Blog

Buluta Geçiş (Cloud Migration) Nedir? İşletmeler İçin Neden Önemlidir?

İş açısından kritik altyapıyı, yazılım platformlarını ve uygulamaları buluta taşımak, tipik bir işletmenin takip edeceği en yüksek riskli projelerden biridir. Buluta geçiş, herhangi bir dijital dönüşüm biçimi için neredeyse bir ön koşul olsa da, bulutu benimsemenin BT bütçeleri üzerindeki devam eden derin bir etkisi vardır.

Deloitte’a göre ise buluta geçişte 2019’a göre %20’lik bir artış olsa da, 2020’de CIO’ların üçte ikisi, BT harcamalarının en önemli nedeni olarak genel buluta geçişi göstermiştir.

Bulut Geçişi (Cloud Migration) Nedir?

Buluta geçiş yani cloud migration; dosyaları, verileri, uygulamaları ve diğer kritik dijital iş sistemlerini buluta taşıma işlemidir.

Buluta geçiş yaptığınızda, internet üzerinden herhangi bir etkin bilgisayardan veya başka bir cihazdan dosyalara erişme ve görevleri gerçekleştirme yeteneğine sahip olursunuz.

Bu yüzden işletmeler, son kullanıcı deneyimini iyileştirmek, maliyetleri optimize etmek ve daha esnek ve çevik bir işletme oluşturmak için kritik görev iş yüklerini buluta geçirir. Buluta geçiş, bir bulut sağlayıcısından diğerine geçiş sürecini tanımlamak için de kullanılabilir.

Buluta geçiş basit bir iş olmasa da, dönüşümün potansiyel avantajları ve maliyet tasarrufları, işletme ve kapsayıcı dijital operasyonları için çok değerli olabilir.

Buluta Geçiş Nasıl Yapılır?

Başarılı buluta geçiş stratejileri; doğru insan, süreç ve teknoloji kombinasyonunu gerektirir:

Kişiler: Danışmanlar, derinlemesine rehberlik sağlayabilir ve her işletmenin ihtiyaçlarına uygun özel çözümler oluşturabilir.

Süreçler: Envanter ve temel değerlendirmelerle başlayan ve ardından iş süreci modellemesinden önerilere kadar ilerleyen çok aşamalı bir yaklaşımdır.

Teknolojiler: Bağlantılı bir çoklu bulut platformu, işletmelerin analitik için tercih ettikleri bulutları ve teknoloji yığınlarını kullanmalarını sağlar.

Bulut Geçişinin Avantajları Nelerdir?

Buluta geçişin en önemli avantajlarından bazıları aşağıdaki şekildedir:

1. Geliştirilmiş Maliyet Tasarrufu

Buluta geçiş yapan işletmeler, genellikle BT operasyonlarında ve devam eden bakıma ayrılan harcama miktarında büyük bir düşüş görür. Pek çok bulut sağlayıcı, sürekli yükseltmeler ve diğer bakımlarla ilgili hizmetler gibi özellikler sunduğundan, bu çalışanlarınıza, daha kritik görevler veya diğer yenilikçi görevler üzerinde çalışmak için zaman kazandırır.

2. Daha Yüksek Ölçeklenebilirlik

Buluta geçiş, yük dengeleme, maliyet hızlandırma veya bant genişliği konusunda endişelenmenize gerek kalmadan uygulama ve hizmet dağıtımlarının boyutunun büyük ölçüde artırılabileceği anlamına gelir. Bu, ek fiziksel hizmetler veya diğer ağ donanımı satın alma endişesi olmadan daha hızlı dağıtım döngüleri sağlayabilir, iş yükü boyutunu artırabilir ve daha büyük bir müşteri deneyimi sağlayabilir.

3. Artan Esneklik

Dijital operasyonlar bulutta yürütüldüğünde, ekipler verilere herhangi bir yerden erişebilir ve kullanmayı sevdikleri araçları ve hizmetleri belirli bir fiziksel konumda olmak zorunda kalmadan veya bir araç alt kümesiyle sınırlı kalmadan kullanabilir. Bulutta faaliyet gösteren işletmeler, konumları ne olursa olsun operasyonları merkezileştirme yeteneğine sahiptir, bu da uluslararası alanda yeni ofisler açmanın veya çalışanların uzaktan çalışmasına izin vermenin zorluğunu başarmayı çok daha kolay hale getirir.

4. Hızlandırılmış Performans

İşletmeler şirket içi hizmetler yerine bulut hizmetlerinden yararlandığında, verilerine büyük ölçüde her yerden erişilebildikleri için en yüksek kalitede hizmetlerle tutarlı bir müşteri deneyimi sunmaları çok daha kolaydır. 

BT ve yazılım geliştirme açısından ekipler, otomasyonu mevcut süreçlerle birleştirebilir ve bir düğmeye basarak sürekli olarak yeni ürünler, özellikler veya güncellemeler dağıtmak için bulut araçlarını kullanabilir. Bu, iş birimleri arasında sürekliliğin korunmasına yardımcı olur ve müşterilerin üründen ve deneyimden memnun kalmasını sağlar.

Buluta Geçişin Zorlukları Nelerdir?

Buluta geçişin zorluklarından bazıları aşağıdakileri içerir:

İnsanlar: Hibrit altyapıyı yönetmek, operasyonlar için karmaşıklığı artırır ve iş akışlarını değiştirir.

Teknoloji: Şirket içi ve bulut altyapısını aynı anda yönetmek, işi izleme, destekleme ve güvence altına almanın karmaşıklığını artırır.

Süreçler: Hibrit buluta veya çoklu buluta geçiş, altyapıyla ilgili olaylarda üstel bir artış anlamına gelir. Bu, giderek daha fazla dağıtılan bir ekiple birleştiğinde operasyonel karmaşıklığı artırır

Buluta geçiş bir gecede gerçekleşmez. Çalışanlarınızın, teknolojinizin ve süreçlerinizin dönüşümle paralel çalışmasını sağlamak, geçişin başarısının en büyük anahtarıdır. Bu üç anahtardan herhangi birini kaçırmak, dönüşüme zarar verir ve başarıya giden yolu yavaşlatır.

Buluta Geçiş Stratejileri

Buluta geçiş yapmak, hangi hizmetlere ihtiyacınız olduğunu ve eski uygulamaları bulut teknolojisiyle nasıl bağdaştıracağınızı anlamanızı gerektirir. Çoğu zaman, satıcılar eski yeteneklerden daha üstün olan bulutta yerel yetenekler sunar; bu durumlarda işletmeler mevcut teknolojilerini revize etmeyi, yeniden düzenlemeyi veya değiştirmeyi seçebilir.

Aşağıda buluta geçiş için yaygın stratejileri bulabilirsiniz:

Rehost (Yeniden Barındırma) — İşletmeler kod tabanlarını bir bulut ortamına taşıyabilir, dağıtabilir ve bulutta uygulamayı destekleyen küçük yapılandırmalarla işlerine devam edebilir.

Revising – Replatforming (Gözden Geçirme veya Yeniden Platform Oluşturma) — Bazen bir işletmenin uygulaması, kod tabanını veya bulut ortamı optimizasyonunu genişletmek için kısmi bir yeniden yazma gerektirir. Yeniden platform oluşturma işleminden sonra kod, bulut ortamında yeniden barındırılır.

Refactor — Refactor stratejileri, uygulamanın eski ortamından daha üstün olan bulutta yerel özelliklerden yararlanmak için uygulamanın tamamen yeniden yazılmasını gerektirir.

Repurchasing – Replacing (Yeniden Satın Alma veya Değiştirme) — Bir uygulamayı yeniden düzenlemek zaman alıcı ve maliyetlidir. Uygulama tescilli değilse, bunun yerine muhasebe gibi standart bir işlevi yerine getiriyorsa, eski uygulamayı kullanım dışı bırakmak ve onu bulutta yerel SaaS tabanlı yeni bir platformla değiştirmek daha faydalı olabilir.

Revisiting and Retiring  (Yeniden Ziyaret Etme ve Kullanımdan Kaldırma) — İşletmeler, buluta geçirmeye karar verdikleri uygulamaları kategorilere ayırabilir. Buluta ait olmayan ve şirket içi altyapıda kalması gereken belirli uygulamalar, artık bir amaca hizmet etmeyen veya güncelliğini yitirmiş diğer eski uygulamalar kolayca kullanımdan kaldırılabilir.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu