Donanım

Synology NAS Ürününe İşletim Sistemi Kurulumu – Bölüm1

 

Bu makalemizde Synology firmasının üretmiş olduğu bir nas cihazının genel incelemesi ile sistem kurulumunu ele alacağız. Synology evdeki basit kullanımdan, kurumsal ölçekteki kullanımlara kadar farklı modellerde Nas cihazları ile pazarda yer almaktadır. 400 TB civarına ulaşan kapasitelerdeki cihazlardan evde basit kullanım için tasarlanmış cihazlara kadar geniş bir seri sunmaktadır. Bunlardan birkaç tanesinin resimlerini yüksek özellikten basite doğru aşağıda paylaşıyorum.

clip_image002

clip_image004

clip_image006

clip_image008

Genel birkaç modeli sizinle paylaştım. Şimdi biz üzerinde derinlemesine analizler yapacağımız modele göz atalım.

clip_image010

clip_image012

clip_image014

clip_image016

Yukarıda yer alan temel seviyede bir ürün olan DS211J modelidir. Üzerine 2 adet disk takılabilmekte olup 1 adet Rj45 bağlantısı ve 2 adet usb bağlantısı bulunmaktadır. Bu portlar standart olmayıp tek gelişmiş serilerde yedekli ve fazlalaştırılmış portlar ile birlikte 400 TB seviyelerine çıkabilmek için disk üniteleri bulunmaktadır.

Synology ürünlerinde kullanabileceğiniz disk modelleri, kurulabilecek işletim sistemi gibi bilgilerin tamamına firmanın kurumsal sitesinden ulaşabiliriz. Biz elimizdeki model için bunları nasıl yapacağımıza bakalım.

İnternet sitesi üzerinde yer alan “products” menüsünden modelimizi seçelim.

clip_image018

Ürünümüze ait olarak açılan sayfa üzerinde ürünümüzle ilgili resimleri, performans ölçümlerini, özelliklerini, kullanabileceği disk marka ve modellerini kurulum dosyalarını bulabilir ve işlemleriniz için kullanabilirsiniz. “Compatibility” menüsünden ürünümüzün kullanabileceği cihaz türlerini görebiliriz.

clip_image020

Açılan ekranımızda ürünümüze bağlanabilecek olan cihazlar var ise bunları üzerine tıklayıp hangi marka ve model olarak almamız gerektiği bilgisine ulaşabiliriz. Biz cihazımıza takabileceğimiz disk marka ve modellerini görebilmek için “Hard Drive” menüsüne tıklayalım.

clip_image022

Açılan ekranda yer alan disk marka ve modelleri test edilmiş olup bunları kullanmamız durumunda daha iyi performans elde edebilir ve sorunlarımızı minimize ederek iş yükümüzü azaltabiliriz.

clip_image024

Synology firmasına ait bir ürünü veya daha üst serilerden bir ürünü aldığımız zaman ürünü aktif olarak kullanabilmek için üzerinde işletim sistemi yazılımı ve bu yazılımı yüklemek için bir tool gelebilir. Bu gelen tool kurulabileceği gibi direkt olarak cd veya bulunduğu yol üzerinde kurulmadan çalıştırılabilir. Biz bu tool ile synology cihazımızın içine işletim sistemi kuracağız. Daima son versiyonu kullanmak bize artılar kazandıracaktır. Bu nedenle yükleme mediası ile gelen kurulum dosyalarını değil internet üzerinden download edeceğimiz en son versiyon kurulum dosyalarını kullanacağız. “Support” menüsünden “Download Center” linkine tıklayalım.

clip_image026

Açılan sayfadan kendi cihazımıza ait modeli seçelim.

clip_image028

Bir sonraki ekranımızda dokümanlardan android uygulamalara kadar indirme yapabileceğimiz ürüne ait bir çok veri ekranı karşımıza geldi. Biz bunlardan resimde seçili olan DSM ve Synology Assistan ürünlerini indirelim.

clip_image030

DSM: Synlogy ürünlerinde kullanılan işletim sistemidir. Bir nevi Synology tarafından ürünleri için geliştirilen firmware yazılımıdır.

Synology Assistant: Bu yazılım Synology cihazımızı network üzerinden bulup firmware yüklemesi yapar.

İndirmiş olduğumuz Synology Assistant yazılımını kuralım klasik ekranlar olduğu için “İleri” ile geçelim.

clip_image032

clip_image034

clip_image036

clip_image038

clip_image040

Kurulumumuz tamamlandı. Cihazımızı network üzerinden veya doğrudan bilgisayarımıza bağlayalım ve açalım. Açılma işlemi 1 dakika sürecektir. Status ışığı yeşil yandığında “Ara” butonuna tıklayalım. Cihazı görebilmek için bilgisayarımıza ip vermemize veya cihaza özel bir ip tanımlaması yapmamıza gerek yoktur. Yazılımımız otomatik olarak cihazımızı bulup listeleyecektir. Arama işlemi yapıldı ama sonucunca cihazımız bulunamadı.

clip_image042

Bilgisayarımızda yer alan işletim sistemi firewall veya virüs programının engelleme durumuna karşın geçici süre ile firewall ve anti virüs yazılımını devre dışı bırakalım.

clip_image044

Tekrardan “Ara” butonumuza bastığımızda cihazımızın bulunduğunu üzerinde yüklü olan sistemden, seri numarasından mac adresine kadar detaylı bir bilginin bize sunulduğunu göreceğiz.

clip_image046

Şimdi cihazımıza indirmiş olduğumuz “Pat” uzantılı firmware yüklemesini gerçekleştirerek DSM işletim sisteminin ayağa kalkmasını sağlayabiliriz. Cihazımız üzerinde sağ tıklayarak “Yükle” butonuna basalım.

clip_image048

Karşımıza gelen ekrandan “Gözat” butonuna tıklayarak dosya yolumuzu gösterilim.

clip_image050

Dosyamızı seçerek “Aç” yapalım.

clip_image052

Dosyamızı seçtikten sonra “İleri” butonuna tıklayalım.

clip_image054

Kurulum sonrası cihazımıza güvenli olarak login olabilmek için içinde standart olarak gelecek olan “Admin” kullanıcısına bir parola belirleyelim “İleri” butonuna tıklayalım.

clip_image056

Cihazımızda daha önce bir yapılandırma olma ihtimaline karşın aşağıdaki uyarı gelmektedir. Biz temiz bir kurulum yaptığımız için “Tamam” butonuna tıklayarak ilerleyelim.

clip_image058

Cihazımıza erişebilmek için network üzerinde kullanılmayan bir ip adresi ve cihazımızın güncelleme alabilmesi veya farklı hizmetler sunabilmesi için internete girebilsin diye ağ geçidi ve dns verelim. ”Bitir” butonu ile kuruluma başlayalım.

clip_image060

Kurulum başladı 15 dakika gibi bir sürede işlemler tamamlanacaktır.

clip_image062

Kurulum işlemi tamamladı. “Kapat” butonu ile DSM işletim sistemi yükleme işlemini tamamlayalım.

clip_image064

Görüldüğü gibi cihazıma kurulum sonrası versiyon bilgileri v.s. aktarıldı.

clip_image066

Cihazımıza network üzerinden erişebilmek için kendi bilgisayarımıza Synology cihazımıza verdiğimiz ip adresi bloğundan bir ip adresi verelim.

clip_image068

Cihazımızın ara yüzü sorunsuzca karşımıza geldi. 5000 portu üzerinden bağlantı sağlanıyor bu opsiyonel bir ayar olup değiştirilmesi mümkündür. Ayrıca bizim cihazımız ev tipi bir cihaz olduğu için tek nic yani tek ip üzerinden giriş sağladık. Gelişmiş olan modellerde birden fazla nic bağlantı yuvası yer almaktadır. Bu bize cihazımıza farklı ip adreslerinden erişim imkanının yanında nic teaming ve Jumbo frame özelliği sağlamaktadır.

Cihazın performansının yanında güzel özellikleri bulunmaktadır. Bunlara bu temel inceleme ve kurulum makalemizden sonraki serilerde değiniyor olacağız.

clip_image070

Cihazımıza login olduktan sonra aşağıdaki gibi sade bir ekran bizi karşılamaktadır. Bu ekranımız üzerinden login, log out, cihazın sağlık durumu hakkında bilgi, ram ve cpu kullanım oranları ve menülere erişim için yer alan kısa yollar yer almaktadır.

clip_image072

Bu makalemizde yukarıda belirttiğimiz gibi Synology ürünümüze genel bakış yaptık, elimizde yer alan ürün dışından Synology firmasının üst segment ürünleri olduğundan bahsettik. Synology cihazımızı nasıl aktif edeceğimiz noktasına değindik. Şu anda yolun başında gibiyiz cihazımızın yapabildikleri ve özellikleri noktasındaki makalelerimize diğer serilerimizde devam edeceğiz. Yararlı olması dileği ile.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu