Windows Server

Windows Server 2022 DHCP Cluster Yapılandırması

Merhaba, bu makalemizde Windows Server 2022 üzerinde DHCP Cluster yapılandırmasını ele alıyor olacağız. Bu Özellik Windows Server 2012 ile hayatımıza girdi. DHCP kurumlarda önem arz eden rollerden bir tanesi bu nedenle yedekli çalışıyor olabilmesi önemli bir özellik. Sözü fazla uzatmadan adımlarımıza başlayacağım. Gerekli noktalarda detaylı olarak açıklamalar yapacağım.

Mevcut ortamımızda bir DC sunucusu var. DC2 isminde ve üzerinde Active Directory Domain rolü bulunmakta. Şu kısmın altını çizmekte yarar var DHCP rolünü kullanmak için ortamda Active Directory mimarisi olması gerekliliği gibi bir durum söz konusu değil.

Sunucumuz üzerinde DHCP rolü kurulu, üzerinde scope oluşturulmuş ve aktif olarak kullanılır durumda.

Aşağıda görüldüğü gibi kullanıcı bilgisayarımız, 192.168.1.2 ip adresine sahip olan DHCP sunucumuz üzerinde ip almış durumda.

Aşağıda ise DHCP Failover yapımıza dahil edeceğimiz DC-3 isimli cozumpark.lokal domain üyesi Windows Server 2022 işletim sistemine sahip olan sunucumuzu görüyoruz.

Daha önce yayımlanan makalelerde DHCP kurulumunu ele almıştık. Bu nedenle DC-3 isimli sunucumuz üzerine DHCP kurulum işlemlerini ele almadım. Kurulum sonrası konsolumuzu açtım ve buradan sonraki adımlara doğru ilerleyeceğiz. Konsolumuz açıldı ve üzerinde temel yapılandırma var. Hiçbir tanımlama yok.

Şimdi aktif olarak çalışan DHCP sunucumuz olan DC2 sunucumuzu açalım. Burada mevcut Scope üzerinde sağ tıklayarak Configure Failover… açılır menüsüne tıklayalım.

Failover senaryosu için bir scope tanımımız bulunduğundan bu scope otomatik olarak geldi. Bize yapılabilecek işlemler konusunda bilgi veren sihirbaz ekranını Next ile geçelim.

Bu ekranımızda mevcut sunucumuza partner olarak çalışacak olan diğer DHCP sunucumuzu göstermemiz gerekmekte. Bu nedenle Browse… butonuna tıklayalım.

Açılan ekranda Advanced… butonuna tıklayalım. Bu ekranda doğrudan bilgisayar ismini yazıp seçebilme imkanımızda var.

Alt kısımda listelenen bilgisayar objeleri arasından DC-3 isimli ikinci DHCP sunucumuzu seçerek OK butonuna tıklayalım.

OK ile işlemimizi onaylayalım.

OK ile işlemimizi onaylayalım. Bu ekranda hata alma durumunuz olabilir bu durumda Dns Suffix bilgisini DC-3.cozumpark.lokal şeklinde tam olarak girmeniz gerekebilir.

Bu işlemi aşağıdaki gibi elle düzelterek yapabilirsiniz. Bu adımdan sonra Next ile ilerleyebiliriz.

Şimdi ise bu ekranda failover yapılandırma adımına geldik. Ben buradaki açıklama yapılacak olan alanları numaralandırdım. Şimdi bunları detaylandıralım.

1-Relationship name: Yapılandırdığımız DHCP Failover Kümesine verilen tanımlayıcı isim.

2-Maximum client lead time: Bir DHCP istemcisinin kira süresine ek olarak tanımlanan süre belirlenir. Bu durumda DHCP üzerinde örneğin 8 saat kiralama süresi ayarlandıysa, MCLT değeri de 1 saat ise, kira süresi toplamda 9 saat olacaktır. Bu MCLT değeri ikinci sunucuya gönderilerek kira sürelerine ilave edilmesi sağlanmış olur. Normalde RFC 2131 standartlarına göre DHCP Failover konfigürasyonunda ana DHCP sunucu bir istemciye kiraladığı ip adresine DHCPACK mesajı ile onay vermesi için kiralamaya ait kayıtların her iki DHCP sunucuya da kaydedilmesi gerekir. Böyle bir çalışma şekli DHCP performansını yavaşlatacağı için, birincil DHCP sunucu istemciye ip adresini verir ve DHCPACK ile de onaylar ve sonrasında bir replikasyon güncelleme paketi ile bu değişikliği replikasyon partneri olan ikinci DHCP sunucuya gönderir. Eğer birincil DHCP sunucu ile Failover Partner’I olan ikinci sunucu arasındaki iletişim koparsa bu durumda burada belirtilen MCLT süresi kadar süreyi kira sonuna ilave eder.

3-Load Balance Mod: İki DHCP sunucuyu yük paylaşım modunda yapılandırmayı sağlar. DHCP sunucular birbiri ile Aktif-Aktif olarak çalışırlar.

Hot Standby Mod: DHCP sunuculardan birinin aktif hizmet verdiği, ikinci sunucunun da pasif modda yedek olarak beklediği yapılandırma modudur. DHCP sunucular Aktif-Pasif olarak çalışırlar.

4-Load Balance Percentage: DHCP sunucuların adres dağıtım yüzdesi ya da bir başka ifadeyle sunucuya düşen yük yüzde dilimi belirlenir.

Failover Modu olarak Load Balance seçilirse DHCP Sunucular arası yük paylaşımı yapılarak istemciler DHCP Sunucular arasında paylaştırılır. Böylece her iki DHCP sunucu da istemcilere hizmet verecektir. Hot Standby modda failover yapılandırmasında ikinci DHCP sunucu pasif olarak yapılandırılır ve primary (birincil) DHCP sunucunun üzerinde DHCP failover için konfigüre edilen ip havuzunun bir kopyası ikinci DHCP sunucuya yedeklenir. Fakat sadece primary olan DHCP sunucu aktif olarak hizmet verir. Primary DHCP sunucuda bir problem ya da devre dışı kalma ya da hizmet kesintisi olunca ikinci DHCP Sunucu devreye girerek istemcilerin isteklerine cevap verecektir.

5-State Switchover Interval: Genelde pasif olarak bırakılır bekleme süresi belirlemek için kullanılır.

6-Enable Message Authentication: Bu seçenek seçilir ise 7 numaralı adımın çalışması sağlanır.

7-Shared Secret: İki sunucu arasında gerçekleşecek replication iletişiminin şifreli olarak gerçekleşmesini sağlar.

Bu açılamalar sonrasında gerekli ayarlara müdahale etmiyorum. Sadece bir Shared Secret şifresi belirleyeceğim.

Şifremizi belirledik Next ile sonraki adıma ilerleyebiliriz.

Yapılacak olan işlemlerin bir özeti geldi. Finish ile buraya kadar olan adımlarımızın gerçekleşmesini sağlayalım.

Yapılacak olan işlem sırası aşağıdaki şekilde sorunsuz olarak tamamlandı.

DC-3 isimli partner olan sunucumuz üzerinde DHCP konsolumuzu açtığımızda, Birincil sunucumuz olan DC2 isimli sunucumuz üzerindeki tüm ayarların bu sunucumuzun üzerine de geldiğini görebiliyoruz. Ayrıca DHCP sunucusu üzerine  Failover Relationship özelliğini geldiğini görebiliyoruz.

DC2 isimli birincil sunucumuz üzerinde de durum aşağıdaki gibi.

IPv4 üzerinde sağ tıkladığımızda Replicate Failover Scopes… açılır menüsüne tıkladığımızda Relikasyon işlemini tetikleyebiliriz.

Karşımıza gelen DHCP diyalog kutusunda ikinci sunucudaki  yapılan değişikliklerin replika partner olan diğer sunucuya güncelleneceğini belirtiyor uyarı ekranını OK ile geçelim.

Karşımıza Failover Scope Configuration Replication ekranı gelecektir. Bu ekranda ilgili ip havuzunun özelliklerinde, exclusion ayarlarında, scope seçeneklerinde ve ip aralığı ayarlarında yapılan değişikliklerin replikasyonunun ilerleme süreci ile ilgili bilgiler gelecektir. Replikasyon tamamlandıktan sonra en alt satırda …successfully replicated to failover partner server…. ibaresini göreceksiniz.

IPv4 üzerine gelerek açılan menüden Properties açılır menüsüne tıkladığımızda Replikasyona tabi tutulan IP havuzunda otomatik olarak Failover tabının geldiğini görüyoruz. Burada failover partner sunucu olan diğer sunucunun isim, yapılandırma modu ve diğer durum bilgilerini görebiliyoruz.

Durum aşağıdaki gibi yansımaktadır.

Şimdi bir test işlemi yapalım. Mevcut kullanıcı DC2 isimli birincil sunucumuz olan 192.168.1.2 ip adresine sahip DHCP sunucu üzerinden ip adresi almakta.

Ben birincil sunucuda oluşacak olan bir sorunda ikinci sunucunun devreye girip girmeyeceğini test işlemi olması için birincil sunucumuz olan 192.168.1.2 ip adresine sahip DHCP sunucumuzun Ağ bağlantısını disable ediyorum.

Şu anda birincil DHCP sunucumuzun ağ kartı disable duruma geldi.

Kullanıcımızın tekrardan kısa yoldan ip alması için ağ kartını önce devre dışı bırakıp sonra etkinleştireceğim. Şimdi Devre Dışı Bırak işlemini yapıyorum.

Ağ karımız devre dışı duruma geldi. Şimdi ise Etkinleştir ile aktif duruma getiriyorum.

Etkinleşme sonrasında birincil DHCP sunucumuz devre dışı olduğundan dolayı kullanıcı bilgisayarımızın ağ özelliklerine baktığımızda 192.168.1.4 ip adresinden yani parter olan DC-3 isimli ikinci sunucumuzdan ip aldığını görebiliyoruz.

Failover sekmesinden baktığımızda partner sunucunun kullanılabilir olmadığını görüyoruz.

Ağ kartını devre dışı bıraktığımız sunucunun ağ kartını Enable duruma getirip tekrardan duruma göz atalım.

Şu anda durumun normal olduğunu görebiliyoruz.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Umarım yararlı bir makale olur. Bir başka makalemizde görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu