucuyla güncellenmiş metinlerin raporlanmaması hatası giderildi.
  • Erişilebilirlik araçları kullanıcıları için tarih/saat girişlerinde eksik etiket sorunu vardı, çözüldü.
  • browser.urlbar.oneOffSearches seçeneği kaldırıldı. One-off arama tuşlarını gizlemek için about:preferences#search sayfasından search engines (arama motorları) seçeneğini etkisizleştirmeniz gerekli.
  • Pocket tavsiyeleri, Birleşik Krallık’ta yaşayan kullanıcılar için yeni sekme sayfasına taşındı.
  • JavaScript için yapılan geliştirmeler sayesinde kaynakların hızlıca yüklenmesi ve daha az hafıza kullanması sağlandı. Kaynak haritası desteği artık daha güvenilir hâle geldi.
  • 7 farklı güvenlik sorunu giderildi ve düzeltmeler yapıldı. Aşağıdaki listede bu düzeltmeleri görebilirsiniz.
  • Geri kalan tüm düzeltmeler için bu linke bakabilirsiniz.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu