Microsoft Azure

Azure Dev/Test Planlarına Göz Atalım

Azure’daki Geliştirme/Test ürün ortamlarına bakarken, hem Microsoft Müşteri Anlaşması (MCA) hem de Kurumsal Anlaşma (EA) faturalandırma hesabı türlerinde mevcut olan Kurumsal Geliştirme/Test için Azure Planı abonelik türünü seçmeyi düşünüyor olabilirsiniz.
Bu plan geliştirme ar-ge ortamınız için uygun mu ne yapacağiz ? gibi sorularınızın cevabını bu makalede alacaksiniz.

Geliştirme/Test Kurumsal Azure Planını kullanmanın bilmeniz gereken birkaç avantajı vardır, ancak bunlara girmeden önce bu avantajlara göz atalım:

Aşağıdakileri içeren DevTest için Azure Planını kullanarak geliştirme ve test iş/ürün/canlı ortamlarınızı Azure’da çalıştırabiliriz:

  • Windows 8.1 ve Windows 10/11 imajları da dahil olmak üzere galerideki özel DevTest imajlarına erişim.
  • Azure Sanal Makineler, Azure Uygulama Hizmeti, Azure Bulut Hizmetleri, Azure HDInsight, Azure Logic Apps ve Azure SQL Veritabanı üzerinde Windows çalıştıran Geliştirme Testi sistemlerine erişim dev ortamı olduğu için biraz giriş seviye performansda çalişiyorlar.
  • Azure portalı aracılığıyla merkezi yönetim.
  • Birden fazla abonelik oluşturma yeteneği, planı geliştirme ekipleri için ideal kılar. (farkli iş ortakları ile ortak çalişmaya uygun tabi azure aboneliği var ise )

DevTest planına baktığınızda şu özellikle dikkatinizi çekecek:
Azure Sanal Makineler, Azure Uygulama Hizmeti, Azure Bulut Hizmetleri, Azure HDInsight, Azure Logic Apps ve Azure SQL Veritabanı üzerinde Windows çalıştıran Geliştirme Testi ekonomisi. Azure aboneliğiniz var ise zaten ordanda gelen servisleri tekrar almaniza gerek yok o aboneliğin kaynaklarını kullanabilirsiniz extra bir ücret ödemenize gerekte yok daha da fazla tasarruf edebilirsiniz.

Bunun anlamı, örnek olarak Windows çalıştıran Azure Sanal Makineleri gibi öğeler için sizden İşletim Sistemi (İşletim Sistemi) lisans maliyetleri tahsil edilmeyecektir , yani aslında bir Linux iş yükü çalıştırıyormuşsunuz gibi aynı maliyet, SQL hizmetleri. Ancak bu, zaman içinde bu hizmetleri çalıştırma maliyetinde büyük bir fark yaratabilecek standart hizmetleri kapsayan az sayıda kaynaktır (Microsoft Azure tarafından sunulan tüm hizmetlerle karşılaştırıldığında) .

Azure’da hızlı, yalın ve son derece güvenli geliştirme/test iş ortamları sağlayın ve üretim iş yüklerinize kıyasla önemli miktarda maliyet tasarrufu sağlayın. Geliştirme/test indirimli fiyatlarınız, Visual Studio aboneliğinizi sürdürdüğünüz sürece devam eder.

Bunun hedeflenen kullanım MCA veya Microsoft ile Kurumsal Anlaşmaları olan kişiler olsa da, bu Visual Studio aboneleri için PayAsYouGo/DevTest ile Geliştirme/Test abonelik yoluna bir kredi kartıyla da alabileceğinizi belirtmekte fayda var. aşağıdaki hususlara dikkat edin ama.

CSP’nin (Bulut Çözüm Sağlayıcısı) şu anda bir DevTest teklifi yoktur, ancak Kullandıkça Öde rotasına geri dönebilirsiniz. ben kullandikca ödeyi tercih ediyorum çünki dev ortami her zaman açik kalmak zorunda değil geliştirme ya ara verdiğimde sistemi kapatiyorum ve kullanmadiğim zamanlarda tasarruf etmiş oluyorum.

Dikkat etmemiz gereken hususlara gelicek olursak

Artık DevTest planlarının bazı avantajlarını bildiğimize göre, bazı kişilerin ya bilmediğini (ve bu aboneliklerin peynir ekmek gibi kuruluşlar arasında dağıtıldığını) ya da kafalarının karıştığını akılda tutmamız gereken birkaç şey var.

Geliştirme ortamım çok yavaş ?
Unutmayın: Geliştirme/Test planı yalnızca uygulamalarınızı geliştirmek ve test etmek için tasarlanmıştır. büyük ve hacimli işler yada yüke girecek şekilde bir gücü yok oranları ve limitleri dahilinde işlem iş yapabilir önemli olan uygulamanı kodlayıp canlı ya çikarip test edebilmek sonraki adimda gerçek ortamdaki kaynaklarda ilgili yük testi yada stress testlerini yapabilirsin.

Kullandıkça Öde aboneliği yerine Geliştirme/Test abonelik türünü seçerken göz önünde bulundurmanız gereken hususlar şunlardır:

  • Geliştirme/Test Azure Planı, finansal olarak desteklenen bir hizmet düzeyi sözleşmesi (SLA) içermez . Bunun tek istisnası Azure DevOps, Azure Monitor ve Visual Studio App Center’dır. Bu aboneliğin tüm amacı, size hizmetleri deneme ve test etme olanağı sunmaktır; üretim iş yüklerini veya hizmetlerini ÇALIŞTIRMAMAKTIR.
  • Yalnızca standart aboneliklere sahip etkin Visual Studio aboneleri, Kurumsal Geliştirme/Test aboneliği kapsamında çalışan Azure kaynaklarını kullanabilir (evet, doğru, kaynakları değiştirme/oluşturma/silme erişimi olan herkesin Visual Studio abonesi olması gerekir). Genellikle insanları tutan şey budur; Lisanssız kullanıcıların abonelik kullanımını engelleyen teknik bariyerler bulunmamasına rağmen yine de lisans sözleşmesine uymanız gerekmektedir. Şunu da belirtmekte fayda var; son kullanıcılar, platform üzerinde oluşturduğunuz uygulamalara lisans gerektirmeden de geri bildirimde bulunabiliyor veya kabul testleri gerçekleştirebiliyor.
  • DevTest abonelikleri de işlem kotasıyla sınırlıdır; yani işlem kotası kısıtlamaları daha kısıtlayıcıdır (yani DevTest aboneliklerinde 10 çekirdek, geliştirme testi olmayan aboneliklerde ise 350 kota sınırı vardır)
  • Hangi abonelik türünü kullanacağınıza karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken iki temel husus bunlardır; ilgili Visual Studio aboneliklerine sahip bazı ekipler için DevTest’in iyi çalışacağını, ancak diğerleri için Kullandıkça Öde’nin doğru seçim olacağını göreceksiniz – ortamınız her iki abonelik türünün bir karışımıyla sonuçlanabilir – bunun net olduğundan emin olmak lazim abonelik lisansı türü nedir, buna örnek olarak ben genellikle aboneliklerin önceden oluşturulmuş kullanıma hazır halde durmalarını ve ‘PLACEHOLDER-PAYASYOUGO’ veya ‘PLACEHOLDER-DEVTEST’ gibi bir isim vermelerini tavsiye ediyorum, ancak bunun için Etiketleri de kullanabilirsiniz ama isim vermek daha kolay kaynakların hangisinin ne kullandiğini daha rahat anlarsiniz.

Ele alacağım son şey ise Visual Studio abonelerinin gerçekte ne anlama geldiğidir. Bunu yapmak için Visual Studio aboneliklerine bir göz atacağız .

Sayfada aşağı doğru giderseniz tüm Visual Studio abonelik türlerini içeren bir açılır liste göreceksiniz.

Azure Geliştirme/Test aboneliği kullanıcısı olarak uygun olup olmadıklarını görürsünüz. Bunu kolaylaştırmak için işte güncel bir tablo:

Bu tablo dolar cinsinden olduğuna bakmayin Türk lirasi üzerinden de çalişabilirsiniz kuruluşun anlaşmasına görede değişebilir sponsorluk alabilirsiniz yada startup programlarındanda faydalanabilirsiniz kendi başima öğreneceğim yada öğrenciyim diyorsanizda bol bol azure eventleri oluyor bu eventler ile 6 aylik test planı kullanma imkanlarınıda yakalayabilirsiniz.

Kaynak bağlantıları aşağida paylaşiyorum sistemler anlık değişebilir güncellenebilir ordan daha net bilgiler edinebilirsiniz (Çoğuda Türkçe )

Ercan KURT

Uzun yılların birikimiyle sistem, network ve DevOps alanlarında derinlemesine uzmanlaştım. Aynı zamanda MCT olarak eğitmenlik yaparak, bilgi ve deneyimimi bir araya getirerek yeni nesil profesyonellerin yetişmesine katkı sağlıyorum.Yetkinliklerim :Microsoft Certified: Azure Administrator AssociateMicrosoft Certified: DevOps Engineer ExpertMicrosoft Certified: Azure Solutions Architect ExpertMicrosoft Certified: Trainer 2022-2024Cisco Certified: Network Associate (CCNA) 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu