Windows Server

CA Database Defrag İşlemi Nasıl Yapılır?

Merhaba, bu yazımda CA Migration yapılması gereken durumlarda, CA defrag işlemi mutlaka yapılması gereklidir. CA defrag işlemi yeni sunucuya CA Migration yaptığınızda eski cert.db dosyanızı kalıntıları ile almamış olmanızı sağlamaktadır. Dolayısıyla içeriği büyük bir dosya oldukça küçülerek ve kalıntıları olmadan yeni CA üzerine taşımalısınız. Peki CA Database nasıl defrag edilir?

Öncelikle yaptığınız bu işlem oldukça önemlidir. Hele ki şirketinizdeki kullanıcılara Wi-Fi için sertifika basıyorsanız. Bu tip bir çalışmayı yapmadan önce CA üzerindeki database’I farklı bir test makinesi üzerine taşımalısınız. Test makinesi üzerinde CA Database defrag işlemini yapıp ne gibi etkileri olduğunu görebilirsiniz. Sonrasında durumunuza göre aynı işlemi canlı CA’I defrag etmek için de kullanabilirsiniz. Gelelim CA database nasıl defrag edileceğine.

İlk yapmanız gereken aşağıdaki komutu çalıştıra yazarak CA (Certification Authority) konsolunu açmak olacaktır.

Certmgr.msc

CA defrag edeceğimizi için öncelikle çalışan servisi All Tasks sekmesinde Stop Service diyerek durduruyoruz.

CA servisimiz durduktan sonra aşağıdaki gibi üzerinde siyah bir kare yani stop işareti belirecektir.

Şimdi yapmamız gereken mevcut çalışmakta olan CA üzerindeki database dosyasına bakmak olacaktır. Bunun için CA sunucusu üzerinde servisin durduğundan emin olduktan sonra komut satırını açmalısınız. Ona göre artık defrag işlemine geçebilrsiniz.

Ardından aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi kodu girmelisiniz. Kopyalamanız sorun olmasın diye kodu aşağıda da belirtiyorum.

Esentutl -d c:\Windows\System32\Certlog\Caismi.edb

Görüldüğü gibi CA defrag işlemi başlamıştır. CA’inizin defrag işlemi bittikten sonra mevcut database, defrag edilmiş olan database ile değiişecektir.

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi yeni CA database defrag edilerek taşındı. Kaç saniyede işlemin tamamlandığı da yazmaktadır.

Size yazının başında belirttiğim gibi oldukça önemli bir iştir. Mevcut CA’iniz üzerinde bir sorunj meydana gelirse dönüşü oldukça zor olacaktır. Defrag işlemine başlamadan önce 121GB olan CA database boyutu, defrag işlemi sonrasında 2.5 GB boyutuna düşmüştür. Artık kalıntılar olmadan daha sağlıklı bir database edinmiş olduk.

Artık aşağıdaki şekilde certmgr.msc içerisine giriş yaparak durdurmuş olduğumuz CA servisini yeniden Start edebiliriz.

Bu yazımda Certification Authority üzerinde defrag işlemini nasıl yaparız, onu anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileğiyle. Bir dahaki makalemde görüşmek üzere.

Dağcan Nural

1988 İstanbul doğumluyum. Bilgisayar dünyasına olan hayranlığım çok küçük yaşlarda başladı. Bu sebeple sistem alanında kendimi geliştirmeye karar verdim. Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. 2005 yılında Bilge Adam Sistem & Network Mühendisliği eğitimi aldım. Hemen ardından IT dünyasına giriş yaptım. Collezione şirketinde 2006 - 2018 yılları arasında Sistem Uzmanı olarak görev yaptım. 2018 Temmuz ayından beri LCWAIKIKI şirketinde System Engineer pozisyonunda çalışmaktayım. Sektörde 17 yıllık deneyime sahibim. Birçok önemli projede görev aldım. Linkedin üzerinden profilime ulaşabilirsiniz. Bilgi ve tecrübemi bu blog üzerinde paylaşıyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu