Haberler

Dünyanın En Yüksek İnternet Hızı

178 Tbps.

Eğer internet hızınızın kötü ya da düşük olduğunu düşünüyorsanız, size bir de dünyanın en hızlı internetinden bahsedelim. College London Üniversitesindeki araştırmacılar saniyede 178 terabit (178 000 Gbps) ile dünyanın en hızlı interneti rekorunu kırdılar.

Karşılaştırma için Türkiye’deki en düşük hızların 1Mbps’a kadar indiğini söyleyebiliriz.

Proje, Kraliyet Mühendislik Akademisi, Xtera ve Kiddi Research’den Dr. Lidia Galdino tarafından gerçekleştirildi.

Öncesinde en yüksek internet hızının 44.2 Tbps ile Avustralya’dan kaydedildiği belirtilmişti. Bu yeni hız ise neredeyse 4 kat daha hızlı.

Peki 178 Tbps hız ile neler yapabilirsiniz? Mesela Netflix’deki bütün dizileri, filmleri, yani içeriğin tamamını, sadece 1 saniyede indirebilirsiniz.

Bu tür hızlara ulaşabilmek için College London Üniversitesi araştırmacıları standart optik fiber kablolar yerine, sinyali bu boyutta geniş banta yayabilecek farklı sinyal yükseltici  teknolojileri bir araya getirdiler ve ışığın özelliklerinden faydalanan yeni Geometrik Şekillendiriciler geliştirerek hızı maksimize ettiler.

Bu derece yüksek hızlara ulaşmak bayağı pahalı bir işlem olmalı diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama belli ki durum böyle değil. College London’a göre, bu tür yükselticilere geçiş yapmak, fiber optik kabloların düşünmesinden daha ucuza mal oluyor.

Fakat yine de, bütün bu teknolojinin deneysel olduğunu ve halkın kullanımına yakın zamanda sunulamayacağını göz önünde bulundurmalıyız. Bu sebeple heyecanlanmak için henüz çok erken.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu