Donanım

QNAP TVS-463 All in One Turbo

Merhaba, bildiğiniz gibi ürün inceleme konusunda çok fazla makale yazmıyorum. Çoğunlukla yazdığım makaleler Microsoft teknolojileri veya bu teknolojiler ile ilişkili olan yazılım ürünleri oluyor. Donanım ayrı bir uzmanlık konusu olmasına karşın uzun yıllardır sektörde olmanın ve tabiki belirli bir dönem donanım ile uğraşmanın getirdiği bilgi birikimi bu tür makalelerde tekrar güncellemek benim için çok keyifli oluyor. Malum donanım denince aklımıza ilk olarak üretici özellikleri gelir, bunlar çok kesin bilgiler olup genellikle donanım tercihlerinde bu rakamsal veriler karşılaştırılır. Aslında doğru bir yöntem olmak ile beraber benim bakış açım bir parça farklıdır. Yaşanmış tecrübelere ve yine özellikle ürün alırken konumlandırmanın önemine inanan bir insanım. Bu nedenle zaten her ne kadar storage olsun server olsun üreticiler kendi özelliklerini paylaşsa bile herkesin favori bir sunucu ve storage üreticisi vardır. Bunun en temel sebebi ürünün özelliklerinin yanında sunulan hizmet ve daha önemlisi o ürün ile yaşanmış tecrübelerdir. Ben tabiki bu makaleyi kaleme alırken bu tür kaygılar taşımıyorum, çünkü sizlerin de bildiği gibi Qnap kendi alanında lider bir üretici olup bu noktada eli çok güçlü. Ancak buna rağmen uzun yıllardır takip ettiğim bu marka hep daha iyisini yapmak için çalışıyor ve her yeni ürünü ile beni heyecanlandırıyor. Şimdi şunu merak ediyor olabilirsiniz, “Hakan hocam” sen ne Storage’ lar ne veri merkezleri görmüş birisi olarak neden bir NAS ürünü ile bu kadar heyecanlanıyorsun? Bu sorunun cevabı çok basit aslında, benim olan küçük şeyler, benim olmayan büyük şeylerden daha değerlidir J atasözü gibi oldu ama çalıştığım veya danışmanlık yaptığım kurumlardaki odalar dolusu storage veya NAS çözümlerini eve götüremediğim için onların bende bir heyecan oluşturması zaten çok mümkün değil, e yaşta kemale erdi artık ilk görüşümüzde değil, ama bir QNAP cihazını alıp kutusunu açarken bile inanılmaz bir heyecan oluşuyor. Tabiki bu heyecanda cihazlar ile beraber gelen Western Digital Red NAS 2TB disklerin de bir etkisi yok değil J

clip_image002

Yine bir soru, ürünün resmini göstermeden disk resmi paylaşmak neymiş J biraz heyecanlanın istiyorum aynı benim gibi J

clip_image003

Evet, her ne kadar bir donanım inceleme makalesi olsa da size uzun uzun önünü, arkasını, sağını solunu çekip zaman kaybetmek istemiyorum. Zaten ürüne ait özellikleri, resimleri bulabilirsiniz. Ben klasik bir donanım inceleme makalesi yazarı değilim, muhtemel de bu nedenle bu makaleyi yazıyorum J Bir sistem mühendisi, danışman, eğitmen, yönetici şapkalarımı düşünürsek bu cihazı nerelerde nasıl kullanırız noktasında fikir ve tabiki tecrübelerim paylaşmak. Tecrübe diyorum çünkü bu benim ilk Qnap cihazım değil J İlk cihazım ve inceleme makalemi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

 

Öncelikle ürünün iki modeli var ve bunlar

TVS-463-4G: 4GB DDR3L-1600 RAM
TVS-463-8G: 8GB DDR3L-1600 RAM

Benim elimdeki cihaz 4GB RAM’ e sahip ve bakalım ne kadar zorlayabileceğiz J

Elimizdeki cihaz öncelikle isminde geçen Turbo kelimesini gerçekten hak ediyor. Çünkü cihaz pek çok yüksek iş yükünün üstesinden gelmek için sizin çok hızlı ve uygun diskler almanız halinde kendi üzerinde network seviyesinde bir dar boğaz oluşturmamak için 10Gb Ethernet desteği sunmaktadır. Bu ne demek derseniz? Bu 1250Megabytes ya da başka bir ifade ile saniyede diskleriniz eğer el verirse 1.2Gbyte veri transfer hızı var demektir. Bu da size bu cihazı File server, cluster için ortak bir storage, HD video düzenleme veya benzeri yüksel performans gerektiren işler için uygun olduğunu göstermektedir. Zaten hali hazırda siz bir disk kutusu olarak aklınıza gelebilecek diğer tüm işler için kullanabilirsiniz. Ancak evinizdeki film arşivi için böyle bir canavarı kullanmak biraz lüks olabilir.

(Ürün varsayılan olarak 2 adet 1gig Ethernet kart ile gelip istenmesi halinde 10Ge kart takılabilmektedir.)

clip_image005

Bildiğiniz gibi Qnap tarafında pek çok farklı model ürün bulunmaktadır. Aslında benim makalelerimde daha çok anlatmak istediğim konular bunlar oluyor, yani bir ürün alırken Qnap alternatifi diğer ürünler mutlaka aklınıza gelebilir, ama sadece qnap istemeniz halinde bile qnap içerisinde pek çok bir birine yakın model olduğunu göreceksiniz. Bu konuya özellikle değinmemdeki neden yaşanmış tecrübeler. Evet, bu makale ile Qnap ve bu model hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz, hatta daha fazla detayı site üzerinden alabilirsiniz ama ürün konumlandırma çok önemlidir. Öncelikle bu tür kutu çözümlerinde tabiki özellikler önem kazanmaktadır, yani kimi müşteriler bu ürünleri aşağıdaki gibi pek çok farklı amaç için kullanabilir;

HD (HybridDesk) Station, Backup Station, Cloud Storage Backup, Print Server, Signage Station, iSCSI (IP SAN),iTunes Server,Virtualization Station,AirPlay & Chromecast,Surveillance Station,Notes Station ,DLNA Server,App Center ve benzeri.

Buradaki önemli konu kutu için yedekleme istasyonu,  sanallaştırma istasyonu gibi aslında yüksek disk IO gerektiren işlemlerde ürün özelliklerinden çok performans değerleri çok önemlidir. Bu konuda yapılan hatalardan birisi kutuların özellikle RAID performansı çok büyük farklılıklar göstermektedir. Yani siz SSD de dahil olmak üzere çok hızlı çalışan diskleri bu tür kutuların içine takıp RAID kümesine aldıktan sonra istediğiniz performansı veremeyebilir. Hatta bu konuda üreticiye case açarsanız üretici kutunun RAID5 için, RAID10 için ve benzeri disk configleri için ortalama en yüksek erişim değerlerini paylaşır ve sonra da der ki, eğer daha hızlı bir çözüm istiyorsanız daha büyük modeller ( daha çok para J ) satın almanız gerekli, bu modelin donanımı ve RAID kartının vereceği performans bu olabilir diyor, yani disklerin çok hızlı olması aslında öncelikle RAID kartının da bunu destekliyor olması ile çok ilgilidir.

Elimdeki cihaz tabiki bu konuda çok başarılı çünkü AMD quad-core 2.4 GHz’ lik bir işlemci ve varsayılan 4, maksimum 16GB RAM desteği ile gerçekten başarılı bir performans sunuyor.

Şimdi bu performans değerlerini sizler ile beraber inceleyelim.

Malum artık bu tür kutuların kurulumlarını çok detaylandırmaya gerek yok, temel olarak elektrik ve network bağlantılarını yaptıktan sonra qfinder programı yardımı ile cihazı network üzerinde hemen bulabiliriz

clip_image007

Hemen karşımıza çıkan ekrandaki kurulum önerisini kabul ediyoruz.

clip_image009

Ben ürünü şirket ortamında kullanmak ve detaylı kurulum yapmak için “Business Use” seçeneğini seçerek ilerliyorum.

clip_image010

NAS cihazım için bir isim ve yönetici şifresi tanımlıyorum.

clip_image012

Saat ve tarih ayarlarını yapıyoruz.

clip_image014

IP ayarlarını yapıyoruz. Cihaz ilk olarak otomatik ip aldı ancak bundan sonraki bölümlerde pek çok sistemin kullanılacağı düşünüldüğü zaman kesinlikle ip adresini elle static olarak vermeniz gerekmektedir.

clip_image016

Kutumuz a erişecek işletim sistemleri için ilgili desteklenen servisleri açabiliriz. Benim tüm istemcilerim Windows client olduğu için bu ayarı bu şekilde bırakıyorum.

clip_image018

Bu bölümde ise sahip olduğumuz disklerin nasıl kullanacağımızı seçebiliyoruz. Sek bir disk veya bir avuç disk dediğimiz karışık disklerden tek bir yapı sunan JBOD ya da benim tercihim olan RAID kümelemesinden birini seçebilirsiniz. Burada önemli bir nokta her RAID kümelemesi için kutunun performansının değiştiğidir.

clip_image020

 

Ben RAID 10 seçiyorum, tabiki bu durumda toplam 7.2TB RAW disk alanım 3.64TB yani yarı yarıya düşmektedir.

clip_image022

Son olarak bir özet sayfa görüyoruz ve kurulum adımlarını bekliyoruz.

clip_image024

 

 

Yine bu kutu ile aslında beklentiniz çok üzerinde güzel özelliklerde geliyor. QvPC Teknolojisi sayesinde sahip olduğunuz kutuya klavye, Mouse ve HDMI üzerinden bir monitor, TV eklemeniz halinde size kullanışlı bir multimedia PC sunuyor.

clip_image026

Kurulum bitince yönetim ekranına ulaşabilirsiniz.

clip_image028

Panel yönetimi son derece kolay olup en çok sevdiğim özelliklerinden biride bu zaten J Ben ilk olarak RAID yapısının ne durumda olduğunu kontrol etmek istiyorum.

clip_image030

clip_image032

Sol menüden storage pool bölümüne girdiğimiz zaman orada RAID işleminin yani disklerin eşitlenme işleminin hala devam ettiğini görebiliyoruz. Bu performansa yansıyacağı için bitmesini beklemeniz en mantıklısıdır. Yani bu disklerin üzerine hemen veri atmaya başlamayın. Ancak atarsanız da sistem elinden geldiğince bunu dengeleyecektir.

Ben kendime mevcut bu bölümü silip yeni bir bölüm oluşturuyorum.

clip_image034

 

Silme işleminden sonra aynı yerden yeni bir tane oluşturuyoruz.

clip_image035

3 seçeneğimiz var ve açıklamalar zaten son derece anlamlı J . Ben yüksek performans istiyorum, ancak bunun yanında elimdeki disk alanını da esnek kullanmak istediğim için Thick Volume diyerek ilerliyorum.

clip_image036

1TB’ lık bir alan şu anda benim işimi görecektir. Ancak performans testleri için iki ayrı laptop kullanacağım ve bunlar için iki ayrı iSCSI lun yapacağım, bundan dolayı 1TB’ lık bir LUN daha oluşturdum.

clip_image037

Son durumda iki adet 1TB’ lık LUN’ um var.

 Bu kurulum sonrasında bu alan için ISCSI kurulumunu yapıyorum.

clip_image039

Sihirbazı başlatıyoruz.

clip_image040

Hem iSCSI target hemde LUN map işlemlerini gerçekleştireceğim. Eğer hazır bir target var ise sadece lun bağlayabilirsiniz.

clip_image041

Makinelerin hedef olarak görecekleri tanımlayıcı bir isim yazıyorum.

clip_image042

Makinelerin bağlanması için isterseniz kimlik doğrulama şart koşabilirsiniz.

clip_image043

Oluşturduğum Data Volume’ lerden birini seçiyorum. İstersem aşağıdaki gibi toplam disk havuzumdan kalan yaklaşık 1.5TB’ lık alanı da kullanabilirdim.

clip_image044

Bu volume’ den 800GB’ lık alanı alıyorum. Siz isterseniz tamamını da kullanabilirsiniz.

clip_image046

Ardından hemen ikinci bir hedef ve  LUN daha oluşturuyorum.

clip_image047

clip_image048

İkinci hedefim içinde anlaşılır bir isim veriyorum J benim için bir hayli anlaşılır bir isim oldu.

clip_image049

Diğer volume’ ü kullanıyorum.

 

clip_image050

LUN ismi otomatik geliyor, yine 800GB alan ayırıyorum.

clip_image052

Son durumda gördüğünüz gibi iki hedef ve altında birer lun olacak.

Şimdi laptopları bağlayalım.

clip_image053

Denetim masası, ardından yönetimsel araçlar içerisindeki iSCSI konsolunu açıp, QNAP cihazının ip adresini yazıyoruz. Sonra ise bağlantı yapıyoruz.

clip_image054

Son durumda her laptop bir hedefe bağlanmış olmalı.

clip_image056

Yeni gelen diskimizi formatlıyor ve IO testi için hazır hale getiriyoruz.

Bu işlemin aynısını diğer laptop içinde yapıyorum ve eş zamanlı olarak IO testi yapmaya başlayacağım.

Not; Cihaz üzerinde iki adet 1xGig Ethernet kartı var, ben bunu iki kablo ile yine uygun bir SW’ e bağladım, ancak elimdeki laptop üzerinde tek Ethernet olduğu için iki ayrı laptop üzerinden eş zamanlı test yapacağım.

Şimdi gelelim test sonuçlarına.

Test için kullandığım yapı aşağıdaki gibidir;

NAS:

OS: QTS 4.1.2

Disk bilgisi: RAID 10; 4 x 2TB WD Red 64MB Cache NASware HDD

Network bağlantısı: test için eş zamanlı olarak kullandığım her iki PC ile NAS arasında gigabit switch kullandım. QNAP ise iki kablo ile aynı Switch’ e bağlıydı

 İstemci makineler;

PC1: Intel(R) Core(TM) i7-2600 3.4 GHz CPU; DDR3 1600Hz 8GB RAM; ST250DM000-1BD141 Disk, Intel 82579LM 1Gig Ethernet kartı, Windows 8.0 Professional 64bit

PC2: Intel(R) Core(TM) i7-2620M 2.7Ghz CPU;DDR3 1600Hz 8GB RAM; Samsung SSD MZ7PA128HMCD-0101L1 Disk; Intel 82579LM Gig Network kartı, Windows Server 2012 x64

İlk testimde maksimum throughput hedefliyorum. Bunun için kutumun her iki Ethernet bağlantısını eş zamanlı kullanmak için aşağıdaki gibi network ayarlarından trunk Config yapıyorum.

clip_image057

Sol menüden network bölümüne geliyorum. Daha sonra sağ bölümde üst köşede Trunk butonuna tıklıyorum.

clip_image059

Trunk için Config yapım yukarıdaki gibidir. Şimdi ise test tarafına gelelim. Amacım yüksek throughput olduğu için aşağıdaki gibi bir Config kullanıyorum IO Meter programında.

clip_image060

Ve sonuçları

clip_image061

 

clip_image063

Not: Bu işlemler sırasında CPU kullanımı maksimum %8 civarında olmuştur. RAM kullanımı ise 150MB ve kullanılabilir 3.17GB RAM vardı.

Toplam 184,1 MBPS throughput elde ediyorum(IO meter’ dan aldım ancak kutunun ara yüzünden eş zamanlı yakalayamadığım için kutuda siz 175 görüyorsunuz ancak IO meter ekranlarındaki rakamları topladığınız zaman 184 rakamına ulaşabilirsiniz).

Bu sonuç SSD olmayan 4 disk için mükemmel bir sonuç. Ancak bu sizi yanıltmasın, kutunun kapasitesi tabiki bu değil. Ben bu testi SSD diskler ile yapmam ve 10Gig Ethernet kullanma halinde bu değerler aşağıdaki gibi storage’ ları kıskandıracak düzeye çıkabiliyor.

clip_image065

clip_image067

Ürün aslında bu bölüme kadar temel görevi olan disk işlemi için bize son derece yeterli bir ürün olduğunu kanıtlıyor. Ancak ürünün bu temel ve olmazsa olmaz en önemli alt yapı hizmetinin yanında inanılmaz güzel özellikleri ile bizlere geliyor. Ben makalemin bu ilk bölümü için bu kadar bilginin yeterli olduğunu düşünüyorum. Ancak ürün için paylaşılacak diğer özelliklerin başlıklarını da paylaşmak isterim;

QvPC Technology, OS Support, HD Station, HD display, as a PC, HD video transcoding, Cross-platform file sharing, centralized data storage, backup solutions, Disaster recovery solutions, Comprehensive security,

Makalemde kullandığım iki performans sunucu bilgisi aşağıdaki adresten alınmıştır

http://www.techbuy.com.au/p/388556/HARD_DRIVE_-_EXTERNAL_NAS_DEVICES/QNAP_Systems/TVS-463-4G.asp

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu