Forum

Raid kart hakkında
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Raid kart hakkında

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
2,855 Görüntüleme
(@barissaygin)
Gönderiler: 106
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

 RAID 1 destekli bir RAID  kart almak istiyorum, bu konuda 3 sorum var, hic bilmedigim bir konu


1..SCSI diskler için SCSI kart kullanıyoruz, peki RAID kartlar aynı zamanda scsi kart görevi yapan donanımlar mıdır acaba, yoksa sistemlerde hem RAID hem de SCSI kart beraber mi kullanmalıyım?


2..Her marka/model  server icin ayrı ayrı RAID kart kullanmak mı gerekiyor? Yani sonucta PCI yuvasına takılıyorsa bu RAID kartlar, herhangi bir marka RAID kartı hemen bütün sunucların disklerine uygun mudur?


3.Raid kartlar sadece SCSI diskleri mi raid yapmak icin vardır, IDE diskler de RAID yapılabiliyormu?

 
Gönderildi : 28/08/2008 15:06

(@esersolmaz)
Gönderiler: 3204
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba Bariş Bey;


Günümüzde kullanılmakta olan SCSC, SAS, SATA, IDE etc etc disk çeşitleri vardır ve bu diskler ile raid yapmak istenirse bunun için bir controller kart gerekir. Bu kartkarada SCSI kart denir ama günümüzde üretici firmalar destekledikleri RAID modollerini genelde kart isimlerine vererek daha açıklayıcı olmayı hedeflerler.


SCSI kartlar ile değişik kombinasyolar da RAID yapılabilir buna örnek RAID 0 RAID 1 RADI 5 et etc hatta birde fazla metodu aynı andada kullanabilirsiniz.


Hangi disk ile RAID yapılacagına ise controller karar verir bir controller eger sas controller ise o controller ile sas disk kullanmak durumunda kalırsınız.


Kullanıcı bazında ise bir çok anakart üreticisi artık anakartlar üzerinde sata sata2 gibi diskleri kullanım RAID modelleri kullanabilmeye olanag saglamaktadır.


İyi çalışmalar. 


 

 
Gönderildi : 28/08/2008 15:13

(@TarkanAtes)
Gönderiler: 65
Trusted Member
 

Merhaba


 


Cevap 1) Herhangi bir teknolojide (IDE,SATA,SCSI,SAS)  kullanacağınız Raid kart aynı zamanda o teknoloji için arabirim görevini görecektir.


Örneğin : Elinizde 2 adet IDE,SATA,SCSI yada SAS arabirimli disk ve buna uygun Raid kartınız var bu durumda başka bir kontrol kartına ihtiyaç duymadan isterseniz raid olarak istersenizde tek tek (JBOD) kullanabilirsiniz.


 


Cevap 2) Nadir olarak baz marka/model sunucular problem çıkartmaktadırlar.
Bu problemler anakart ve Raid Kart arasında olabileceği gibi Raid Kart ile Sunucu üzerinde bulunan Diskler ilede olabilmektedir.


Cevap 3) IDE,SATA,SCSI,SAS teknolojilerinde Raid yapabilirsiniz.


daha detay bilgi için bir kaç marka belirteyim.


Adaptec
Promise
Highpoint
3Ware


 


.


 

 
Gönderildi : 03/09/2008 19:33

Paylaş: