Cloud Computing

Google Cloud Proje ve Kişisel İmaj Paylaşımı

Merhaba,

Bu makalemizde Google Cloud üzerindeki projelerimizi nasıl diğer kişilerle paylaşabiliriz ve oluşturduğumuz makina imajlarını nasıl başka bir hesaba aktarabiliriz onu anlatıyor olacağım.

Bildiğiniz gibi Google Cloud ücretsiz deneme hesabı açtığımızda bize 300 $’lık bir kredi tanımlıyor ve bunu 90 gün boyunca dilediğimiz gibi kullanarak harcayabiliyoruz. Kendimize ait VPS sunucular oluşturarak çeşitli projeler denememiz mümkün. Sonrasında devam etmek istersek kullandığın kadar öde mantığında ücretini ödeyerek devam edebiliyoruz.

Diyelim 300$’lık deneme hesabını açtık ve güzel bir proje denedik bu bir web projesi, kişisel bir bulut depolama çözümü (nextcloud gibi) veya başka bir proje olabilir. Sonrasında bir arkadaşımızla bu projenin imajını paylaşmak istersek ne olacak tüm projeyi baştan sonra kurması mı gerekecek ? Tabi ki hayır.

Google bunun içinde gayet kullanışlı bir transfer yöntemi geliştirmiş isterseniz şimdi bu aşamaların nasıl olduğunun anlatımına geçebiliriz.

300$’lık deneme hesabınız bittiğinde başka bir hesap açarak ve projelerinizi oraya transfer ederek Google Datacenter’larını kullanmaya devam edebilirsiniz. ( Tabiki Google ücretsiz deneme süresi devam ettiği sürece bunu yapabilirsiniz ) 😊

Bizim bir Google Cloud üzerinde VPS sunucumuz mevcut ve bunun üzerinde test amaçlı Nextcloud uygulaması çalışmakta. Biz bunu başka bir gmail hesabında bulunan Google Cloud paneline taşıyarak aynı projeyi orada da ayağa kaldırıyor olacağız.

Projemizin adı project01 ve sağ tarafında IP adresi görünüyor şimdi IP adresimiz üzerinden erişelim.

Nextcloud açıldı ve içerisinde yüklediğimiz dosyalarımız görünüyor.

Şimdi instance-1 isimli sunucumuzu durdurarak işlemlerimize devam edelim.

Şimdi sol taraftaki Görüntüler kısmına tıklayalım ve Görüntü Oluştur diyerek devam edelim.

Görüntümüzün ismine imageproject01 diyorum, kaynak olarak instance-1 isimli sunucumu ve kaynak disk olarak da instance-1 sunucusunun diskini gösteriyorum ve oluştur diyerek tamamlıyorum.


imageproject01 isimli görüntüm oluştu ve en üstte görüntülüyorum.

Şimdi soldaki menüden IAM ve Yönetici paneline erişelim ve bu proje için başka bir Google Cloud hesabına yetki verelim.

Ekle diyorum ve project01 isimli projem için eklemek istediğim gmailhesabını yazıyorum ve Rol kısmından Sahip seçerek ve bildirim e-postasını gönder tiki seçili olacak şekilde kaydediyorum.

Şimdi sahiplik verdiğim gmail hesabına gidelim ve bu rolü kabul edelim. Gelen linke tıklıyoruz.

Daveti Kabul Et diyerek devam ediyorum.

Ardından project01 projesinin bu hesaba da geldiğini görebiliriz ve oluşturulan imaj da aşağıda görüntülenmekte.

Project kısmında project02 isimli benim daha önce oluşturduğum boş bir proje mevcut, project01 bizimle paylaşılan projeydi biz bu paylaşılan projenin bir imajını alarak project02 içerisinde bir kopyasını oluşturacağız. (project01 -> project02 ye taşıyacağız)

Şimdi project01 projesi seçili iken sağ üst kısımdan konsolumuzu açalım ve “gcloud projects list” komutunu yazarak projelerimizi listeleyelim.

Projelerimizi listeledik project01 ve project02 projelerimiz listelendi. Şimdi bizimle paylaşılan project01 projesinin imajının bir kopyasını alarak project02 üzerinde bir kopya-imaj oluşturacak komutu yazarak devam edelim.

[gcloud compute –project=project02-295207 images create imageproject02 –source-image=imageproject01 –source-image-project=project01-295204]

imageproject02: Project02 projesi için oluşturacağımız imaj adı

source-image: Bizimle paylaşılan project01 projesinin imajı

Burada dikkat etmemiz gereken projelerin hedef ve kaynağını belirtirken yukarıda listelediğimiz Project_Id numaralarını da yazmamız. Ben ilgili satırları sarı çizgiler ile belirttim.

Status Ready gördüğümüze göre sorunsuz oluşturdu demektir.

Şimdi Project02 projesine geçelim ve Görüntüler kısmından imageproject02 adını verdiğimiz imajımız oluşmuş mu kontrol edelim.

Project02 projesi seçili ve Görüntüler kısmında imageproject02 imajımız en üstte görüntüleniyor.

Şimdi imageproject02’yi seçelim ve Örnek Oluştur diyerek devam edelim.

Oluşturacağım makinaya instance-2 adını veriyorum ve ön yükleme diski olarak zaten oluşturduğum imageproject02 imajı seçili geliyor. Yukarıda sağ üstte bu hesabı yeni açmamız sebebi ile Google tarafından tanımlanan ücretsiz deneme kredimiz de görüntülenmekte.

Güvenlik duvarı ayarlarından http ve https protokollerine izin veriyorum ve sunucumu Oluştur diyerek oluşturuyorum.

instance-2 adını verdiğim sunucum 35.232.115.124 IP adresi üzerinde ayağa kalkmış durumda şimdi bu adres üzerinden erişerek bakalım bizimle paylaşılan üzerinde Nextcloud kurulu olan VPS sunucu imajı bu adreste çalışacak mı.

IP adresi üzerinden erişiyorum.

Böyle bir hata alıyorum. Bunun sebebi Nextcloud kurulurken kurulum yapılan sunucunun IP adresini Trusted Domain altına ekliyor ve o IP dışından erişimleri engelliyor. Şimdi bu durumu düzeltelim ve buradaki IP adresini Trusted Domain kısmındaki eski IP adresi yerine yazalım.

Bunun için instance-2 makinamıza SSH bağlantısı yapıyoruz.

nano /var/www/html/nextcloud/config/config.php

dosyamızı yukarıdaki komutu kullanarak nano editörü ile açıyoruz.

35.193.77.224 yazan IP adresi bizimle imaj paylaşan project01 projesindeki sunucunun IP adresi biz bunu bizim projemizdeki instance-2 sunucumuzun IP adresi olan 35.232.115.124 ile değiştirerek kaydedip çıkıyoruz.

Şimdi tekrar erişmeyi deneyelim.

Herhangi bir hata vermedi ve Nextcloud login ekranı geldi. Şimdi Şifremizi girelim ve bakalım bizimle paylaşılan imaj içinde datalarımız da gelmiş mi.

Sorunsuz bir şekilde tüm yüklü olan datalar ve klasörler olduğu gibi gelmiş.

Artık deneme kredisi bitmiş olan Google Cloud üzerindeki sanal makinamızı silebilir ve buradaki kredimiz bitene kadar yine ücretsiz bir şekilde kullanmaya devam edebiliriz. 😊

Buradaki amacımız ücretsiz kullanımın nasıl olduğunu anlatmak değil aslında bize ait projelerin başka kişiler ile nasıl paylaşılabileceğini anlatmak.

Bir başka makalede görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Süleyman bey, Dolar kurunun üst seviyede olduğu bu dönemde yararlı bir paylaşım olmuş. Biraz taşıma zahmetine girerek ücret ödemeden belli hizmetlerin sürekliliği açısından güzel çözüm. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu