Forum

veeam Integration w...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

veeam Integration with Storage Systems hakkında

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
959 Görüntüleme
(@muratdemirli)
Gönderiler: 83
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

 

Veeam hakkında kafama takılan birşey oldu. Bu teknolojiyi kullanan ve bilgi sahibi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Veeam üzerindeki "veeam Integration with Storage Systems" sekmesini aktif hale getirdiğimizde storage üzerine snapshot alarak (daha hızlı backup için) işlem yaptığını okudum. Kafama takılan şu:

 

Normalde backuplar dedup özelliği olan storeOnce yada benzerlerine alıyoruz.(Buna yapılabiliyor mu? Bildiğim kadarı ile olmuyor ama sormak istedim)

 

3par, nimble tibp production ortamında kullanılan storage 'ler veeam üzerinde storage infrastructure üzerinden eklediğimiz de LUN'lar gözüküyor. veeam backup jobunda backup repository kısmında 3par Snapshot ( primary storage snapshot only) seçeneği var. 

       Peki alınan yedekler 3par üzerine mi gider yoksa sunucu üzerinde oluşacak olan snapshot mu 3par üzerinde oluşur. Ek olarak bunun hangi Datastore üzerinde alınacağını bizmi belirliyoruz. yoksa HPE  3par Snapshot ( primary storage snapshot only) üzerine gider.

       Eğer yedekler 3par üzerinden herhagi bir LUN yada  HPE  3par Snapshot ( primary storage snapshot only) üzerine gidiyorsa (snapshot değil) daha pahalı bir sistem haline gelmez mi? storeOnce ve türevleri daha fazla dedup ratio yaptığı için maliyet avantajı sağlıyor diye biliyorum.

       Son olarak Datastore 'lar üzerinde çıkan Create Snapshot sekmesi bizim LUN'lar üzerinde HPE  3par Snapshot ( primary storage snapshot only) benzeri bir alan oluşturup o jobun yedeklerinin / yada snasphotlarının gideceği alanı mı belirlemiş oluyoruz.

 

Biraz uzun oldu ama kafamdaki sorulara cevap arıyorum.

 

şimdiden teşekkürler

 
Gönderildi : 10/02/2019 09:08

(@hakankaplanoglu)
Gönderiler: 482
Honorable Member
 

Selamlar,

Normal şartlarda bir yedekleme başlattığınızda, hypervizor üzerindeki sanal sunucudan snapshot alınır ve yedeklenecek veri bu snapshot üzerinden yedekleme kaynağına aktarılır, yedekleme tamamlanır daha sonrasında bu snapshot silinir. 

Storage snapshot kullanıldığında ise snapshot operasyonları storage'taki lun üzerinde gerçekleşir ve yedekleme verisi doğrudan lun üzerinden, yedek alacağınız kaynağa aktarılır. Yedek, storage üzerinde snapshot alınmış lundan okunarak, göstermiş olduğunuz yedekleme alanına yedek oluşturulur.

Bu işlemler tecrübe isteyen operasyonlar olduğu için yapıyı kavramak gerekir. Olası bir hata durumunda lun üzerindeki tüm veriyi kaybetme durumunuz oluşabilir. Eğer böyle bir yapı düşünüyorsanız benim tavsiyem mutlaka danışmak almanız olacaktır.

Tecrübe edinmeniz ve yapıyı anlamanız için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/3party/archive/2018/10/28/veeam-backup-and-replication-data-transport-metotlari.aspx

https://www.youtube.com/watch?v=HusNyExzMGU

https://www.veeam.com/blog/tr/how-snapshots-backups-work-together.html

https://www.veeam.com/tr/dell-storage-solutions.html

 

 
Gönderildi : 10/02/2019 20:02

(@muratdemirli)
Gönderiler: 83
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Öncelikle cevabını için teşekkürler,

 

Az çok mantığını oturtabildim, snapshot daha önce sanal sunucu üzerinde oluyordu ve bu sunucunun performansını etkiliyor aynı zamanda sunucunun bulunduğu datastore da boş alanı dikkat etmek gerekiyordu.

Peki storage snaphot alınca Backup repository kısmında nereye göstermek gerekiyor (mevcut StoreOnce tipi cihaz mı, 3par türü üzerindeki bir lun mu? yada HPE 3PAR Snapshot (Primary Storage snaphot only) yazan yeri mi?

 

( Storage snapshot kullanıldığında ise snapshot operasyonları storage'taki lun üzerinde gerçekleşir )

 

yukarıda belirtiğiniz gibi snapshotlar lun üzerinde alınıyor ise bunu tam olarak hangi lun ve hangi alanda bunu belirliyoruz.? ek olarak bu sadece production storage için mi geçerli? storeonce cihazlarda oluyor mu

 

aşağıdaki video da 4.25 sn de storaonce giden backuplar HPE 3PAR Snapshot (Primary Storage snaphot only) yazan alana yönlendiriyor. Ozaman yedeklerde buraya gitmiyor mu?

https://www.youtube.com/watch?v=Cp97kJUYImw&t=184s

 
Gönderildi : 11/02/2019 02:07

(@hakankaplanoglu)
Gönderiler: 482
Honorable Member
 

Günaydın,

Veeam çok kısa bir süreliğine sanal sunucuda snapshot alır ve bu sunucunun datasının storage üzerinde hangi lunda olduğu bilgisini çeker. Sonrasında ise storage üzerinde belirlemiş olduğu lun üzerinde snapshot alır ve yedeklemeye başlar.

Peki storage snaphot alınca Backup repository kısmında nereye göstermek gerekiyor (mevcut StoreOnce tipi cihaz mı, 3par türü üzerindeki bir lun mu? yada HPE 3PAR Snapshot (Primary Storage snaphot only) yazan yeri mi?

Backup repository ise yedeklemenin saklandığı yerdir. Sizin yapınızda storonce'ı göstermeniz gereklidir.

 
Gönderildi : 11/02/2019 12:24

Paylaş: