Microsoft System Center Yönetim Ailesi

SCCM Agent Dağıtma İşlemleri ve Configuration Manager, Software Center Uygulamalarını İnceleme

Merhaba ,

Bu makalemizde System Center Configuration Manager ürününde kurulumdan sonra yapılması gereken client’lara Sccm Agent (Ajan) Dağıtma işlemlerinden bahsedeceğiz . Ayrıca Configuration Manager ve Software Center Uygulamalarını detaylı inceleyeceğiz.

Client’lara SCCM Agent Dağıtmanın birden çok yöntemi mevcuttur;

  1. Manuel Kurulum
  2. Automatic Deployment

Bu yöntemlerden en çok kullanılanlardan “Automatic Deployment” yöntemini anlatacağım.

Automatic Deployment methodunda yükleme işlemlerine başlamak için ilk öncelik olarak ;

  1. Sccm Console ekranından “Administration” seçeneğini seçeriz. Administration seçeneğini seçtikten sonra Site yapılandırma seçeneğine girerek PS1 site’ımızın üzerine sağ tıklayarak “Client Installation Settings “ seçeğinden “Client Push Installation” seçeriz.

2. “Enable automatic site-wide client push installation ” seçeneğini seçerek ; client domaine Join (Üye) olur olmaz tüm bilgisayalara kurulum gerçekleşmeye başlar.Configuration Manager kurulumlarını “Servers, workstation ve sistem serverler’larına” kurmak için ilgili seçenekleri seçeriz. “Always install the Configuration Manager client on Domain Controller” seçeneğini seçerek işlemlere devam ederiz.

3. “Accounts” seçeneğini seçeriz. Ardından “sarı” simgeye tıklarız. Burada Yeni hesap oluşturmamız gerekecektir. Nedeni; Domain Admin ayrıcalığına sahip bir hesap tanımlamamız gerekmektedir. Bu hesap Client’larda agent kurulumu sağlamak için kullanılacaktır. Bu yüzden burada hesap oluşturuz. “New Account” seçeneğini seçeriz.

4. Sccm Admin kullanıcı hesabımızın Domain Admin grubunun üyesi olduğundan dolayı onu kullanmamız gerekmektedir. Şifreyi doğru halde gireriz. Şifreyi yanlış girersek; agent’lar client’ların hiç birine kurulumu gerçekleşmeyecektir.

5. Oluşturmuş olduğumuz kullanıcı hesabının eklendiğini gördük. “Apply” seçeneğini seçerek ardından “OK” seçeneğini seçeriz.

6. “Assets and Compliance “ bölümünü seçerek “Devices” ekranına gideriz. Cihazlara agent kurulumu sağlamak için sağ tıklayarak “Install Client” seçeneğini seçeriz.

7. Seçeneği seçtikten sonra ; “Next” seçeneği seçeriz .

8. “Next” Seçeneğini seçerek devam ederiz.

9. “Next” seçeneğini seçeriz.

10. “Close” seçeneğini seçeriz.

Bu işlemleri yaptığım anda kurulum dosyaları hedef cihazlara kopyalanıp ardından kurulum yapacaktır.

Yapımızda bulunan Windows 10 işletim sistemli cihaza gidelim ; dosya gezgininden ilgili dosya yoluna gideriz. “Ccmsetup” altında “ccm” sistem dosyalarının kopyalandığını görmüş olduktan sonra kurulum loglarını görebilmemiz için “CM Trace” Tool’unu kurulum yaparak; bu dosyayı o halde real-time log şeklinde izleyebiliriz.

Ccmsetup Log dosyasını incelediğimizde client kurulumu için dosyaların indirildiğini ve kopyalandığını görüyoruz.

Kurulumu ayrıca Task Manager (görev yöneticisi) ekranından izleyebiliriz. Bunun için görev çubuğuna tıklayıp “Task Manager” seçeneğini seçmemiz yeterlidir.

Seçeneği seçtikten sonra Task Manager ekranında “Details” seçeneği seçerek ccmsetup.exe’nin çalıştığını görmekteyiz. Bu işlemin tamamlanması bir kaç dakika sürebilir ve ardından exec adlı hizmet oluşacaktır. istemci kurulduğu sürece bu hizmet çalışmaya devam edecektir. Kurulumun tamamlanması en az 10 dakika sürmektedir.

Ve sonra Windows klasörüne geri dönüp iki klasörün oluştuğunuda görmekteyiz.

“Ccm” her cihazın local içerik indirme klasörüdür. “ccmcache” klasörü ise ; temelde tüm envanter verilerini toplamak içindir. “ccm” Klasöründen “Logs” klasörüne girerek; “ClientDManagerStartup” Dosyasını açarız. Bu log dosyası bir client’ın düzgün bir şekilde veri alıp almadığını ve Uyku süresinin ne kadar olduğunu göstermektedir.  Sonrasında kendini sccm Sunucusunu kaydettirecektir.

Bu arada “Task Manager” kısmında “Details” ve “Services” seçeneklerinde “CcmExec” adında hizmet çalışıyor olacaktır.

Sonrasında kurulum tamamlandığında windows “control panel” ekranına gideriz ; control panelini sağ üst tarafta bulunan “small icons” seçeneğini seçerek Configuration Manager uygulmasının yüklü olduğunuz görürüz.

Burada client’ımıza atanmış olan bilgileri incelemek istersek ;

“Assigned Management Point” seçeneği ; “Management Point” ile görüşerek , sccm server ve istemci arasında köprü görevi görmektedir.

“Client Certificate” bölümü ; management point , client sertifikasıyla konuşuyor. Bu sertifika türü kendinden imzalı sertifika türü olarak geçmektedir. Site Code bilgim “PS1” olarak görünmektedir.

Components’ler kısmına tıkladığımızda burada da aynı şekilde ; tüm componentlerin yüklendiğini görüyoruz. (Harware ınventory agent , Compliance and settings management, remote tool agent, software distribution agent vb. Bileşenlerin yüklendiğini görüyoruz.

“Actions” seçeneği seçtiğimizde ; burada görünen işlemlerden birini buradan çalıştırmak istersek ; ilgili eylem seçilir ve “Run now” seçeneği seçerek , seçtiğimiz görev ne olursa olsun o görevi tetikleyerek politikaların ve işlemlerin gerçekleşmesini sağlarız.

“Site” seçeneğinden site’larımızı görebiliriz.

“Network” seçeneğini seçtiğimizde ; şuanda ortamımızda internet tabanlı management point bulunmadığı için boş gelmektedir.

Sonrasında “cache” seçeneğini tıkladığımızda “Configration Settings” seçeneğini seçerek ;

Burada cache’lerin nereye download edileceğini belirten path yazmaktadır. Şuanda 5GB boyutu mevcuttur. Bu boyutu istediğimiz miktarda konfigure edebiliriz.

Sccm tüm client makinelerinde client loglarının tümünü “Logs” klasörü içerisinde tutumaktadır.

Bunun yanında control edeceğim farklı bir programda var oda “Software Center” olarak geçmektedir. Windows seçeneği seçerek arama kutucuğundan “Software Center” programını seçerek çift tıklarız.

çift tıkladıktan sonra software center programının açıldığını gördük. “Software Center” cihaz tabanlı uygulama mağazası olarak geçmektedir. Sccm Sunucusundan yayınlamış olduğumuz uygulamalar ve güncellemeler ne olursa olsun burada bulunabilir.

Seçenekleri açıklamak gerekirse ;

  1. “Application” seçeneği ; sccm sunucusu üzerinden dağıttığımız uygulamalar burada görünecektir.
  2. “Updates”: sccm tarafından dağıttığımız update’ler burada görünecektir.
  3. “Operating Systems” ; sccm üzeriden göndermiş olduğumuz işletim sistemi kurulumlarını buradan takip ederiz.
  4. “Installation Status” ; kurulum yapılanların görüntülerini buradan takip edebiliriz.
  5. “Device Compliance” ; cihazımızın uyumlu olup olmadığını buradan izleyebiliriz

6. “Options” seçeneğinde ise ; Organizasyonumuzun çalışma saatlerini istediğimiz gibi belirleyebiliriz.

7. Tekrardan sccm console ekranına giderek “Devices” seçeneğini seçerek “Refresh “ işlemini yaparak client’larımızın yükleme durumlarınının tamamlandığını görmüş oluruz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Teşekkürler, eline sağlık hocam.

    Server 2016 ve 2019 Sürümler için Collection oluşturmama rağmen çalışmadı, ikisinde de hem 2016 hem de 2019 sürümleri listelenmekte. Bu sorunumu ararken kendimi burada buldum 🙂 , belki ilgili konu başlığına dair makalenizi yayımlamadan bilginiz var ise paylaşırsın 🙂

    İyi çalışmalar dilerim,

  2. Merhaba Onur Bey,

    Geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Umarım Faydalı olmuştur. İlgili Client Push Assign işlemi Collection bazında yapılması mümkün değildir. Sccm Agent Kurulumu Organizasyonunuzda Domaine Üye olan Bilgisayarlar, Sunucular için sccm tarafından hiçbir işleminize gerek kalmadan kurulumlar otomatik gerçekleşmektedir.

    Bahsettiğiniz konu başka bir konu olabilir. Forumumuz da sorunu açık şekilde dile getirirseniz. Memnuniyetle yardımcı olmaya çalışıyor oluruz.

    Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu