Haberler

Sosyal Medya Yasası Resmi Gazete’de Yayınlanarak Yürürlüğe Girdi

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Sosyal medya yasası olarak da bilinen yeni yasa ile yapılan değişiklikler içeriğimizde.

Resmi Gazete Görsel dosyası

Sosyal medya yasası olarak bilinen kanun değişiklikleri bu gece (18.10.2022) itibari ile Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasa ile birlikte yalan habere hapis cezası, haber sitelerine künye zorunluluğu, basın kartı zorunlulukları, içerik saklama ve kaldırma gibi köklü düzenlemeler getirildi.

Asılsız ve yalan haber yapanlara 3 yıla kadar hapis cezası geliyor

Yeni yasa ile birlikte sosyal medya veya herhangi bir platform üzerinden yapılan yalan haber gerçek değilse, kamu barışını bozmaya yönelik bir içeriğe sahipse, ülke güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, toplumda korku, panik, endişe doğuracak bir kasta sahipse suç olarak kabul edilecek. Bu koşulları içeren asılsız haberleri paylaşan kişiler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Haber ve sosyal medya sitelerine yeni düzenlemeler getirildi

Sosyal medya yasası ile birlikte Türkiye’de yayına açık olan tüm sosyal medya siteleri düzenli olarak Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu (BTK)’ya rapor gönderecek. Sosyal medya platformları, belirli bir yaş altındaki çocukların zararlı içeriklere ulaşmasını engellemeye yönelik çalışmalara tabi tutulacak. Yine sosyal medya platformları içerdikleri reklamların içeriğini, reklam verenlerini, reklamın ulaştığı hedef kitleyi, ulaşılan kullanıcı veya grup sayılarını bir reklam kütüphanesi aracılığıyla kendi internet siteleri üzerinden yayınlayacak.

Yasada, sosyal medya platformlarının yanı sıra haber platformlarını da etkileyecek köklü değişiklikler bulunuyor. Türkiye’de yayın yapan tüm haber siteleri yayınladıkları içerikleri saklama zorunluluğuna tabi tutulacak. Tüm haber siteleri, künye sayfası yayınlamak zorunda olacak ve gazetelerde geçerli olan kurallara tabi tutulacak. İnternet haber sitelerinde çalışan yazar ve editörler, basın mensubu sayılıp basın kartı çıkartabilecek, basın mensuplarının elde ettiği tüm haklardan yararlanabilecek.

Resmi Gazete’de yayınlanan 7148 Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi başlıklı kararın detaylarına link üzerinden erişebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu