Azure Front Door Servisinin Kurulum ve Konfigürasyonu
Bir önceki makalemizde Azure Front Door servisinin ne olduğu, yeteneklerini vediğer Azure yük dengeleme servislerine göre farklarını ve hangi ihtiyaçlarımızda topolojimiz içerisine Azure Front Door servisimizi konumlandıracağımızı anlatmıştık.
Şimdi ise Azure Front Door servisimizi konumlandırmak için aşağıda yer alan topolojide de görüldüğü üzere arka tarafta yani backend pool içerisinde iki adet Azure Apps Service yer alacak ve bu servislerimiz de farklı bölgelerde konumlandırılmış servislerdir.
✅ Gelen isteklerimizi Azure Front Door Servisimiz ile karşılayacağız ve gelen istekleri backend sunucularımıza yönlendireceğiz.

✅ Topolojimizde görüldüğü gibi West Europe ve Nort Europe bölgelerinde olmak üzere iki adet app servislerimiz bulunmakta. Amacımız gelen isteklerimizi Azure Front Door ile karşılayarak farklı bölgelere dağıtımları gerçekleştirilmiş App Servislerimize isteklerimizi yönlendireceğiz.

✅ Topolojimizde belirtilen iki Azure App servisimiz farklı bölgelerde çalışmaktadır. Azure Front Door servisimizi farklı bölgelerde çalışan App Servislerimizin önüne konumlandıracağız.

✅ Arama çubuğumuza Front Door servisimizi arıyoruz ve ardından ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi Front Door and CDN profiles seçimini yapıyoruz.

✅ Azure Front Door servisimizin kurulumunu yapabilmek için açılan sayfamızda Create seçimini yaparak devam ediyoruz.

✅ Karşımıza dağıtımını yapacağımız servislerimiz ile ilgili karşılaştırma seçenekleri geldi. Burada bizler Azure Front Door Servisi ile devam ederken aynı zaman da Quick create seçimini yaparak varsayılan ayarlarımızı ve basitleştirilmiş web uygulaması dağıtımı için kullacağımızdan dolayı create a Front Door seçimini yaparak ilerliyoruz.

✅ Kurulum için gelen ekranımızda bizler Resource Group seçimini yapıyoruz. Ardından Front Door Servisimiz için tanımlayıcı isimlendirmemizi FD-CozumPark-AppServices olarak belirledik.
Tier konusu bizler için son derece önemli. İlk makalemizde detaylarını ve karşılaştırma tablosunda paylaşmış olduğum özellikler ve yeteneklerine göre belirlememiz gerektiğiniz biz kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum.
Endpoint name ise bizlerin istekleri alacağımız adresimiz (URL) olacak. Bu sebeple burada yer alan isim ekran görüntüsünde de görüldüğü bizlere URL adresimizi verdi.
Endpoint hostname kısmı elbette bizler bu şekilde kullanmayacağız. Bunun için DNS entegrasyonu yapmamız gerekmekte.Bir sonraki makalemizde DNS ile entegrasyonları ve private link’ler ile çalışacağımız için bu kısmı bu şekilde geçeceğiz.
Azure Front Door, farklı backend yapılandırmalarına ve gereksinimlere uyacak şekilde birden fazla origin türünü desteklediğiniz biliyoruz.Ekran görüntüsünde de gördüğümüz gibi origin türü, Azure App Services için kullanıyoruz. Bu noktada bizler arka tarafta bulunan ve farklı bölgelerde dağıtımlarını yaptığımız Azure App Servislerimize trafiğin yönlendirmesini sağlayacak.
Origin olarak bizler burada sadece West Europe bölgesine dağıtımını yaptığımız App Servisimize isteğimizi gönderdik. Kurulum sonrasında North Europe bölgesine dağıtımını yaptığımız App Servisimize de ekleyeceğiz ve yük dağılımını belirleyeceğimiz kurallara göre gerçekleştirilmesini sağlayacağız.
Yine bu ekranımızda önbelleklemeyi aktif etmiyoruz ve bir WAF policy atamasını yapmayacağız.
✅ Create seçimini yaparak ilerliyoruz.

✅ Artık Azure Front Door servisimizin kurulumu için özet ekranımızı ve validation işlemini tamamlıyor ve Create seçimi ile servisimizin kurulumu tamamlıyoruz.

✅ Artık Azure Front Door servisimiz kuruldu. Fakat bizler origin olarak ilk kurulumda yalnızca bir App Servisimiz için tanımlamamızı gerçekleştirmiştik. İhtiyacımız olan ve North Europe bölgesinde yer alan App Servisimizi de Front Door servisimizin arkasına alacağız. Bunun için ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi Default-Origin-Group seçimini yaparak devam edeceğiz.

✅ Default-Origin-Group seçimini yaparak ekran görüntüsünde görülen Update Origin Group ekranına ulaşıyoruz. Bu ekranımızda ise Add an origin diyerek North Europe bölgesinde yer alan App Servisimizi ekleyeceğiz.

✅ Add origin host seçimini yaptıktan sonra tanımlamaları ekran görüntüsünde görüldüğü gibi gerçekleştiriyoruz ve Add diyerek ikinci App Servisimizi Front Door servisimizin arkasına almış oluyoruz.

Artık her iki App Servisimiz Front Door Servisimizin arkasına aldık. Her iki servisimiz üzerinde yük dengeleme konfigürasyonlarında bir değişiklik yapmadık. Burada her iki uygulama için eşit ağırlıkları verdik. Bunun anlamı istekler eşit şekilde dağıtılacak. Eğer bizler birincil olarak kullanmak istediğimiz App Servisimiz olsaydı o zaman ağırlık değerlerini ona göre konfigürasyonlarımızı tanımlardık.
Ekran görüntüsünde gördüğünüz alanlarımız da bazı değişiklikler gerçekleştirdik. Bu değişiklikleri açıklayacak olursak. Öncelikle probe method değiştirdik ve GET olarak değiştirdik. Bununla birlikte Load Balancing metodumuz da Latency sensitivity değerini 0 olarak değiştirdik. Sıfır değerine sahip gecikme hassasiyeti, her zaman mevcut ve en hızlı arka uca gönderileceği anlamına gelir.
✅ Artık servisimiz hazır olduğuna göre testlerimizi gerçekleştirebiliriz.

✅ Azure Front Door servisimizde yer alan Endpoint hostname adresini artık erişim için kullanacağız. Gelen istekleri servisimiz üzerine aldık ve yapmış olduğumuz konfigürasyonlara göre farklı bölgelerde yer alan Azure App Servislerimize yönlendirmesini bekliyoruz.

✅ Adres çubuğumuza Azure Front Door servisimizin adresine istek gönderdiğimizde West Europe bölgesinde olan Azure App Servisimiz cevap verdiğini gördük.

Aynı adres üzerine yeniden istek gönderdiğimiz de is eve yük dağılımın eşit ağırlık tanımladığımızdan dolayı North Europe bölgesinde olan Azure App Servisimizin cevap verdiğini görebildik.
Azure App servislerimizden herhangi birinin çalışmadı ya da cevap veremediği durumda istekleri her zaman çalışan servisimize de aynı zamanda gönderiyor olacak.
Böylelikle Azure Front Door servisimizin kurulum ve konfigürasyonlarını gerçekleştirmiş olduk. Bir sonra ki makalemizde ise App Servislerimizi public erişimlere kapatacağız ve VNET entegrasyonu yaparak yine Front Door servisimizin arkasına alacağız. Aynı zamanda WAF policy’ler ile erişim kontrollerini gerçekleştireceğiz.
Eline sağlık