Haberler

Türkiye’nin Nükleer Denizaltı Hedefi Resmiyet Kazandı

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships International Fleet Review dergisine verdiği röportajda Türkiye’nin deniz gücünü artırmaya yönelik projelerini detaylandırdı. Tatlıoğlu, milli denizaltı üretimi sürecinin ardından nükleer güçle çalışan denizaltı hedefinin de resmen gündemde olduğunu duyurdu.

Milli Denizaltı Projesiyle Stratejik Bir Dönüşüm Başladı

Oramiral Tatlıoğlu, Türkiye’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Milli Denizaltı (MİLDEN) projesinin, 139 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüştürülmesi anlamına geldiğini belirtti. Tamamen yerli ve dışa bağımlı olmayan bu platformun, hem Türkiye’nin operasyonel ihtiyaçlarını karşılayacağını hem de savunma sanayii ihracatına katkı sağlayacağını söyledi. MİLDEN projesinin ilk kaynak töreni aralık ayında Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda yapılarak inşa süreci başlatıldı.

Tatlıoğlu, Reis sınıfı denizaltılarla elde edilen teknik birikimin MİLDEN’e aktarıldığını ve bu sayede denizaltı inşa kabiliyetinin sürekli olarak geliştirildiğini vurguladı. Bu gelişmelerin ardından nükleer güçle çalışan denizaltı projesi de resmen gündeme alındı. Tatlıoğlu, bu yöndeki çalışmaları şöyle özetledi: “Uzun vadeli denizaltı caydırıcılık kabiliyetimiz için nükleer denizaltıların inşasına giden yolda önemli bir adım atıyoruz.”

Tatlıoğlu’nun açıklamalarında MİLDEN projesinin yalnızca iç güvenliğe değil, aynı zamanda uluslararası pazarlara da hitap edeceği belirtildi. Yerli platformların dost ve müttefik ülkelere ihraç edilmesinin planlandığını söyleyen Tatlıoğlu, Türkiye’nin savunma sanayiindeki küresel etkisini artıracak adımların kararlılıkla sürdüğünü ifade etti.

Röportajda Türkiye’nin deniz gücüne dair bir diğer önemli başlık ise TF-2000 hava savunma muhripleri oldu. Tatlıoğlu, bu projelerin, savaş uçakları, insansız hava araçları ve seyir füzeleri gibi modern tehditlere karşı donanmanın hava savunma kabiliyetini artıracağını vurguladı. Yerli füze sistemleri ve Milli Dikey Atım Sistemi (MİDLAS) ile donatılacak TF-2000’ler, hem bölgesel hem de operasyonel hava savunma görevlerinde aktif rol oynayacak.

Tatlıoğlu’nun paylaştığı yol haritasında, Türkiye’nin Hint Okyanusu, Kızıldeniz ve Pasifik gibi bölgelerde stratejik varlık göstermesi hedefleniyor. Yeni yol haritasının ana oyuncuları ise MİLDEN denizaltıları, TF-2000 muhripleri, Milli Uçak Gemisi, İ sınıfı fırkateynler, Hisar sınıfı karakol gemileri, Reis sınıfı denizaltılar ve İHA filoları oluşturuyor. Türkiye, bu yatırımlarla donanmanın harekât menzilini 500 deniz milinin üzerine çıkararak, Mavi Vatan stratejisini güçlendirmeyi planlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu