Blog

Azure P2S VPN (iOS/iPadOS)

Azure P2S (Point to Site) VPN Microsoft Azure tarafından sunulan bir VPN hizmetidir. Özellikle günümüzde hybrid IT alt yapılarının yaygın bir şekilde kullanılması nedeni ile Azure veya benzeri cloud alt yapıları ile şirket organizasyonunuzdaki veya bir veri merkezindeki altyapıları bir biri ile konuşturmanız gereklidir. Böyle bir durum için Azure veya benzeri cloud platformlarına farklı ulaşım yöntemleri olmasına karşın (Örneğin Azure için Express route gibi) en ekonomik, esnek ve kolay yöntem VPN’ dir. Bende özellikle bu konuda yeni olan arkadaşlar için bu işin temeli olan Azure VPN konusuna değineceğim.

Uzun zamandır Azure’ da yer alan ve temel yapı taşlarından biri olarak gördüğüm bu hizmet aslında tek bir hizmet değil. P2S ve S2S olmak üzere iki ana başlığa ayrılan Azure VPN için benim makale konum iOS/iPadOS aygıtlarırımızdan Azure Network’ üne güvenli erişim olacaktır.

Eğer genel bağlantı konusunda bilgi istiyorsanız yine ÇözümPark üzerindeki aşağıdaki iki makaleyi okumanızı tavsiye ederim;

Windows Azure Point-to-Site VPN
https://www.cozumpark.com/windows-azure-point-to-site-vpn/

Azure ile Remote Access Server Kullanarak Site to Site Virtual Private Network
https://www.cozumpark.com/azure-ile-remote-access-server-kullanarak-site-to-site-virtual-private-network/

Yukarıdaki makalelerden sonra P2S VPN’ inizin olduğunu varsayarak işlemlere başlıyorum;

Azure Panelimiz üzerinden çalışan Virtual network gateway’e giriş yapıyoruz.

Point-to-site configuration menüsünden devam ediyoruz.

Download VPN Client linkine basıp, mevcut konfigürasyon dosyalarımızı indiriyoruz.

vpnismi.zip dosyamızı açtığımızda Generic klasörü altında VpnSettings.xml dosyasını sağ klik yapıp Notepad gibi bir IDE aracılığıyla açıyoruz.

<VpnServer></VpnServer> tag’leri arasındaki URL’i bir yere not ediyoruz.

P2S VPN kurarken oluşturmuş olduğumuz .pfx dosyasını iOS/iPadOS cihazımıza göndermemiz gerekmektedir. (FTP, Mail üzerinden gönderebilirsiniz.) Ben, ilgili .pfx dosyasını kendime mail aracılığı ile ilettim.

Telefonumdaki Mail uygulaması üzerinden maili açıyorum. (Ben, iPhone XS Max kullanıyorum. iOS 12-13 ve iPadOS 13 sorunsuz çalışmaktadır. ) Eke bastığımda, iPhone seçip devam ediyorum ve profilimin indirildiğini görmekteyiz.

iOS/iPadOS cihazımızdan Settings/Ayarlar’a girdiğimiz zaman Profile Downloaded/İndirilen Profiller menüsünün geldiğini görmekteyiz. Devam ettiğimizde sağ üst tarafta Install/Yükle’ye basıp, cihazımızın şifresini giriyoruz ve tekrardan Install/Yükle diyoruz. Sertifikamızın şifresini girip Next/Devam diyoruz. Veee sertifikamız yüklendi.

Sertifikamızı başarılı şekilde içeriye aldığımıza göre VPN kurulumumuzu gerçekleştirebiliriz. VPN eklemek için Settings > General > VPN > Add VPN Configuration. yolunu izleyebilirsiniz.

Type “IKEv2” olarak gelmektedir, herhangi bir değişiklik yapmıyorum. Description kısmına şirket adını veya network adınızı yazabilirsiniz. Server adına  VpnSettings.xml dosyamızdan aldığımız URL’I yazıyoruz. (Not almanızı söylemiştim, almadıysanız sizleri makalemizin başına alalım. 😊) Aynı şekilde Remote ID kısmına da VpnSettings.xml dosyamızdan aldığımız URL’I yazıyoruz. Local ID kısmını boş bırakabiliriz.

Authentication kısmına geldiğimizde, User Authentication kısmı default olarak Username gelmektedir. Biz bunu “None” ile değiştiriyoruz. Değişimden sonra  Certificate menüsüne girip, bilgisayarımızdan telefonumuza aktarmış olduğumuz .pfx dosyasını işaretliyoruz ve Done diyerek çıkıyoruz.

iOS/iPadOS Azure P2S VPN konulu yazım burada sona ermektedir. Umarım faydalı olmuştur.
Bol Azure’lar! 😊

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu