Forum

ESX Server daki bir...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

ESX Server daki bir server'ın disk boyutunu arttırmak.

6 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
598 Görüntüleme
(@volkantipi-2)
Gönderiler: 376
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba, birkaç anlatım var ama karışık tam anlamadım. ESX üzerindeki bir server'ın diski doldu ve arttırmam lazım, ayrıca bir tane data server var ona  vmware instruction tool kurdum ve esx deki kurulu server ve ayarlarını görebiliyorum. Mesela şöyle bir komut var "vmkfstools -X 20g guest.vmdk" bunu tam olarak nerde yazmam gerekiyor? ESX server'ın komut ekranındamı yazılacak? Ayrıca birşey indirmem gerekiyor mu?

 
Gönderildi : 09/06/2010 16:38

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Sanal makinenin diskini büyütme işlemi komut kullanmadan da yapılabilir. Sanal makinenizi kapatın ve üzerinde snapshot olmadığından emin olun. Eğer snapshot var ise ve diski büyütmeniz gerekiyorsa öncelikle snapshot ı silmelisiniz. Sanal makinenizin özelliklerine gelip boyutunu büyütmek istediğiniz diski seçtikten sonra yeni disk boyutunu yazıp Ok diyerek kapatın. ESX tarafında diski büyütmüş oldunuz. Ancak eğer işletim sisteminiz Windows Server 2003 ise Extend Volume özelliğini desteklemediğinden arttırdığınız boyutu ikinci bir partition oluşturulabilecek boş alan olarak görecektir. Bunun için sisteminizi kapatıp WinPE imajı ile açalım. Ardından diskpart komutunu verelim.

DISKPART> komut satırında öncelikle boyutunu büyütmek istediğiniz diskinizin bulunduğu volume ü seçmelisiniz. Örneğin;

select volume 0 yazıp ilk volume ü seçelim. Ardından extend komutu ile disk üzerinde ki boş alanı diske katalım. İşlem tamamlandığında exit diyerek çıkabiliriz. Sistemi yeniden başlattıktan sonra açıldığında Windows Server yeni eklenen alanı tanıyacak ve gerekli işlemleri yaptıktan sonra değişikliklerin geçerli olması için sisteminizi yeniden başlatmanızı isteyecektir. Sisteminizi yeniden başlattığınızda diskinizi yeni boyutu ile kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 09/06/2010 16:52

(@volkantipi-2)
Gönderiler: 376
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

Snapshot varmı bilmiyorum nasıl bakabilirim? Ayrıca server 2008 kurulu, dediğiniz şekilde yapmıştım 2-3 sefer kapatıp açtım ama disk boyutu değişmedi.

 
Gönderildi : 09/06/2010 16:57

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

İlgili sanal makinenize gelip sağ tıkladıktan sonra Snapshot seçeneğinin üzerine geldiğinizde eğer Revert to Current Snapshot seçeneği disabled durumda ise snapshot yok şeklinde düşünebiliriz. Ancak bazen snapshot lar silindiğinde dahi diskler snapshot lı gibi kalabiliyor. Bunu da yine sanal makinenize sağ tıkladıktan sonra Edit Settings linkine tıkladıktan sonra açılan pencerede disklerinizin üzerine gelin. Sağ tarafta ki bilgi bölümünde bulunan Disk File bölümünde eğer sanalmakineadi-00000x.vmdk gibi bir ifade görüyorsanız diskleriniz üzerinde snapshot var diyebiliriz. Snapshot olmayan sanal makinede aynı bölüm sanalmakineadi.vmdk şeklinde olacaktır.

Windows Server 2008 Extend Volume özelliğini destekliyor. Yukarıda ki işlemleri tamamladıktan sonra makinenizin Server Manager bölümünden Disk Management a gelin. Boyutunu arttırdığınız diskinizi kullanılan alan ve bir de boş alan olarak iki farklı bölüm şeklinde göreceksiniz. Diskinizin kullanılan bölümüne sağ tıklayıp Extend Volume dedikten sonra boş kalan tüm alan dahil olacak şekilde seçip Ok dediğinizde boş alan ilgili diske eklenecektir.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 09/06/2010 17:08

(@volkantipi-2)
Gönderiler: 376
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

Tamam hallettim çok teşekkür ederim, çok makbule geçti 🙂 İyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 09/06/2010 17:29

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Rica ederim.

İyi çalışmalar...

 
Gönderildi : 09/06/2010 17:44

Paylaş: