Haberler

Windows 10 Güncellemesi SSD’nize Zarar Veriyor Olabilir

Windows 10 güncellemesi sürücü optimizasyon aracında sorunlara neden oluyor.

Güncelleme SSD’ye nasıl zarar veriyor?

Windows 10’a yapılan Mayıs 2020 güncellemesinde bazı yeni eklentilerle birlikte bir takım sorunları beraberinde getirdi. Bu sorun Windows 10’da sürücü optimize aracının en son ne zaman birleştirildiğini ve doğru şekilde optimize yapamadığı ortaya çıktı.

Kullanıcıların Windows’un Sürücüleri Birleştir ve İyileştir aracını manuel olarak yapmayı unuttuğu zaman Windows 10 bu tür görevleri otomatik olarak gerçekleştiriyor. Sorun ise tam olarak burada başlıyor. Windows’un bu aracı, birleştirmeleri kaydetmemesi nedeniyle sürücü her yeniden başlatıldığında SSD’yi birleştiriyor ve SSD’yi olması gerekenden 30 kat daha etkili bir şekilde birleştiriyor. Bu da SSD’nin uzun ömrüne zarar veriyor. Solid State Disk’leri hangi sıklıkla birleştirmeniz gerektiği hususunda bazı tartışmalar mevcut. Bazı kullanıcılar bir SSD’yi birleştirmenin bir yararı olmadığını söylüyorlar fakat tekrarlanan ve fazla yapılan bu işlemde SSD’nin ömrü direkt olarak etkilenebilir.

Güncelleme yolda

Hata sonrasında Windows bu sorunu kabul ederek Insider programının üyelerine sunulan Windows 10 Build 19042.487 (20H2) güncellemesiyle hatayı düzeltmeyi vaat ediyor.

Windows 10’un normal sürümünü kullanan kişiler güncellemenin beta testini geçmesini beklemek zorunda kalacak. Windows 10 bilgisayarınızda bu hatayla karşılaşmamak ve SSD’nize zarar gelmesini önlemek için otomatik birleştirmeyi kapatmanız tavsiye ediliyor.

Windows 10’da otomatik birleştirmeyi nasıl devre dışı bırakacağınız aşağıda açıklanmıştır:Başlangıca “Ayarlar” yazın.

Sistem kategorisine gidin.

Sol taraftaki menüden “Depolama”yı seçin.

En altta bulunan “Sürücüleri En İyi Duruma Getir”e tıklayın.

Açılan pencerede “Ayarları değiştir”e tıkladıktan sonra “Zamanlamaya göre çalıştır” seçeneğindeki onayı kaldırabilirsiniz.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Teşekkürler, 20H2 güncellemesi yaptım dedikleri gibi o hata düzelmemiş sizin belirttiğiniz ayarlara baktım halen açık gözüküyor kapattım.
    Samsung SSD var 4-5 sene oldu Benchmark yaptım hızında bir değişiklik yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu