Cloud Computing

Windows Azure Üzerinde Sanal Server Oluşturma

 

 

Herkese merhaba yeni bir Windows Azure makalesi ile karşınızdayız. Daha önceki makalelerimizde Windows Azure nedir hakkında genel bilgiler vermiştik ve bir Windows Azure hesabı nasıl alınır onun hakkında bilgiler verdik. Bu makalemizde Windows Azure üzerinde çalışan bir IaaS servisi olan sanal serverlar üzerine olacak. Windows Azure üzerinde nasıl bir sanal server yaratılır bunun hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

 

Windows Azure üzerinde sanal makina yaratmanın iki yolu var ya bir web browser ile mesela internet explorer https://manage.windowsazure.com adresine girerek management portal üzerinden yada PowerShell ile yapabiliyoruz. Bu makalede Windows Azure Portal üzerinden nasıl yaratılır onu göstermeye çalışacağım.

 

Bir web browserdan https://manage.windowsazure.com adresine gidilir ve daha once yaratılmış bir Azure hesabı ile login olurnur. Aşağıdaki menü üzerinden “NEW” sekmesini seçiyoruz.

 

 

image001

 

 

Daha sonra bizim karşımıza aşağıdaki gibi bir menü geliyor  ,

 

 

image002

 

 

Burada bir sanal makina yaratmak için iki seçeneğimiz var ya hızlı bir şekilde “QUICK CREATE” seçeneği ile yaratabiliriz. Ya da daha ayrıntılı bir şekilde “FROM GALLERY” seçeneğinden devam edebiliriz. Biz “FROM GALLERY” den devam ediyoruz.

 

 

image003

 

Galery üzerinde bizim için yaratılmış hazır imajları bulabiliriz. Burada aşağıdaki imajlar mevcuttur.

 

1.       Windows Server 2012 Datacenter

2.       Windows Server 2008 R2 SP1

3.       Sharepoint Server 2013

4.       SQL Server 2012 SP1 (Standart, Enterprise ve Web Edition)

5.       SQL Server 2008 R2 SP2 (Standart ve Enterprise)

6.       Biztalk Server 2013 (Standart ve Enterprise)

7.       Open Suse Linux

8.       Suse Linux Enterprise

9.       Ubuntu Server Linux

10.   Centos Linux

 

Hangi imaja ihtiyacımız varsa onu seçerek aşağıdaki “next” butonuna basıyoruz. Biz test için Windows Server 2012 kuruyoruz. Windows Server 2012 Datacenter imajını seçip “next” butonuna tıklıyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.

 

Daha sonraki ekranda yaratacağımız sanal makina için bir isim veriyoruz. Bu vereceğimiz DNS ismi değildir. Makinanın kapasitesini belirliyoruz ve bir local admin kullanıcısı ve şifresini belirliyoruz. Daha sonra next butonu ile devam ediyoruz.

 

 

image004

 

 

Biraz Windows Azure üzerinde sanal makina kapasiteleri hakkında bilgi vermek istiyorum. Windows Azure üzerinde yaratabileceğimiz sanal makina kapasiteleri aşağıdaki gibidir.

 

 

Compute Instance Name

Virtual Cores

RAM

Extra Small (A0)

        Shared

768 MB

Small (A1)

1

1.75 GB

Medium (A2)

2

3.5 GB

Large (A3)

4

7 GB

Extra Large (A4)

8

14 GB

A6

4

28 GB

A7

8

56 GB

 

 

Bir sonraki adımda eğer kuracağımız sanal makina bir başka sana makina ile bağlantılı çalışacak ise “Connect to existing Virtual Machine” seçeriz. Mesela eğer kurduğumuz bu sanal makina başka bir sanal makina ile load balance bir yapıda olacak ise buradan bu makinayı seçmemiz gerekiyordu fakat bizim kurulumumuzda kurduğumuz sanal server herhangi bir makinaya bağımlı çalışmayacak o yüzden “Standalone Virtual Machine” seçiyoruz. Eğer bir “Storage Account” varsa seçiyoruz yoksa Windows Azure bizim için otomatik olarak yaratacaktır. En son ayarda bu serverı hangi bölgede konumlandırmak istiyorsak o ayarı yaparıyoruz ve next butonuna tıklıyoruz.

 

 

image005

 

 

En son ayarımızda “Availability Set” ayarı. Eğer tanımlı bir Availability Setimiz varsa onu seçiyoruz. Biz burada herhangi bir Availability Set ayarı yapmıyoruz. Availability Set önemli bir konu olduğu için burada bu konu hakkında bir bilgi vermeyeceğim diğer makalemizde bu konuyu ayrıntılı bir şekilde işliyor olacağız. En son olarakta eğer yaratacağımız servera PowerShell ile erişim sağlamak istiyorsak  “Enable Windows PowerShell Remoting” seçmemiz gerekiyor. Bizim için end point üzerinde gerekli bağlantı ayarlarını yapacaktır.

 

 

image006

 

 

Ve “finish” diyerek sanal makina kurulum ayarlarımızı bitiyoruz. Bundan sonra sanal makinamız kurulmaya başlayacaktır.

 

 

 

image007

 

Yukarıda da görüldüğü gibi kurulum başlamış durumdadır.

 

Bir sonraki makalede sanal makina ayarları hakkında bilgilerimi paylaşıyor olacağım. Bol bulutlu günler .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu