Virtualization

Vmware ThinApp ile Uygulama Sanallastırma

Bugüne kadar server’ların ve desktop pc’lerin sanallaştırılmasına yönelik pek çok çalışma yapıldı ve bu çalışmalar da halen devam etmektedir. Dünya yüzeyinde sanallaştırılması yapılacak daha pek çok server desktop PC yer almaktadır.

Sanallaştırma konusunda pek çok tecrübeye sahip olan Vmware karşımıza bu sefer de uygulama sanallaştırma ile çıkmaktadır. Daha önceki adı Thininstall olarak bilinen programı satın alıp geliştirip; ThinApp olarak piyasaya çıkardı.

ThinApp sayesinde hazırladığınız tek bir exe dosyasını kullanarak programı kurmanıza gerek kalmadan kullanmanız mümkündür. Bu sayede programın kullanması gereken ortam değişkenleri ni (environment variables) dosyaları ve windows kayıt defteri anahtarlarını (registery keys) sanal olarak sağlar.Client ‘a sağlanan sanal ortamın altında fiziksel ve sanal kaynakların bir bileşimi yatar ve bu sayede sanallaştırm katmanı uygulamayı kandırarak tam olarak install edilmiş gibi göstererek çalışmasını sağlar.

ThinApp ile özel olarak hazırlanmış programların yeni windows versiyonlarına göç ettirilmesi sağlanabilir ya da yüklemesi karmaşık olan programlar tek bir paket halinde toplanabilir.  Bununla birlikte daha pek çok alanda da kullanılabilir.

Gelelim ThinApp’ın nasıl kullanılacağı kısmına… ThinApp için Vmware workstation’da hazırlanmış temiz bir windows imajına ihtiyacımız var. Zaten programı ilk çalıştırırken de bu uyarıyı yapıyor. Temiz imaj’dan kastımız; üzerinde gereksiz programların olmadığı sadece bu amaç için kullanabileceğimiz ve driverları tam ve düzgün olarak yüklenmiş bir imaj. Ben burada bir Windows XP imajı kullandım. Temiz imaj istemesinin nedeninden ilerleyen satırlarda bahsedeceğim.

ThinApp’ı Vmware workstation’da oluşturduğum Windows XP üzerine kuruyorum; kurulumda yapılması gereken özel birşey yok, klasik uygulama kurulumu şeklinde ilerliyorum. İstenen key bilgilerini girip kurulumu tamamlıyorum. ThinApp’ın ücretsiz deneme sürümünü Vmware.com üzerinden temin edebilirsiniz.

 image001

 

image002

 

ThinApp’ı yükledikten sonra çalıştırdığımda aşağıdaki hoşgeldin ekranı bizi karşılıyor.

image003

 

Aşağıdaki ekranda bizim temiz bir imaja ihtiyacımız olduğunu belirtiyor. İmajımızın temiz olmadığı durumda imajda var olan eski yükleme dosyaları ve key’lerin yeni oluşturacağımız uygulama paketini bozma ihtimali vardır.

image004

 

Next’e tıkladığımızda aşağıdaki ekranda da göreceğiniz gibi sanal makinemizin ilgili uygulamayı yüklemeden önceki snapshot’ı alınıyor.

image005

 

İşlemi tamamlandıktan sonra, aşağıdaki ekranı simge durumuna küçültüp sanallaştırmak istediğimiz uygulamanın kurulumuna geçiyoruz.

 

image006

 

Burada ben Google’ın Picasa isimli uygulamasını seçtim ve onu yükledim.

image007

 

image008

 

Yükleme tamamlandıktan sonra daha önce simge durumuna küçülttüğümüz ThinApp uygulamamızı tekrar eski haline getirip next’e tıklıyoruz. Bu aşamada, alınan snapshot ile yükleme sonrasındaki işletim sisteminin farkları alınarak uygulamanın sanallaştırılması için gerekli hazırlıklar tamamlanıyor.

image009

 

İşlem sonucunda erişilebilecek uygulamaları seçip next’i tıklıyoruz.

image010

 

İşlem tamamlandıktan sonra Active Directory ortamındaki kullanıcı gruplarının yetkilendirmesi için gerekli ayarları aşağıdaki ekrandan yapabiliyoruz.

image011

 

Isolation mode olarak default olan “Merged Isolation Mode” ‘da bırakıyorum. Picasa programı eski ya da güevenilmeyen bir program olsaydı “WriteCopy Isolation Mode’u seçecektik.

image012

 

Proje dosyalarının yerini de aşağıdaki ekrandan belirleyebiliyoruz. Bununla birlikte MSI paketi olarak da paketleyebiliyoruz. Bu sayede dilersek group policy ile de ilgili yazılımı dağıtabiliriz.

image013

 

Sonraki ekranda browse project butonuna tıklayarak proje dosyalarımızı görebiliyoruz.

image014

 

Dilersek yukarıdaki ekranda “build now” butonuna tıklayarak dilersek de aşağıdaki ekranda göreceğiniz proje dosyalarımız arasındaki “build” isimli batch dosyasını çalıştırarak projemizi tamamlıyoruz.

image015

Daha sonra oluşan “bin” isimli klasörde gördüğünüz “Picasa2.exe” dosyasını istediğimiz bir makineye göndererek programı herhangi bir şekilde yüklemeden çalıştrabiliyoruz.

 

image016

Bu oluşan “.exe” dosyasını herhangi bir makinede çalıştırdığımz zaman görev çubuğundaki saatin üzerinde aşağıdaki ekranda görebileceğiniz gibi Thinapp ile ilgili bir pop-up çıkıyor. Fazla yer kaplamaması açısından ekranın sadece ilgili yerinin görüntüsünü aldım.

image017

Ve program aşağıdaki gibi çalışıyor.

 

image018

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu