3. Parti Yazılımlar

Veeam One Community Edition Kurulumu ve İlk Ayarların Yapılandırılması

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için Veeam firmasının VeeamOne Community Edition isimli izleme yazılımının kurulum ve ilk ayarlarını yapıyor olacağız. Küçük ve orta ölçekli firmalarda genellikle altyapı izleme, raporlama yazılımlarına lisans maliyetleri sebebiyle uzak durulmakta. Bilişim sektörü çalışanları olarak altyapımızı izlemek oluşan veya oluşabilecek hatalara göre bildirimler almak isteriz. Günün sonunda izlemeliyiz ki yönetebilelim. Bu durumda iş ücretsiz olarak sunulan izleme yazılımlarına kalmakta.

Sanallaştırma altyapılarınızın performans durumunun yanında Veeam Backup&Replication kullanıyorsanız yedekleme altyapınız hakkında da bilgiler alabilirsiniz. Veeam yedekleme işlemleri için ücretsiz olan Veeam Backup&Replication Community Edition sürümü duyurmuş bulunmakta. Bu sürüm ile ortamlarınızın yedeklemesini belirli limitler dahilinde ücretsiz lisans ile yapabilirsiniz.

Veeam bu ihtiyacı görmüş olmalı ki Veeam One Community Edition isimli yazılımını duyurdu. Bu yazılım sayesinde sanallaştırma sistemlerimizde (VMware, Hyper V) çalışan sunucuları sanal makine bazında inceleyebilir performans sorunları, boş disk alanları gibi birçok sorunu tespit edebilirsiniz. Bazı durumlarda işlemci, bellek disk gibi performans değerlerini izlemek, raporlamak isteyebiliriz. Yazılım Veeam yedekleme sunucularının izlenmesi amacına hizmet etmesinin yanında sanallaştırma izleme yazılımı gibi çalışıp altyapınız hakkında bilgiler vermekte.

Ücretsiz Sürüm ile Ücretli Sürüm Arasındaki Farklar

Veeam One yazılımını ücretsiz olarak kullanabildiğiniz gibi ücretli sürümünü senelik yenileme bedelleri dahilinde sahip olabilirsiniz. Normal olarak ücretli sürüm ile ücretsiz sürüm arasında bazı limitler bulunmaktadır. Sonuçta ücretsiz lisansı olan bir izleme yazılımına sahip oluyoruz.

Farklara göz atacak olursak, ücretsiz sürüm ile 10 Veeam instance’e kadar kullanabiliyoruz. Raporlama ve alarmlar tarafında lisanslı sürüme göre sınırlı alarmlar bulunmakta. Veeam Cloud Connect kullanıcıları için 1 haftalık performans ve alarm kayıtlarına ulaşabiliyoruz. Altyapınızda oluşan alarmlarla ilgili bilgilendirme mailleri alabiliyorsunuz, gelen bilgilendirme maillerinde sanal makine adı ve alarm türü bilgisi bulunmakta. Bilgilendirme küçük ve orta ölçekli ortamlarda bilgilendirici olacaktır.

Veeam ’in resmi sayfasında iki ürün kıyaslaması yapılmış durumda. Aşağıdaki link üzerinden detaylı olarak limitlere ulaşabilirsiniz.

https://www.veeam.com/tr/products-edition-comparison.html

Sistem Gereksinimleri

Tavsiye edilen donanım gereksinimleri temel olarak aşağıdaki gibidir.

İşlemci: 8 vCPU

Bellek: 8 GB

Harddisk: 50 GB boş alan

Hadi kuruluma başlayalım.

Kurulum dosyasına Veeam’ in web sitesi üzerinden oluşturacağınız hesapla erişebilirsiniz.

Kurulumda seçenekleri olarak iki seçenek çıkmakta;

Veeam One Server: sunucu versiyonu. Ortamını izleyecek sunucu üzerine kurulmalı. İşlemlerimizi Veeam One Server üzerinde gerçekleştireceğiz. Veeam Backup sunucusu üzerinde yazılım çalışmamaktadır.

Veeam One Monitor Client: Kendi bilgisayarınıza kurabileceğiniz sunucu üzerine bağlantı için kullanacağız yazılımdır.

Varsayılan ayarlar ile tek bir VeeamOne sunucusu kuracağız. Typical olarak devam ediyoruz. VeeamOne veritabanını ortamınızda bulunan başka bir SQL sunucuda tutmak isteyebilirsiniz. Bu durumda Advanced seçeneği ile gelişmiş kurulum ile VeeamOne sunucu rollerini ayrı sunucular üzerinde tutabilirsiniz.

VeeamOne kuracağınız sunucu üzerinde .NET 4.5, IIS, SQL Server, Powershell 2.0 gibi eklentilere ihtiyaç duymakta. Install butonu ile gerekli eklentileri kuruyoruz. Gerekli kurulumların ardından Next ile devam ediyoruz.

VeeamOne servislerini çalıştırabilecek servis olarak uygulama çalıştırabilecek haklarda hesap bilgilerini giriyoruz.

VeeamOne Community Edition seçeneği ile devam ediyoruz. Tam sürüm için lisans için Full functionally mode ile ilerleyebilirsiniz.

İzlemek istediğimiz altyapımızı seçiyoruz. Makalenin en başında belirttiğim gibi VMware ve HyperV ortamlarını izleyebilirsiniz. İsterseniz kurulumdan sonra da altyapı yapılandırmanızı yapabilirsiniz. Bu kurulumda VMware kurulumu yapacağız. Sonraki adımda Vcenter üzerinde yetkili hesap bilgilerini giriyoruz.

Veeam Backup & Replication sunucu için bilgileri giriyoruz.

Yükleme öncesi son adımda yükleme özeti ile girdiğimiz bilgilerin doğruluğunu kontrol edebiliriz. Install butonu ile kuruluma başlıyoruz.

Kurulum tamamlandı. Oturumun kapatılıp yeniden açılmasının ardından kullanmaya başlayabileceğiz. Oturmu yeniden başlatarak VeeamOne servislerinin çalışması sağlanıyor.

İlk yapılandırma olarak alarm durumlarında mail gönderimi için SMTP sunucu ayarlarını giriyoruz. Sonraki adımlar için varsayılan email alıcısı ve mail gönderilecek alarm durumlarını bilgilendirmek istediğiniz mail adresi ve alarm seviyelerine göre belirtebilirsiniz.

Gerekli kurulumlar yapıldı. Altyapınız hakkında host ve sanal makine bazlı olarak performans değerlerini izlemeye raporlar almaya başlayabilirsiniz. Sol kısımdaki Ana sekmeleri inceleyecek olursak;

Infrastructure View: Sanallaştırma ortamınızı Cluster, Host, VM bazlı performans değerlerine ulaşabileceğiniz kısımdır. VCenter üzerindeki hostlar için Cpu, Ram, Datastore, Storage Path, Network gibi compute kaynaklarına ulaşabilirsiniz.

Business View: Cluster, Datastore, Host olarak ortamınızda oluşan alarmları görüntüleyebilir, raporlar alabilirsiniz.

Data Protection View: Veeam Backup & Replication yedekleme sunucularınızdaki yedekleme ve replikasyon durumları, repository disk alanlarınızı, Veeam Proxy ve Veeam Tape üniteleri gibi yedekleme altyapınız hakkında bilgilere ulaşabileceğiniz kısımdır.

Alarm Management: Oluşan alarmlara göre bildirimleri yapabileceğiniz kısım. Birçok alarm varsayılan olarak etkin olarak gelmekte. İhtiyacınıza göre etkinleştirip devre dışı bırakabilir, ilgili alarmları ilgili email adreslerine mail göndertebilirsiniz. İlk başta SMTP sunucu ayarlarında girdiğimiz mail adresi varsayılan grup olarak tanımlıdır. Varsayılan gruba yeni mail adreslerinizi ekleyerek tüm alarm durumlarında ilgili kişi/kişilere bildirim gönderebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur, sonraki makalelerde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu