Microsoft Azure

Azure Windows Virtual Desktop Monitoring Bölüm-3

Azure Windows Virtual Desktop servisi için Azure Monitoring ile BT uzmanlarının Azure Windows Virtual Desktop ortamlarını anlamamıza yardımcı olan Azure Monitoring altında workbook’lardan oluşturulmuş bir izleme ekranı sunmaktadır. 

Mevcut sorunları hızlı bir şekilde belirleyebilmek ve her bir session host üzerinde neler olup bittiği hakkında görünürlük kazandırabilmek bununla birlikte her bir session host üzerinde kullanılabilirliği, etkin oturum sayılarını izleyebilmekteyiz.

İster direct istersek pooled olarak yapılandırılmış olan Azure WVD üzerinde çalışan session host’ların çalışma süresi durumunu görüntülememize olanak sağlamaktadır.

Azure Monitoring için gereksinimler aşağıda belirtildiği şekildedir ;

Azure Windows Virtual Desktop servisi kullanabilmek için aşağıda belirtilen adımların uygulanması ve dağıtımlarının yapılması gerekmektedir.

  • İzlemeniz gereken tüm Windows Virtual Desktop ortamları için Azure Resource Manager ile uyumlu olan en son Windows Virtual Desktop versiyonu kullanılmalıdır.
  • En az bir yapılandırılmış Log Analytics Workspace oluşturulması gerekmektedir.
  • Log Analytics Workspace için performans ve anlamlı değerleri alabilmek için aşağıda tanımlanan performans ve event verilerinin etkinleştirilmelidir.
    • Tüm gerekli performans sayaçları
    • Windows Virtual Desktop için Azure Monitor ‘de kullanılan tüm performans metrikleri veya olayları.
    • İzlemek istediğiniz ortamdaki tüm nesneler için Diagnostic Tool verileri.
    • İzlemek istediğiniz ortamdaki Virtual Machine (VM) üzerinde Monitoring (OMS Agent) kurulumlarının yapılması.

Azure Windows Virtual Desktop Servisi’nin izlenmesi için mimari tasarım aşağıda gösterilmiştir.

Azure Windows Virtual Desktop Servisinin izleyebilmek için gerekli konfigürasyonları yapmak için Azure portal üzerine geçiyoruz.

Öncelikle gereksinimlerimizden ilki olan Azure Log Analytics workspace oluşturarak çalışmaya başlayacağız. Daha önce oluşturulmuş bir Log Analytics Workspace’e sahipsek yeni bir workspace oluşturma ihtiyacımız olmayacaktır.

Azure Portal üzerinde Log Analytics workspaces sayfasına gerçiyoruz ve Add seçimi yaparak yeni bir workspace oluşturmaya başlıyoruz.

Oluşturacağımız workspace hangi resource group altında olacağını ve yeni oluşturacağımız workspace için isimlendirmemizi yaparak sonraki adıma geçiyoruz.

Gelen ücretlendirme ekranımızda kullandıkça öde yöntemi ile ilerliyoruz. Burada Log Analytics ücretlendirmesi için detaylara aşağıda belirtilen link üzerinden erişebilir ve incelemelerinizi yapabilirsiniz.

https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=871069

Validation ile ilgili bir sorun olmadığını gördükten sonra Create seçimini yaparak Log Analytics Workspace oluşturmuş olacağız.

Oluşturmuş olduğumuz Log Analytics üzerinde maliyetlendirme ile ilgili olarak Daily Cap konfigürasyonunu yapmanızı öneririm. Bildiğiniz üzere Log Analytics çektiği data miktarına göre ücretlendirme yapmaktadır. Bir önceki adımda da oluştururken kullandığımız kadarlık ücretlendirmeyi seçmiştik. Herhangi bir sürpriz ile karşılaşmak istemiyorsak ve kurum içerisinde bütçelendirmesini yaptığımız maliyetleri kontrol altında tutabilmek için Usage and estimated cost altında yer alan Daily Cap seçimini yapıyoruz.

Gelen ekranımızda Daily Cap durumunu On durumuna getirerek günlük çekilecek data miktarını da 10 GB ile limitledim. Günlük sunucu başına çekilen data miktarı 3 GB gibi bir öngörü bulunsa da bu data miktarı yapılan performans metriklerine ve hangi aralıklarda veri toplandığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Bununla birlikte yine Data retention tabından da ilgili geçmiş datanın ne kadar süre tutulacağını da belirleyebilirsiniz.

Burada ilgili tanımlamaları yaptıktan sonra Azure Windows Virtual Desktop servisi üzerine geçiyoruz ve ilgili konfigürasyonları yapmaya devam edeceğiz.

Dağıtımını gerçekleştirdiğimiz Azure Windows Virtual Desktop servisimiz altında yer alan CozumParkPool isimli havuzumuza geçiyoruz ve Diagnostic Settings tabına geçiyoruz.

Diagnostic ayarları altında hangi kategori yer alan verileri toplayacağımızı, topladığımız bu verileri ise daha önce oluşturmuş olduğumuz CozumParkWS isimli log analytics’e gönderiyoruz. Burada yaptığımız konfigürasyonlar sırasında Insight ile ilgili register hatası alırsanız Subscription altından Resource Provider altından Insight bileşenini Re-register işlemi yapmalısınız.

İlgili Diagnostic ayarlarını da yaptıktan sonra şimdide Azure Monitoring altına geçeceğiz ve Azure Windows Virtual Desktop altında yer alan sanal makinelerimizi monitor agent yüklemesini gerçekleştireceğiz.

Ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere daha önce dağıtmış olduğumuz session hostlarımızı bu ekranda görebiliriz. Bizler kurulum için tek bir sanal makine oluşturduğumdan dolayı tek makine olarak görmekteyim. Enable seçimini yaparak Azure Monitor Agent kurulumlarını gerçekleştireceğiz.

Azure WVD altında yer alan Session Host’lar üzerine Monitoring agent kurulumlarını tamamladıktan sonra yeniden Azure WVD servisine geliyoruz. Ekran görüntüsünde de görüleceği gibi Insight seçimini yapıyoruz ve workspaces üzerinde gerekli konfigürasyonları gerçekleştireceğiz. Bunun için sizlerde aşağıda tabloda yer alan performans metriklerini ekleyerek devam edebilirsiniz. Fakat ben burada gerçekten Azure WVD servisi için gerekli olan konfigürasyonları ekleyebilmek adına bu yoldan gidiyorum.

Insight sekmesine geldikten sonra yukarıdaki ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere Configuration workbook seçimini yapıyorum.

Gelen ekranımızda Session Host data Settings tabına geçtikten sonra ilgili konfigürasyonlar için nelere ihtiyacımız olduğu Missing Counter altında gördüğümüz metrikleri daha önce oluşturduğumuz Log Analytics workspace üzerinde ekleyerek bu verileri collect etmeye başlamamız gerekmekte. Yine bu sayfamızda yer alan Configure performans counter seçimini yaparak doğrudan bu metrikleri ekleyebiliriz.

Appy config seçimini yaptığımız ihtiyacımız olan performans metriklerinin collect edilmesi için gerekli konfigürasyonlar yapılıyor olacak. Deploy ettikten sonra eksik herhangi bir metrik var ise bunları da yine aynı sayfamız üzerinde görebilir ihtiyaç duyduğumuz eksik counter’larda manuel olarak eklenmesi gerekmekmektedir.

Aynı sayfamız üzerinde yer alan Windows event logların toplanması içinde aynı işlemleri tekrarlayacağız. Burada da yine eksik olan herhangi bir event missing olarak görülür ise yine Log Analytics workspace altından manuel olarak eklenmesi gerekmektedir.

İlgili konfigürasyonları yaptıktan sonra sayfamızı yenilediğimizde yukarıda ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere ihtiyacımız olan metriklerde eksik bir şey olmadığını göreceğiz.

Performans metriklerinde olduğu Event loglar için de aynı ekranı görebiliyor olmamız gerekmekte.

Bütün konfigürasyonlar yapıldıktan sonra artık Azure WVD Monitoring hizmetimizi de devreye almış ve yapımızı detaylı bir şekilde izleyebilmekteyiz.

Böylelikle Azure Windows Virtual Desktop servisimizin Monitoring kurulum ve konfigürasyonunu da tamamlamış durumdayız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu